En fyldig og godt voksen herre kjøper en trendy dings

Jo takk, vi er fullt klar over vår alder, selv på nyttårsaften. Vi ser oss jo i speilet fra tid til annen, og legger ellers merke til at våre venner etter hvert har begynt å se bemerkelsesverdig….vel, modne ut.  På en måte.  Så vi er ikke verken ung, lovende eller kul lenger selv, heller.  Men litt følger vi da med.  Vi er dog ikke helt ute, og føler vel at det ennå er en smule tid før vi er klar for gyngestolen og kamferdropsen.  Vi benytter det som i dagens samfunn er ansett som nødvendige teknologiske innretninger, og føler vel at kompetansenivået her er så noenlunde innenfor rammene av det akseptable.  Og hva mer er, vi har kjøpt kaffemaskin. 

Vi har lenge lurt på det der. Vi har fulgt med, og sett at bølgen, kaffemaskin-bølgen har bygd seg opp og generert energi, slik at den nå, godt timet ved juletider, har slått inn over oss som den reneste tsunami.  En rent ut uimotståelig kraft, som har drevet selv en satt og moden herremann som ovetegnede til å begi oss til butikken og finne fram plastkortet.  Og hvorfor ikke?  Vi har jo fått erkjentlighetsgave etter 25 års lang og tro tjeneste, så vi bestemte oss for å flotte oss litt.

Valget falt på kaffemaskinen Tassimo, hvit utgave, kjøpt hos Clas Ohlsson.  Ett stykk kaffemaskin og en drøss med pakker med dyre kapsler, takk!  Her skal ingen kunne si at vi ikke er trendy og lever i tiden.  Vår hustru – velsigne henne – mener at hele kaffemaskin-bølgen er reinhekla jåleri, og at det blir dyre kaffekopper.  Selv om maskinen lager Caffelatte Macchiato, espresso, lekker drikkesjokolade og fuglene vet hva mer.  Bare man har de rette kapslene innen rekkevidde, så er den saken ordnet.  Fyll på vann, sett inn kapsel, trykk her og futt-futt-futt-futt, og de lifligste dufter sprer seg.  Aromarer som kan få en lett aldrende kaffeskjønners bart og nesehår til nærmest å danse jenka i pur begeistring.

Det går visstnok an å kjøpe te-kapsler, også.  Steindyre de også, selvfølgelig.  Vi vurderte å kjøpe dette i dag, men vår hustru – velsigne henne – mente at det fikk da være måte på.  Og hun kan vel ha litt rett i det.  Så vi lot det være, i alle fall for denne gangen.  Om maskinen også kan lage vanlig, ujålete kaffe? Joda, helt klart. Og dyrt.  Men gøy er det jo.  Og det må vel vedgås at kaffemaskinen er litt sånn stilig?

Godt nyttår, forresten.  Mer kommer.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , ,

33 comments


 1. hei D-E

  her er jeg enig med Sol – den velsignede . bransjen sa jo før jul at mange kommer til å få slike maskiner i en eller annen form til jul.
  og det er vel en in-ting – noe man liksom bare må ha – på et vis.
  da disse ble populære her i Norge var det en som i en artikkel hadde regnet ut prisen pr kg kaffe og kopp. jeg husker ikke tallet – og det tror jeg du og mange andre kan være glade for. dette er mer reklame av typen må ha…. en det å få seg en kopp kaffe.
  Men det er jo lettvint da – men dyrt …

  Godt nytt år til dere :)

  • Dyr kaffe – og andre drikker – blir det nok. så selv om det er lettvint og kjapt, tror vi nok neppe at maskinen kommer til å erstatte kaffetrakteren. Men in og trendy er maskinen så avgjort. Så lenge det varer.. :-)

 2. Da er det bare å sette seg til å regne: Hvor mange kopper kan maskinen klare uten dyrt vedlikehold eller utskifting? (Avskrivning) Og hva koster slike kapsler idag og – ikke minst i morgen?
  Og så finner du etter hvert ut hvor mange kroner ekstra pr år du nå vil måtte bruke på ‘morgenkaffen’.
  Her er jeg nok enig med Solveig.

  • Hm. For moro skyld regnet jeg litt på hva det koster oss å ha en espressomaskin:

   Isomac m/kvern kostet kr 11.180 i 1997.
   Skiftet varmeelement i 2010, det kostet 800.-
   Renseveske 3 x 200.- blir 600 kroner.
   Tre kopper kaffe gjennomsnittelig pr. dag blir ca 4380 kopper på 4 år ( da ser jeg bort fra alle selskaper og besøk og slikt)
   Avskrivning , 35% pr år blir ca kr 9.000.- på 4 år.
   Da har det kostet oss under 5 kroner pr. kopp hittil, men maskinen varer nok i 5 år til. At varmeelementet måtte skiftes var min egen feil, så det skjer neppe igjen.
   Den bruker ikke mere strøm enn en kaffetrakter og maler kaffen selv fra hele bønner. Kaffeforbruket ville vi jo hatt uansett. Og så steamer den melk også og lager varmtvann til te og kakao.

