Og så går man i fakkeltog igjen

Plutselig slår det oss: Vi er i sannhet snille og rolige her i landet.  I alle fall de fleste av oss.  Vi alminnelige hverdagsinnbyggere her i Oljelandet og enn så lenge fortsatt Vinterlandet er i grunnen ualminnelig siviliserte og pyntelige.  Vi går stille og rolig gjennom livet, og trør forsiktig vannet i vår norgeshverdagslige andedam.  Vi skjøtter vår jobb og vårt hjem, betaler vår skatt med penger og mer eller mindre glede, og klapper våre hjerters utkårne, og i noen tilfeller også katten, kjærlig på pelsen.  Men hva gjør vi hvis det skjer noe der ute i andedammen, noe som opptar oss, noe som opprører oss langt inn i vår velferdsmette folkesjel?  Joda, da tar vi den helt ut, og går i fakkeltog!
 
Denne ytterst siviliserte handlingen er noe vi tyr til i situasjoner preget av rettferdig harme, når sjokkeres av samfunnets voldelighet og verdienes forfall, når vi VIRKELIG føler oss tråkket på.  Selvsagt etter grundig, forutgående planlegging og korrekt søknad til politiet.  En særdeles kraftig reaksjon, velegnet til å gi utløp for avsindig raseri og indignasjon, på en helnorsk og sivilisert måte.  Misnøye i forbindelse med lønnsoppgjør for spesielt siviliserte grupper?  Fakkeltog!  Rasistisk motivert drap, ref. Benjamin-saken?  Fakkeltog!  Terror?  Fakkeltog.  Bølger av overfallsvoldtekter rundt om i diverse norske byer, i hovedstaden så vel som i oljehovedstaden?  Fakkeltog, selvfølgelig!  Og så planlegges og annonseres det, de snille og pyntelige samler seg, faklene deles ut, og så går vi i fakkeltog, og det er jo hyggelig.  Se,  hvor siviliserte og tvers igjennom harmløse vi er i vårt lett patetiske forsett om ”å ta natten tilbake”.  Dessuten gjelder det jo, her som ellers, å se og bli sett.  Og vi toger stemningsfullt gjennom byens gater, og så er det appeller på torget og i parken av, dagsordensettende størrelser, og så går vi hjem, gjerne med en god følelse av riktig å ha gjort noe viktig, noe som virkelig teller.

Ikke et vondt ord om fakkeltog og appeller i parken.  Ingen negativ kritikk mot det å være snill og grei. Og fakkeltog er både vakkert, rørende og sikkert også sosialt.  Spørsmålet er om det hjelper. Det er jo ikke godt å vite, men vi har en liten mistanke om at voldtektsforbryterne, voldsmennene og drittsekkene for øvrig gir blanke blaffen i de pyntelige og sivilisertes fakler og appeller.  Kanskje det  heller burde vært brukt mer energi og planlegging på å få fatt i drittstøvlene, og eventuelt bruke faklene til riktig å varme bjellene deres?  Da hadde man virkelig kunnet snakke om brannfakkel.   Men akk, det skjer nok ikke. Vi er jo tross alt snille og siviliserte.  Ha en fortsatt pen og pyntelig dag.

1
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , ,

23 comments


 1. Ja, vi er i sannhet et forfaklet folkeferd. :)

 2. D-E…

  Bra skrevet – og jeg skjønner hvor du vil.
  Men jeg foretrekker fakkeltog foran gateopptøyer med brannbomber og massive hærverk som enkelte andre steder.
  det er ikke noe feil med faklene – det er de som holder appellene/politikerne som det er noe feil med.

  • Joda, det er skremmende å se hvor ille mobben kan oppføre seg i en del utland. Og for så vidt også i Olso for noen tid tilbake. Da er det bedre med noen uskyldige fakkeltog, tross alt. Men alligavel, for å si det slik, etter noen skikkelig alvorlige gateopptøyer er det kanskje en viss mulighet for at de appellholdende politikerne faktisk tar hintet?

   Leser ellers om organisering av borgervern mot voldtektsbølgen i Oslo i Dagbladet.no. :-)

 3. Folk er vel drittlei av å bo i en by hvor de sentrale myndigheter ikke kjenner sin besøkelsestid og sørger for den trygghet folket forventer der de skal bo med sine barn?
  Det er ikke mer enn drøyt 24 timer siden jeg sendte en mail til byens myndigheter og pekte på denslags tjenesteforsømmelse kunne utløse anarki og vigilante-organisasjoner i gatene. Det tok søren meg ikke mange timene før jeg fikk rett. Og kanskje blir det ingen endringer i Oslo før det begynner å flyte lik i Akerselva, men dette er (og har vært) myndighetenes ansvar.
  Da i særdeleshet Knut Storbergets, men også nåværende/hfv . politidirektør!

