Skuffende og dassblaut 17. mai

 

Joda, det har da vært 17. mai på et vis her i Siddisbyen også, og som seg hør og bør har også vi her i residensen markert nasjonaldagen med å flagge.  Vi er da dannede mennesker med et minstemål av sans for grunnleggende tradisjoner.  Vi har bivånet de tradisjonelle tv-sendinger med barnetog og korpsmusikk og 17. mai-løyer rundt om i det ganske land, komplett med Kongen på balkongen og hele røkla.  Vi har for øvrig en teori om at de må ha en intern konkurranse i kongefamilien om hvem som skal ha på seg den teiteste hatten, og at Mette Marit vant dette året.

Men så var det dette begredelige været, da. Nå er vi jo ikke direkte bortskjemt med godvær og solskinn her på den sørvestlandske regnkysten, ei heller på nasjonaldagen, men vi har da alltid kommet oss ut for å kaste glans over byens gater og streder på denne store festdagen. Og kanskje få med oss noe av det som skjer, så som talen for dagen, den internasjonale markeringen i Bjergsted og Folketoget.  Eller rett og slett gå innom et par av byens utesteder mellom slagene, for å forfriske legeme og sjel, suge inn stemningen og kanskje treffe kjentfolk. Men i år har vi for første gang på 26 år måttet melde pass.  For maken til elendig 17. mai-vær har vi sjelden opplevd.  Det har bøttet ned, til dels sidelengs, i hele går og i hele dag. 

I tastende stund er været fortsatt rimelig trøstesløst.  Tanken på å karre oss ut iført 17-maistasen, og vasse dassblaut rundt i byen blant flagrende 17.-maisløyfe og vrengte paraplyer, forkom oss særdeles lite attråverdig.  Så vi og vår hustru – velsigne henne – utsatte prosjektet gang på gang, i håp om i alle fall en smule bedring i værsituasjonen.  Men vi ble skuffet. Og da klokken passerte 18.30 og møkkaværet fortsatte ufortrødent, ga vi rett og slett blaffen i hele greia og bestemte oss for å bli hjemme resten av dagen også. 

Så for første gang på alle disse årene har vi altså vært hjemme på nasjonaldagen, og latt det som måtte være av feiring seile sin egen sjø.  Og det har faktisk vært både bra og avslappende.  Vi er både tørre og varme, og vi sender varmende tanker til alle de dassblaute stakkarene der ute.  Ikke spiller vi i korps heller, og er glad for det.  Vår hustru – velsigne henne – har ellers funnet fram 7. sansen, og leser at det faktisk er kjøligere i dag enn det var på Nyttårsaften, og værtypen er den samme.  Kan det være den globale oppvarmingen?  Og som en ekstra bonus: Vi har ikke brukt så mye som en krone i dag.  Det er som kjent fordeler med det meste. Det gjelder bare å se dem. Hipp hipp hurra!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , , , , ,

22 comments


 1. Her regnet det syndefloder og smådjevler samtidig i dag morges.
  Men heldigvis tvang sola regnet et annet sted, så vi fikk gleden av å feire dagen i oppholdsvær og solgløtt.
  Hurra !!

 2. Jeg ser av bildene at det er lysegrønt, det samme er jo håpet, så vi kan vel håpe på vår i år også, selv om det ser ut til at det har gått direkte over i høst.

 3. Akk o ve! Det er slett ikke så moro å skulle bivåne en slik flott dag når det renger i bøtter og spann..forkjølelse og andre ulumskheter tenker jeg da 😀

  Det var iallefall godt at dere koste dere hjemme og at det likevel ble en avslappende og fin dag.

  Her regnet det også, gråvær og tungt skydekke. Det lysnet litt utpå dagen og temperaturen kom opp i ca. 14 pluss, så det er ikke så verst. Vi feiret også dagen hjemme, fint det også etter at vi var ute i flere timer igår i drislende regn for å klippe, luke og rydde i hagen.. Jeg har gnagsår på fingrene til opplysning, men det var godt å få det gjort siden det har blitt utsatt..pga av været!

  Våren har liksom stoppet opp her hos oss. Med rekordvarme dager i Mars, elendig vær i April, så står fortsatt bjørka bare med museører. Andre trær har ikke knoppet seg enda, veldig rart og første gangen jeg opplever slikt. Men vi krysser fingre for at varmen og solen kommer, og med den: Sommeren :)

  Ha en fin fredag iallefall og hils Solveig, den velsignede :)

  • Takk for fine ord. Joda, det er nok flere som har følt at våren har stoppet opp på sett og vis. En elendig april og en hittil ditto mai bidrar ikke akkurat til muntre opp solhungrige nordmenn, spesielt siden sommeren aldri kom i fjor. Joda, det kan lett bli noen arbeidstimer i hagen også i løpet av sesongen. Hvem vet, kanskje vi får se solen i morgen, 8. mai? Vi har fri i morgen også, så da blir det nok plenklipp og hagestell…tralala… :-)

   • Jeg skal kanskje ta en soldans her på tunet vårt i skauen, både for dere og for oss? 😆 Alt hjelper..sier de som visstnok har greie på det.

    Så håper jeg dere får penere vær i morgen, med sol, og da kan dere “gyve” løs på hagen. Godt å ha fri i morgen, en langhelg er ikke å forakte :)

 4. Og eg va heller ikje på Hansenhjørnet kor eg har hatt mange morsomme opplevelser, akk ja, det var engang.
  Men det kommer nye 17. maier og da, ja da 😆

 5. Det var da ikke bra med alt det regnet,men ned må det vel? Vi sa det samme i går da vi våknet til øsregn. “Vi blir hjemme!” men så kom sola da! Med en diger paraply (for sikkerhets skyld) hver dro vi avsted for å treffe barnebarna. Etter ti minutters kjøring plasket det ned igjen, for så å klarne opp til en herlig dag for både barn og voksne. Jeg har vært hjemme EN 17.mai i hele mitt liv. Da var det så kaldt og regnfullt at vi hygget oss inne som dere. Når man har et valg er det jo koselig det også:) God helg! Håper solen skinner på deg nå !

 6. Ja denne 17.mai dagen får vi bare forbigå i dynket stillhet. Og bare trøste oss med at vår alles kjære MM fikk litt liv i leiren med den nye ønnik-over-hodet looken. Det reddet dagen for meg. Ja, og reportasjen om Jens som for sikkerhets skyld forlot landet og lot seg hylle av noen uti sjøen en plass….

  • Vi la også merke til den der merkelige tøyflysså hu MM hadde fått sine påkledere til å vikle rundt knotten, og samtidig være overbevist om at hun så bra ut. En god latter, ja. Ellers la man også merke til den fantastiske reportasjen fra Prekestolen 17. mai. med kuling og snøslaps, og toraderspill. Herlig! :-)

 7. avatar torillus54

  Skuffende nasjonaldagsvær! Bra dere koste dere inne! Det var kanskje bare Trondheim som hadde det verre – der var det den våteste 17. mai siden 1893!

 8. Syttende mai ble tilbrakt bak rattet i bedre og bedre vær etter som jeg kom østover.
  Vel framme i Sverige hos min datter nøt vi laks og asparges med jordbær til dessert. Akkurat slik man skal på en syttende mai.
  :-)

  Glemte jeg å nevne det?

  Det hele skjedde i delvis skyet pent vær etter jeg forlot Rogaland :-)

Leave a Reply