1. mai og godvær i Siddisbyen

Arbeidernes internasjonale kampdag 1. mai har vi sans for.  På tross av vår noe konservative innstilling kan vi ikke annet enn å beundre hva arbeiderbevegelsen har fått til opp gjennom årene, og hvilken sentral rolle den har spilt for utviklingen av det moderne samfunn.  Så vi pleier å ta turen ned til byen på denne dagen, og få med oss både 1. mai-toget, 1. mai-talen og folkelivet som sådan.  Og i år bidro attpåtil værgudene, tok på sine beste spanderbukser og sørget for et fantastisk flott vårvær av godt, gammelt merke.  Sol, blå himmel og behagelig temperatur.  Så i dag iførte vi og vår hustru – velsigne henne – oss lett og sommerlig fritidsantrekk, fant fram solbrillene, og gikk en fin spasertur fra residensen til idylliske Vaulen badeplass.  En herlig tur.  Til og med toalettene var åpnet for anledningen, i alle fall ett av dem.  Kan ikke være annet enn et godt vårtegn, det der.

Således styrket etter den forfriskende spaserturen, bega vi oss opp til hovedveien, og tok bussen inn til sentrumsgatene.  Akkurat i passende tid til å beskue 1. mai-toget og de vaiende faner, under en høy himmel.  Slett ikke verst.  Deretter begav vi oss inn i Byparken, der selveste utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle holde dagens hovedtale.  Det er jo ikke hver dag vi siddiser her på den sørvestlandske regnkysten får anledning til i se og høre slike politiske størrelser i levende live.

Det begynte å bli godt med folk allerede i god tid før talen skulle begynne.  Men været var fint, og stemningen god.

Mye folk og friske farger. Både her og der. En lokal AUF’er holdt innledningstalen, han var rimelig flink.  De pleier gjerne å være det, de som får anmodning om å holde taler ved slike anledninger.

Og endelig kom selve trekkplasteret og dagens hovedtaler, utenriksminister Jonas Gahr Støre.  Han ble litt liten på dette bildet, og det var både faner og flagg foran paviljongen, men alligavel. 

Litt forsiktig zooming med mobilkameraet brakte kanskje Støre litt nærmere, men dere får bedømme selv.  Utenriksministeren holdt en fyldig og velformulert tale om de forventede tema, på profesjonelt vis og med innlagte kunstpauser og applaus på de forventede steder, og kom selvsagt inn på Utøya, Regjeringskvartalet, Breivik-saken og ikke minst viktigheten av den forestående valgkampen og kampen for et fortsatt rødgrønt styre her i landet.  Så får tiden vise hvordan det går med den saken.

Alt i alt en fin avslutning på en flott langhelg, med mange inntrykk og gode opplevelser, og vi er både oppspilt og trett.  Vi  og vår hustru – velsigne henne – vil også få takk for alle de flotte og hyggelige tilbakemeldingene vi i kommentars form har fått i etterkant av bloggtreffet.  Fantastisk hyggelige mennesker, som vi gjerne treffer igjen. 

Og i morgen venter hverdagen.  Heldigvis er det snart helg, 😀

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , ,

7 comments


 1. 1 mai betyr egentlig ikke noe for meg – ikke ang Norge i allefall. De som går i tog demonstrerer da mot egen regjering – eller det kanskje er mer en dag for de enda lenger til venstre… og for palestina og mot israel og amerika…

  det de ikke forstår er at jo høyere krav som stilles innenlands – jo verre blir smellen den dagen den kommer. Jeg sier ikke at den kommer i nærmeste framtid – men de som roper mest mot regjeringen og for mere lønn og mere fri og full pakke i alle bauer og kanter – de sender også mange ut i arbeisdløshet. Men det spiller sikkert mindre rolle.
  Det å kutte ut 1 mai ville vel være et slags politisk selvmord for AP – derfor taler de villig vekk for tog organsert for det meste med paroler som ikke kommer fra LO eller AP.
  ha en fortsatt god dag.

  • Takk for fin og fyldig kommentar med interessante tanker. Joda, du har nok noen poenger der. Ingen trær vokser inn i himmelen, og man kan ikke bare kreve og kreve. Men arbeiderbevegelsen har fått til utrolig mye bra, og det er fortsatt ting å ta fatt på. Kravmentaliteten og kampsakene kan nok endre seg, helt klart. Men vi har vært fagforeningsmann selv, og vet at ingenting kommer av seg selv. Og dersom fagbevegelsen legger ned virksomheten, varer det nok ikke så lenge før folk står med lua i handa igjen.

   Ellers har også vi irritert oss en del over de der “Boikott Israel”- greiene i 1. mai-togene. År etter år. Dette er tydeligvis politisk korrekt og godkjent parole, noe vi ingenlunde liker. Lurer på om vi ellers noen gang vil få se parolen “Boikott Palestina!” i 1. mai-toget? Da skulle vi faktisk vurdert å delta… :-)

   • jeg har lest parolene i flere byer – palestina og Afghanistan ser ut til å være viktig for arbeiderne.
    et eksempel på politisk makt er Narvik : Rødt og Palestinakommiteen hadde like mange paroler som LO og AP ……

 2. Et flott referat fra 1. mai i Siddisbyen. Her var det både solskinn, Gahr Støre og alskens annet. Flotte bilder som viser at folk samlet seg i sola :)

  Ha en fin uke, og snart er det helg igjen 😀

 3. Trivelig å se at dere har fått beholde vårsola :-)
  Gahr Støre er virkelig en taler av stort format, uansett fra hvilket politisk ståsted man betrakter ham. Hørte ham tale en gang tidligere og i en helt annen anledning, hvor han også var flink til å svare presist og konsist på uventede spørsmål, så han imponerte virkelig meg :-)

  • Ja, og i tastende stund har vi faktisk fortsatt sol. Gahr Støre er nok en flink taler, om enn kanskje ikke en taler som bruker de store stemmemessige virkemidlene. Men en dyktig fyr er det.

Leave a Reply