   Noe godt skal man unne seg her i livet. Kr 5 pr kopp syns jeg er en god investering. Man lager ikke så god kaffe på noen annen måte. :)

   • Tja, regnestykket ditt skulle tilsi at hver kapsel i innkjøp koster ca kr 2,50 ?
    I så fall innrømmer jeg at prisen ikke høres så aller verst ut, men – det forutsetter jo at man hver dag drikker 3 kopper kaffe året rundt? Skal avskrivning og vedlikehold plutselig fordeles på et mindrte volum, øker jo den effektive prisen pr kopp.

    Selv har jeg bare en vanlig Moccamaster som nå har stått på kjøkkenbenken i 15 år! Den burde vel anses avskrevet for lengst, men fordeles avskriving over 15 år, blir det uansett marginalt.
    Jeg husker ikke engang hva den i sin tid kostet 😀
    men antagelig noe rundt 7-800 kroner.

    1 Pose med filterkaffe (Kr 17,80) gir oss rundt 25 kopper kaffe. Ikke noe ‘restaurant-kaffe’, men helt akseptabel drikke tikl kr 0,7o pr kopp

    Nå overlever vi nok en pris på kr 5 pr kopp også, men det er uansett en prisdifferanse på 700%

    Smak er som kjent høyst subjektiv?

    • Her i huset nyter man best uten regning og kalkulator. :-)

    • Kapsler har jeg bare erfaring med fra hotellrom rundt omkring. og det kan egentlig ikke sammenlignes. Jeg kjøper kaffe i løs vekt i kaffebutikken.
     Tre kopper kaffe er nok et forsiktig anslag fra min side. I de fleste husholdninger tror det lages mer enn tre kopper pr dag.
     Men, man får altså langt billigere espressomaskiner. Jeg har sett dem helt nede i 1500 kroner, og da synker prisen pr kopp drastisk, dersom maskinen varer i fire år.

     Nøysomhet er en dyd, men èn ting er sikkert: Hvis du forsøker å bytte ut den filterkaffen du kjøper til 17.80 med nymalt kaffe fra kaffebutikken, så vil du merke stor forskjell. En Blå Java eller en Merthi Mountain koster riktignok litt mer, men det burde man kunne unne seg. :)

     • Nja, vi eldre har ikke så store krav, ser du. Det som var godt nok i går er antagelig også ganske godt nok i morgen?

      Det å være ‘trendy’ koster etter hvert en god del penger, men etter hvert minsker behovet for å være ‘trendy’. Vi er godt fornøyd med å fungere sånn 90 % helsemessig.

      Og så ville det vært hyggelig å få den pensjonen man i sin tid ble forespeilet/lovet. I øyeblikket har vi visst et etterslep på rundt 40% som regjeringen ved passende avledninger har underslått.

   • Du har nok en helt annerledes og bedre kaffemaskin enn hva i betjener oss av. Du verden, kvern og greier, og den prisen allerede i 1997! Vi har bare kjøpt oss en liten kapselmaskin…. :-)

  • Hehehe…dyrt er det nok, og maskinen er neppe verdt å levere inn til reparasjon dersom den tar kvelden etter garantitiden. Så vi får bruke maskinen en gang i blant, for lettvinthetens skyld. Ellers blir det nok fortsatt trakteren, ja… :-)

 3. PS. Det hjelper jo lite hvor mange sorter kaffe som kan brygges dersom du nå bare foretrekker den ene sorten? Og så kommer du muligens ikke til å slutte å drikke den kaffen du alltid har drukket?

 4. Godt nyttår Dag Eigil :) Det der kafferonket er bare bøff. Tro meg. Snart får vi makrell i tomat, på spray box …

 5. Kaffe costamocho og brød manchitto blir godsaker i tiden framover, tenker jeg. 😉
  Godt nytt år!

 6. Grei smak, men bare halv kopp, og så to stk forurensende plastdingser per kopp?! Jåleri… :-)

 7. Men det var da en artig liten bajas, det der – man må få gratulere med investeringen. Selv klarer man seg med billig pulverkaffe så lenge det er koffein tilsatt :-)

 8. Jeg har tenkt på kaffemaskin, men egentlig forkastet kapselmaskin. Jeg har alle de riktige unnskyldningene med at det blir for dyrt og for mye søppel, og så er jeg betenkt over hvor lenge vil dette være populært slik at det er mulig å få kjøpt kapsler. Den egentlige grunnen er selvfølgelig at jeg ikke liker standarisert kaffe, jeg vil ha nymalt og sterk espresso 😀 Kapselkaffe får meg til å tenke på kaffeautomater, men jeg har jo aldri hverken luktet eller smakt kapselkaffe. :)

  Gratulerer med nyanskaffelsen og godt nytt år!

