Litt førjulsmimring fra en godt voksen herremann

Det nærmer seg uvegerlig jul her vi sitter i all vår middelaldrende blaserthet.  Vi har ryddet litt i skuffer og skap, og kom over noen gamle bilder fra en julekveld for mangfoldige år siden.  Vi ser igjennom dem, mimrer litt, og med ett blir de levende, minnene om de intense julene den gang da, for årtier siden.  Med besøk hos tanter og onkler, kirkegang og salmesang og glade jul som daler ned i skjul.  Og forventning!  En aldeles vanvittig, sitrende godgledeforventning som fylte hele opplevelsessfæren for en liten skrott.  Og duftene, og juletreet, og julestemningen!  Aldeles fantastisk, og vi fikk spise så mye kaker og snop og drikke så mye brus vi bare ville, helt til vi ble så søte fra tåspissene til langt oppunder hårfestet at vi ikke orket synet av en eneste krumkakebit på dagevis etterpå.  Noe vi aldri fikk lov til ellers i året, men nå var det jul, og julen var jo en meget spesiell anledning, og en tid for de helt store utskeielser.  Når vi tenker på det, aner vi virkelig hvor sant det er, når vi synger om “Jul med din glede og barnlige lyst”.  Og tenk, vi fikk lov til å være oppe helt til midnatt, og det var virkelig sent, det!  Og presangene.  Noen oppturer med harde pakker, og noen nedturer med de myke, unntatt den gangen da det viste seg at den der myke pakken innehold akkurat DEN genseren, som var såååå tøff, og som vi virkelig hadde ønsket oss, og vi gikk med den hele julen og var stolt, og ville knapt ta den av oss om kvelden en gang. 

Og vi sitter her og mimrer, og tenker på alle de fantastiske, varme og levende menneskene som en gang var, som vi var glad i, og som var glade i oss.  Besteforeldre, tanter og onkler, grandtanter og hyggelige naboer.  Mennesker som nå er borte, men som fortsatt lever i minnenes verden.  Den som gjerne trer fram for oss nettopp i juletiden.  Ja, det var tider, selv om rammene rundt den tids julefeiring nok var relativt enkle, sett i forhold til dagens mega-julefeiring, med presanger til langt ut på gangen.  Men jul blir det, allikevel. 

Ha en fornydelig førjulstid på de aller fleste vis, og litt til, med den rette balansen mellom oppbyggelige og nedbrytende krefter, og fokus på de rette verdier.  Vi vet jo ikke helt hva disse verdiene kan være, men på en eller annen måte føler vi oss overbevist om at dere finner dem.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , , , , ,

9 comments


 1. Nå fikk du fram minner hos meg også. Glad jeg har mye fint å tenke tilbake på, og mennesker jeg husker med glede. Noen ganger ønsker jeg å få oppleve den sitrende forventningen og utrolige glede igjen. Jeg er heldig å opplever noe lignende gjennom våre herlige barnebarn. Kos deg videre i adventstiden og takk for hyggelig lesestoff som alltid hos deg :)

 2. Et førjulskåseri ført av en stødig penn med nok livsballast som en kjekk og grei herremann i sin beste middelalder kan gi oss.

  En fornydelig adventstid til deg og konen også :JD

 3. Jeg la ut barndoms-minnene tidlig her i år :-) Leser jeg igjennom den, er jeg rett inn i stemninga – og her ble det julekortmotiv ved det forrige snøfallet, jeg bor jo i et julekort :JD det eneste som mangler er å få se fjøsnissen, men det kan bli litt vanskelig 8JO

 4. Herlige minner som ikke er helt ulike mine egne :JD

 5. Nydelig innlegg om det å sette seg ned med gamle fotografier og bare minnes og glede seg over de stundene som en gang var. Slikt er uerstattelig og noe man kan ta frem som en kostbar gave. Du fikk meg også til å minnes en stund her, og det føles godt :)

  Ha en fortsatt flott adventstid Dag Eigil, både du og din hustru, velsigne henne )

 6. Hei Dag-Eigil! :) Jeg kommer i julestemning av innlegget ditt, og det passer da aldeles utmerket inn i Julekalenderen? Kan jeg ikke bare linke deg inn til dagens dato i samlelisten, da? :)

  Goood adventstid til deg og fruen!

 7. avatar emte

  Rørande innlegg til ettertanke.Du skriv med ein god penn Dag Eigil.

  God adventstid.
  Marieklem

 8. Veldig koselig adventsmimring Dag Eigil :-)
  Tror nok det er mange nikker litt gjenkjennende -både til selve minnene – og til det å finne noe som får deg til å minnes.

  Hyggelig lesing her ved adventslysene . . .

 9. Hyggelig gjensyn med nokså like juleminner :)
  i dette tilfelle tror jeg nok at det var så mykje betre før 😉
  mer i måteholdets tid sammenlignet med nå..

Leave a Reply