Tanker på tampen av en ferie

Hvordan man enn snur og vender på det, så er det tilbake på jobb igjen i neste uke også for overtegnede herremann.  En lang, fin og for de fleste formål velgjørende sommerferie er over, og hverdagen venter.  Skjønt sommer?  De fire siste årene har med all ønskelig tydelighet demonstrert at somrene ikke lages slik som før lenger, men ferie har det i alle fall vært.  Vi har så smått begynt å lete etter motivasjonen, men den er ikke helt lett å finne. Må nok ha lagt den et lurt sted, kanskje i en eller annen skuff. Dersom den ikke har havnet i bunken med gamle aviser og blitt kastet, da. Og tømt.  Vi lurer litt på hva vi i så fall skal gjøre.  Men det er vel med oss lærere som med de gamle sirkushestene.  Et viff av sagmugg, eller for lærernes vedkommende av krittstøv og innestengt klasseromsluft, og vi er i gang.  Det pleier gjerne å være slik. 

I tastende stund befinner vi oss i det jobbmessige limbo, en slags mellomtilstand mellom ferie og jobbhverdag.  Mandag og tirsdag har vi fri, men onsdag braker det løs med planleggingsdager, tre i tallet.  Og løpet av forbausende kort tid får vi hverdagen og jobbvirkeligheten i hodet som et veritabelt, realitetsorienterende takras.  Og det flere dager før elever og fagskolestudenter vitterlig innfinner seg.  Om vi ser fram til dette?  Vel, vi verken gruer eller gleder oss.  Ferien er over, og hverdagen tar til igjen, i år som i fjor.  Vi føler vel noe som best kan beskrives som blanding en smule vemod og litt lede, en følelse de fleste nok har en viss kjennskap til.  Noe hyggelig er over for denne gang, og man føler seg med ett litt eldre. Forhåpentligvis er det et tegn på at ferien har vært vellykket.

På den annen side er det grunn til å ønske hverdagen velkommen, også.  Vår hustru – velsigne henne – har allerede vært tilbake på jobb i et par-tre uker.  Dessuten er det jo nettopp denne kontrasten mellom hverdagens krav og rutiner og den etterlengtede fritiden som gjør at vi er i stand til virkelig å verdsette helger og ferier.  Dersom alle dager blir like, blir det liksom ikke helt den samme glansen over det. 

For kanskje er det slik at selv om det av og til kan røyne på for den beste i jobbsammenheng, så kan det faktisk være mye god mentalhygiene nettopp i å snakke med hverandre om umulige sjefer, ufordragelige kolleger, latterlige møter, vanskelige kunder/klienter/elever/pasienter, elendige rutiner, dårlig utstyr, etc. etc..  Man har noen å snakke med, man har et nettverk og noe å forholde seg til utenfor sin egen lille sfære, og man har noe som gir rytme, styrer hverdagene og skiller arbeidstid fra fritid.  Dessuten skal man være glad for at man har en grei, trygg og brukbart betalt jobb, et privilegium det langt fra er alle forunt å ha i vår tid.  Så kanskje vi ikke har så mye å klage over allikevel?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , , , , ,

18 comments


 1. Ja, sånne tanker gjør vel mange av oss foran oppstart på ny arbeidsperiode etter ferien.. Hva holder vi på med, hvorfor sliter vi så fælt? Finnes det en annen vei fram til pensjonist-tilværelse? Kunne vi finne oss en jobb der vi ikke holder på med så mye menneskeskjebner? Ser at problematikken ikke er så ulik min.. I morgen begynner jeg, ikke helt restituert for jeg sitter med en forstuet fot men som jeg sier; “heldigvis er jeg ikke forstuet i hodet” så med min jobb skal jeg vel kunne yte omtrent det som forventes som avdelingssykepleier/fagleder…

  • Takk for kloke ord og tanker. Av og til tror vi at de fleste kommer i tanker om hva det er man egentlig driver på med, hva man bruker mangfoldige år av sitt liv på. Av og til kjenner man på den der følelsen av at man føler seg kjørt, og rett og slett begynner å bli litt “fed up” av hele jobben. Ikke minst vi som jobber med mennesker. Men de fleste kommer vel fram til at en jobb må man ha. Man må jo tross alt ha en inntekt. Lykke til med jobbstarten, det går nok greit denne gangen også. Og god bedring mht foten :-)

   • ja, hva er motivasjon for å jobbe? Det er skrevet mange bøker om det, og “faget” heter vel arbeidsmiljø!
    Husker kort fra hva vi skulle rangere som viktigst; lønn, kollegaer, mening med arbeidet. Det viser seg at mange av oss vil forsake lønn for heller å få et godt kollegium.. :) Og godt er vel det at vi er slik!

 2. avatar eMTe

  Kloke tankar om ein overgang.

  Tvi tvi :)

 3. En jobb som en trives i og er god til er et gullkorn…!

  Ferie.. Min starter om ikke så altfor lenge; favorittflekk her i verden,sol,hav og venner… Glede!