  • Det er nok noe med den der standardiseringen, ja. Men kaffen blir riktig så god, den. Så får vi heller bruke maskinen med vett og forstand, og hente fram trakteren når det virker mer fornuftig. Antar at det kan bli noen ganger. :-)

 9. Ahh, se der ja! En sånn duppedings som er veldig i skuddet nå for tiden (det er jo skuddår tross alt! ). Den ser da svært så flott ut den der, og så må det jo være ganske så enkelt å lage seg en kopp med alskens lekkerheter med bare et trykk unna 😆
  Gratulerer med kaffemaskinen :)

  Godt Nyttår til deg og din hustru, velsigne henne :)

 10. @argus37 :
  Så du unnslår deg ikke for å drive litt politisk propaganda på første nyttårsdag :)
  Ja,ja. “Steady as she goes”. Det er tryggest å seile i kjente farvann…

  God kaffe er ikke spesielt trendy. Kaffe i løs vekt var da vanlig da du var ung?
  Min mormor hadde en kvern på kjøkkenet. Den var laget av polert tre og hadde tre innstillinger for finhet: Kokemalt, filtermalt og én jeg ikke husker hva het, men jeg mener det var den hun brukte mest. Hun laget kaffe i en slags elektrisk boblekannne. Veldig god kaffe, sa de som hadde greie på det. Selv likte jeg ikke kaffe så godt på den tiden. Ah, Melitta! ringer det noen bjeller? Jeg tror det var en Melitta-kanne ( etter hukommelsen). Den putret og freste litt da den var ferdig, og mormor serverte kaffe i tynne og nesten gjennomsiktige porseleenskopper med lyseblått mønster og sprikte med lillefingeren av velvære mens hun drakk.

  Det finnes kaffe og kaffe, og personlige preferanser betyr selvfølgelig mye. Selv liker jeg godt pulverkaffe med melk og sukker, fordi det minner meg om studietiden, men i voksen alder (?) har jeg lært meg å sette pris på espresso-baserte kaffedrikker, og når jeg kan lage dem selv, både bedre og langt billigere enn kaffebarene, så unner jeg meg selv det.

  Det var ikke meningen å “disse” noen med kommentaren min, det var bare ment som et godt råd :)

  • Da jeg var ung? Herre Gud, jente, det er en menneskealder siden, men jo, – jeg husker vår gamle landhandler Syversen som smilende måle opp en pose med kaffebønner og helte det over i en elektrisk kvern som med et forferdelig lurveleven over 2 minutter greie å omdanne ‘sydfruktene’ til et slags kaffepulver som lot seg koke i kjele.

   Men jeg var ikke i en alder da jeg prioriterte kaffe som drikkevare og kan derfor ikke fortelle deg om den hadde aroma, om den var besk, eller om den var særlig mye bedre enn såkalt ferdigkaffe.
   Det jeg dog kan fortelle deg var at han kun hadde to sorter (lys og mørk)

   Hva angår ‘trendy’ så kom jo dette med egne kaffebarer en gang på 70-tallet (om jeg husker riktig) og det var vel en del av oss som lurte litt på om innehaveren var riktig vel bevart? Om han tenkte å leve på kaffe alene . . .
   Og hadde det ikke vært for at det ble en ‘in’ å møtes på en kaffebar og diskutere alt som opptok en av daglige spørsmål, så tror jeg neppe man ville ha lykkes. For inntil da var nordmenn flest fornøyd med å brygge sin egen morgenkaffe, enten den nå var basert på kokekaffe eller filterkaffe. Espresso, ‘ latte’ og alle de andre eksotiske variantene som etter hvert dukket opp, hadde svært få hørt om på den tiden. Så er også nordmenn et av de folkeslag som konsumerer mest kaffe pr hode i vår verden.

   • Akk ja, da vi var unge Argus. Jeg erindrer ennu hvordan vi tok hestedrosje til monografen hver lørdag eftermiddag, for biografen var ikke oppfunnet enda på den tiden kan jeg huske. Ja det var tider.

    • Det tror jeg ikke du husker nei! Jeg husker utmerket godt at jeg gikk på ‘biograf’ så tidlig som i 1946 (og vi kalte det faktisk ‘kino’)
     De store heltene på den tiden var Lyn Gordon (romhelt), Hoppalong Cassidy (westernhelt) og Tarzan (Apenes konge)
     De seriøse voksenfilmene viste skuespillere som Clarc Gable, Esther Williams, Mamie van Doren, Rita Haywworth og Greta Garbo

     Enkelte kinomatografer måtte dog ta en liten pause midt i de lengste filmene for skifte av filmruller. Det var tider det!

