Om grå tid, rolige morgener og überkule elever

Onsdager har så langt dette skoleåret vær som små og særdeles velkomne oaser i den pedagogiske ørkenvandringen, noe vi har satt stor pris på.  Vi har nemlig vært velsignet med såkalt “grå tid”, altså egendisponert tid, på timeplanen fram til kl. 11.00 disse dagene, hvilket i klartekst betyr at vi har kunnet slappe en smule av, og ikke behøver å stille fysisk på jobben før dette tidspunkt.  Så vi har også denne onsdagen hatt vår velgjørende onsdagsformiddag med oppstandelse i 7.30-tiden, rolig frokost med kaffe og papiraviser, og generell, introspektiv og avslappende tankeflukt før en liten økt med retting. Ingen hast, intet stress.

Ikke før kl. 10.05 behøvde man å bevege seg ut av huset og opp mot bussholdeplassen for en ventetid vi denne gangen måtte dele med en håndfull überkule elever fra den lokale videregående skolen, tydeligvis studieretning for åndsamøber og kommende NAV-klienter.  Heldigvis ikke vårt arbeidssted.  Vi er i grunnen glad for det.  I all sin saggebukse- og tightskulhet skrøt de til hverandre om at de nok en gang var så tøffe og nyskapende at de skulle stikke av og skulke resten av dagens undervisning, herunder en prøve. En unggutt med bustehår og skjeve tenner smileflirte anerkjennende i all sin teite tenåringstøffhet da en av jentene i flokken påpekte at han i grunnen hadde hatt ganske mye fravær i det siste. Hvilket nok var tilfelle, og noe hun syntes var inntil det pulbare tøft gjort. De snakket også om hvor fulle noen av dem hadde vært i helgen. Et høylydt Halleluja for dumhetens apoteose.  Men for all del, vi kan jo ta feil.  Det var kanskje en gruppe som hadde fått lovlig permisjon for å delta i en opptaksprøve for MENSA-klubben.  På den annen side har vi liksom litt vondt for å tro det.  Kanskje det er vi som er blitt gammel og treig.

Fra neste uke legges forresten timeplanene fullstendig om for resten av skoleåret. Hvilket for vårt vedkommende innebærer at vi må stille på jobben kl. 08.00 hele uken, for bibliotektjeneste eller undervisning.  Akk ja, hvor lenge var i grunnen Adam i Paris?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , , ,

24 comments


 1. Nei der var han nok bare til et stykke eple sendte han på hodet ut i steinrøysa. :-)
  Men ellers er det jo mye kjekk ungdom, de kan bare være litt vanskelig og oppdage. :-)
  Fin kveld til deg.

 2. Au au Dag Eigil, må du begynne dagen klokka åtte. Er det ingen fordeler ved å være lærer lenger? 😉
  De tøffe ungdommene har vel alltid vært der, men det ser ut for at det blir verre og verre.
  Eller er det vi som blir eldre og eldre? :-)

  • Hehehe…det er jo litt spøkefullt skrevet, dette. Men alligavel, Flabben: Fordelene blir færre og færre. Snart er det vel ingen slike fordeler igjen, bare stresset. Tror i så fall ikke det vil være så heldig for rekrutteringen.

   Tøffe ungdommer som skulker og gir F… har det nok alltid vært. Skal ikke se vekk fra at tonen har blitt tøffere også der. Men på den annen side har vi jo blitt godt voksne etter hvert. Det har noe å si for tilnærmingen, helt klart.

 3. Næmmen…. Må du tidlig opp alle dagene 😛
  Men altså, ungdommen nå er vel ikke nødvendigvis værre enn før. Men nå er det kult å skryte av skulkinga osv :-)

  • Forferdelig, Nina. Helt grusomt. Hva må vel ikke vi som har vårt daglige virke i skolen finne oss i. :-)

   Det er nok noe i det der om at det kan være kult å skryte av skulking og festing i tenårene. Slike ting gir status og respekt i visse ungdomsmiljøer. De får seg nok noen solide “vekkere” etter hvert…. :-)

 4. Skikkelig tøffe tøffinger, altså… og selvfølgelig verdensmestere på livet og vil aldri angre på skulkinga, nei. Aldri. Tøffinger.

 5. Kan de gjøre det sånn uten videre da,
  å legge om timeplanen midt i året?
  Betyr det tilstedeværelse som om dere har vanlig kontortid,
  det har jo gått den veien lenge?