  Ønsker deg lykke til i å finne igjen jobbgløden og hverdagsrutinen! 😉

  • En jobb må man jo ha, og det er også viktig med trivsel. Men selv den triveligste jobb kan man av og til bli lei av. Men det går seg vel til i år som i fjor. Vi har hatt en fin og lang ferie, men nå er det slutt på slaraffenlivet. Kos deg i din egen ferie. :-)

 4. Kloke ord fra en klok herremann. Ja, det er tilbake til hverdagen. Med vemod ser jeg at her begynner det å bli høst allerede. Synes det er alt for tidlig, så jeg holder litt krampaktig i sommeren. I helga badet jeg i et herlig skogstjern, bare fordi jeg ville beholde godfølelsen. Tror du ikke jeg klarte å “lure” med meg tre til ut i badevannet. Men gemalen sto over, han nyter bare bad i på de sydlige breddegrader.Eller holder han seg til badekaret, der han selv bestemmer varmen! 😀 Lykke til med å finne igjen motiovasjonen. Jeg tror jeg har funnet min nå :)

  • Takk for gode og varmende ord. Hverdagen er nå like rundt hjørnet, og kanskje det er like greit. Man har kanskje ikke så godt av altfor mye fritid, heller. Ellers er vi blitt velsignet med godt og varmt sommervær av godt gammelt merke her de senere dagene, etter en traurig juli og noen våte dager i begynnelsen av august. Godvær rundt skolestart er visstnok statistisk ganske vanlig. Men vi gleder oss over dette likevel. Godvær er som oftest velkomment her på vår kant av landet. Og snart er det helg…tralala.. :-)

 5. Jeg vil si at det som hindrer mitt hode fra å falle ned på brystet i tafatt vemod er at jeg liker å gjøre det jeg driver med. Egentlig er ferie noe herk :)

  • Du er nok ikke på noe vesentlig der, Sjalle. Dersom man liker det man driver på med, også sånn jobwise, er det jo mye som faller på plass. Om vi liker å undervise? Stort sett ja, og elevene er hyggelige og greie å ha med å gjøre. Men så er det alt dette andre rundt det, da. Møter, reformer, rapportering, dokumentasjon, og ikke minst disse rettebunkene. Om vi liker denne delen av jobben? Vel, hmmmm…..ingen kommentar.. 👿

 6. Vettu, gamle ørn, jeg husker et lignende innlegg i fjor og det virket mer grått og trøstesløst enn det du har skrevet i år… aner man en fin ferie med vitamininnsprøytninger?
  Jeg håper det er tilfelle :-)

  • Vi har vel skrevet noen epistler om dette temaet før også på denne tiden av året, om kanskje ikke akkurat i fjor. Men ja, vi har hatt en særdeles fin ferie, og har fått ladet de der berømmelige batteriene. Så det går nok greit med jobb og jobbstart, bare man får gjort unna de første par arbeidsdagene er man i gang. Tjo hei… 😀

 7. Det var ganske tøft å slutte å jobbe som lærer,
  tredve år med mye mening lagt bak.
  Elsket ungene men hatet “systemsviktene”
  så nå er jeg fornøyd med å bare være hjemme.
  Og merkelig nok, friheten det gir, betyr masse,
  selv bestemme når en tar fri og når en skal jobbe.
  Lykke til med nytt skoleår Dag Egil!

  • Du har svært lang erfaring i yrket, og vet hva det dreier seg om. Om oppturer og nedturer og avgjorg positive og særdeles negative sider, om fordeler og ulemper. 30 år i yrket er lang tid. Selv kan man slå i bordet med 26 år i læreryrket. Det er en stund, det også. Det der med “systemsviktene”, reformene drevet fram av virkelighetsfjerne politikere og skrivebordspedagoger, rapporteringen, møtene, evalueringens mange irrganger, “keiserens nye klær”, nye arbeidstidsforhold for lærerne…you name it. Sluttet du i skolen frivillig? Har i så fall stor forståelse for det. Mange ganger i alle fall. Men nå er det i gang igjen på ny frisk i morgen. Og man får ta en dag om gangen, legge sten på sten…akk ja. Fortsatt god tirsdag. :-)

   • Ikke frivillig avgang nei, ble utsatt for en fagsjef som misbrukte stillingen til fordel fra en fra bygda, jeg ble utsatt for forbigåing rett og slett.
    Ille med en gang men trengte nok å pleie helsa noen år etterpå, så om det var aldri så ille var det godt for noe også :)
    Men hva skolen skal gjøre med alle som slutter etterhvert nå, uten nyrekruttering og bedre skole må da gudene vite.
    Iallefall, gled deg over jobben sålenge du kan, det som er bra og det er jo mye det :)

 8. jeg har lest og kommentert et annet sted – men ser du har endret litt i slutten her – og jeg er mer enig der nå.

  det innlegget jeg ruger på kommer om en stund…… :)

Leave a Reply