     Hestedrosjer, derimot, fantes faktisk, men var likevel sjeldent syn. Helst i forbindelse med bryllup hvor det skulle være litt spesielt. (Gjerne ‘bondebryllup’) For man hadde bensindrevne drosjer på den tiden. Tro det eller ei!

   • Har det ikke alltid vært ‘in’ å gå på café? Henrik Ibsen, Christian Krohg, Edward Munch, Hans Jæger og ikke minst Oda Lasson ( bohemprinsessen som gikk på rundgang mellom de fleste, selv om hun var gift med Christian Krohg) pleide å møtes på Grand café allerede i 1890. Cafélivet var nok lenge et rent urbant fenomen etter modell fra kontinentet, men idag finner man caféer langt utenfor bykjernene. Jeg har latt meg fortelle at det sågar finnes en kaffebar i Asker.
    Det er lenge siden de kaffedrikkene du nevner var eksotiske.
    “Café au lait” har blitt servert i Bergen ( og sikkert i andre norske byer også) siden min mor var ung. I dag er nok betegnelsen kaffelatte ( etter italiensk) den mest brukte, men det betyr altså fortsatt kontinental mørkbrent kaffe med varm melk.

    En standard kaffebar serverer kaffe, kaker, baguetter eller lignende med cammenbert/brie/salami/kylling. Wienerbrød (danish) og annet bakverk, som brioche og muffins med sjokolade eller blåbær, samt croisant og Pain au chocolate, og sikkert mye annet jeg ikke kommer på i farten. I tillegg kan man kjøpe kaffe i løsvekt, malt etter spesifikasjon, eller umalt, (slik jeg foretrekker det) slik at man selv kan male kaffen etter eget ønske. Jeg kjøper gjerne en kilo ad gangen, og legger den i fryseren. Så fyller jeg opp kvernen etter behov.

    Å brygge sin egen kaffe er fint. Både i bygd og by har dette blitt gjort helt siden kaffen ble kjent i Europa. Noen har sågar også brent sin egen kaffe for å få den akkurat slik de vil ha den.
    Nordmenn drikker mye kaffe, og drikker er det rette ordet. I resten av den siviliserte verden nyter vi kaffen :)

    • Joda, i Asker finnes det sogar 2 Kaffebrenneriet og en annen jeg ikke erindrer navnet på.

     Jeg skal ikke svare helt for 70-tallet, men jeg kan ikke med min beste vilje erindre at det var særlig mange kaffebarer rundt omkring. Derimot var det gjennom 50 og 60-tallet mange conditorier hvor man serverte kaffe, kaker etc mens skravla gikk, men – jeg var selv relativt mye utenlands på den tiden.

     På 70-tallet dukket det opp såkalte ‘spesialforretninger’ på kaffe (ikke mange) hvor man kunne kjøpe dusinvis av blandinger og hvor man selv kunne be om spesifikkeblandinger. Men siden prisen på slike blandinger jo var langt høyere enn på ‘ferdigvare’, så ble det et visst behov for å smake . . .

     Jeg tror det er her vi finner forløperne til dagens kaffebarer, men kanskje også litt på conditori-siden.

     Forøvrig er jeg enig med deg at vel drikker vi mye kaffe, men det er altså fordi vi som du sier ‘drikker’ den i store krus! Husker jeg fikk tak i et kaffeservice i løvtynt kinesisk porselen, men jeg har aldri noen gang drukket kaffe av det. Hver kopp er vel ca 1/4 av en vanlig norsk kaffekopp!

 11. Hmmmm. Svensken mente at jeg burde kjøpe meg en sånn maskinduppeditt, Men jeg sverger heller til den svarte kaffen jeg. Jeg liker best kaffen min svart, som humoren min, uten mjæLkeskvaL, fra en REN trakter. Men bevares, det smaker godt med en jåle kaffe av og til også.

  Men kos deg med kaffen din. Den er deg helt sikkert vel unnt. :)

 12. Synes jeg kjenner lukten av kaffe Dag Eigil :)
  Jeg har som Cecilia, sans for kaffebønner. Ikke at jeg bruker dem selv. Nei altså, for en som ikke drikker kaffe så blir det alt for mye av det gode. Men lukten ahhh! Den nyter jeg. Da bringes jeg tilbake til handleturene med min tante og dagmamma. Min jobb under handleturen var å kverne kaffebønnene og så tømme innholdet i den lille skuffen over i et kremmerhus. Så den lukten bringer mange gode minner hos meg :)
  Gratla med nyanskaffelsen 😉

Leave a Reply