  • Timeplanene kan endres, ja. Helt vanlig med ulike timeplanopplegg for høst- og vårterminen. Det er også vanlig ved vår type skole at arbeidsbelastningen kan skjevfordeles, med mye om høsten om mindre om våren, for eksempel. Eller så kommer forandringene på grunn av at såkalte fagskolemoduler er ferdigkjørt på ulike tidspunkter. Etc. etc. Men dette er i videregående yrkesfag og i fagskolen. Ja, vi jobber ved en noe spesiell skole. :-)

 6. Konfrontasjonen med virkeligheten kommer nok til disse superkule også. På en eller annen måte. På ett eller annet tidspunkt. Men den kommer. Prøv å finne trøst i det!

 7. Akk ja, man finner “tøffinger” overalt. Mon tro om de innerst inne ikke er så tøffe, at det er et skall de skjuler seg bak.. Jeg vet ikke, men jeg håper da at disse også en gang ser at alt det de “digger” ikke er så superkult likevel.

  Ellers finnes det jo veldig mye flott ungdom også, men de som er de “tøffe” har en tendens til å stikke seg mer frem, bokstavelig talt.

  Ellers vil jeg ønske deg lykke til videre i skoleåret og håper at det går fint, og snart er det helg Dag Eigil :)

  • Ved “vår” skole har vi få slike problemer. Det er særdeles stor konkurranse om plassene ved de få videregående-klassene hos oss, og vi får stort sett motiverte og flinke elever. Nesten garantert læreplass i oljeselskaper, og godt betalt jobb i Nordsjøen neste. Rene adelen. I fagskolen har man jo voksne elever, eller fagskolestudenter, så det blir på en helt annen måte. Men vi har begge skoleslagene under samme tak. Litt spesielt. Ha en fortsatt fin aften, og god helg snart… tralalala… :-)

   • Ahhh, men det høres veldig bra ut at dere har få slike problemer, skulle ønske det var slik overalt, men det er nok ønsketenkning fra min side. Akk ja, man år bare håpe på et beste for all vår ungdom rundt om i dette lille landet :)

    En fortsatt god aften til deg og din hustru, velsigne henne :)

    • Takk for gode ord. Joda, vi vet at vi er privilegert som får jobbe der vi jobber. Det er nok mange andre skoler der problemene er langt større. Men det er nok ikke så lett for alle ungdommer å måtte gå så mange år på skolen. På den annen side er det ikke plass til dem i arbeidslivet, selv om de er aldri så skoletrette, noen av dem…

 8. hmmm – du slettet kommentaren min, DE!

 9. hmmm: eller skal jeg si hmm, slettet du kommentaren min?

 10. Kanskje ulydighet har forskjellige ytringsformer etterhvert som alder og visdom tiltar. For visse ting er jo slik at de krever at ulydige gjør noe før det skjer. Vi kan aldri vite.

  1

  • Du er j0 egentlig inne på et poeng der. Og det er naturlig for ungdom å være i opposisjon. Vet ikke om skulk en masse er så spesielt glupt, siden arbeidsgivere ser alvorlig på dette, men…. :-)

 11. avatar lisens

  Hva er apoteose? Skjønner jeg ikke er helt bevandret i lærernes termilogier?( oj får rød strek her så sånn skrives det altså ikke, men går utifra at DU forstår hva jeg mener?)
  ps
  Når du engang blir pensjonist som meg og kan sove og ta det med ro så lenge du vil, så savner du arbeidslivets faste rutiner!
  ds

  • Apoteose betyr nærmest “opphøyelse”, “helliggjørelse”, “forherligelse”. Kan nok være enig i at det kanskje ikke er det mest vanlige ordet i hverdagen. Men vi valgte altså å bruke det. :-)

   Ellers har du nok helt rett i dine tanker om hva man savner når man først har gått av med pensjon. Man kan nok være “tøff i trynet” om dette mens man fortsatt har pensjoneringstidspunktet på betryggende avstand. Men når en får det oppunder nesen, når dette virkelig går opp for en, er det nok mange som tenker seg to ganger om likevel før de går av med førtidspensjon. Jobben betyr mye, og gir rytme i hverdagen og ikke minst yrkesidentitet. Kan godt forstå at mange savner dette i sin pensjonisttilværelse. :-)

Leave a Reply