  Og jeg skjønner så inderlig godt dem som vil forhindre at egne døttre blir ofre for voldtektsmobben! Når dagens myndigheter gang på gang demonstrerer at de ikke mestrer den jobben de er satt til å gjøre, da ser vi oss nødsaget til å gjøre jobben selv. (Det burde kunne vært unngått!)

  • Jamen, vi kan ikke kreve at lovens lange arm skal være tilstede over alt til enhver tid for det er en praktisk, økonomisk og fysisk umulighet. Jeg blir litt oppgitt når jeg hører kvinner kreve at hele byen skal være som en godt opplyst kardemommeby med Bastianer på hvert hjørne hele døgnet. I alle fall gir de Bastian skylden fordi han ikke var der, i nærheten av Bakinatta gaten kl. 04:30 sist lørdag liksom…

   Og selvfølgelig er det noen som ikke har den rette innstillingen som gjør dette, men det er ikke min feil, selv om jeg er mann. Verden skulle helst vært en annen, men jeg tror aldri den kommer til å bli det, og inntil den dagen aldri opprinner må folk pinadø bruke vettet. Vi bor ikke i Edens hage, selv om vi svømmer i oljepenger.

   • Helt klart, Onkel politi kan ikke være til stede over alt. Og ikke minst når de alvorlige sakene nærmest hoper seg opp, med drapssaker i fleng. Da kommer man ikke vekk fra at folk, herunder kvinnfolk, må bruke en smule sunt folkevett for å ta vare på seg selv.

   • Nei, jeg tror ingen forventer ‘onkel politi’ på et hvert gatehjørne, men så er det slik at man har gått i fellen å rasjonalisere politiet til et minimum og plasserer dem i biler for økt aksjonsradius.

    Samtidig mister man muligheten til å patruljere sykkelstier, parker, spaserveier, gågater osv., men den beste oversikten får man i kombinasjon med ‘fotsoldater’, sykkelpoliti, og bilpatruljer, alt koordinert fra det samme sted hvor man har oversikten med overvåkingskamerer.

    Slik ting fungerer idag er uakseptabelt. Vi har en ung vakker dame (22) i nærmeste familie. Hun jobber innenfor helsevesenet – på skift – og må rett som det er ta seg hjem i sene nattetimer – alene. Sykehuset dekker nok dessverre ikke taxi!

    Det skulle blott mankere at hun ikke skulle kunne føle seg trygg når hun går hjem?

    • Selvfølgelig både ønsker og forventer vi alle alt våre kjære skal komme seg velberget hjem både fra jobben og annetstedsfra, uten å bli antastet, ranet, banket opp, voldtatt eller endog drept. Og det er nok ikke tvil om at vi nå opplever en krise hva gjelder politiets kapasitet og ressurser. Dessverre.

     • En negativ hendelse her, ville kunne få meg til å begynne patruljering av Oslo’s parker!
      Og om jeg oppdaget en lignende hendelse, så ville du antagelig lest om det i avisene.

      Vi er alle glade i våre egne, og når myndighetene ikke kan gjøre den jobben de tross alt er satt til, så vil det kunne få alvorlige konsekvenser! Jeg tror dessverre det kun er et spørsmål om tid . . .

  • Det er i utgangspunktet noe skummelt med det der borgervern-opplegget. Det kan lett går fra nettopp borgervern, som å følge jenter hjem, etc,, til mer “vigilante”-pregede greier. Men slik er det vel når folk føler at samfunnskontrakten blir brutt fra myndighetenes side. Akk ja..

 4. Meget bra skrevet Dag Eigil, og jeg skriver under paa hvert et ord du har skrevet! Fakkeltog er en kjempefin maate aa vise at vi er misfornoeyde med tinger og tanger, men naar det gjelder slike ting som vold, voldtekter og annet kriminelt drit, maa det sterkere saker til i tillegg!

  Ha en fortreffelig uke :)

  • Takker og bukker for fin og hyggelig kommentar. Joda, det er i og for seg ikke noe galt i å gå i fakkeltog. Men når dette blir den sterkeste reaksjonen for å “ta natta tilbake”, blir det liksom litt vel godfjottete og naivt for vår smak. Og ja, da må det sterkere virkemidler til.

 5. Eg måtte berre klippe og lime litt her: “… få fatt i drittstøvlene, og eventuelt bruke faklene til riktig å varme bjellene deres? ..”

  Fantastisk formulering. Men det skal faktisk eigentleg vere nok å gå i fakkeltog. Det skal ikkje vere slik at ein brått kjenner seg skamfull naiv fordi ein trudde at styresmaktene skulle rydde opp i dette. Vi bur trass i alt i ein rettsstat, og vi har krav på beskyttelse.
  Og før eg villar meg ut på erfaringar med den såkalla rettsikkerheten og slikt, så skal eg berre ynskje deg ein strålande novemberdag. Så går eg ut for å kjøle meg ned -medan det er lyst. ;D

  • Nei, det er i og for seg ikke noe galt i verken fakkeltog eller appeller i parken. Og som innbyggere i en såkalt rettsstat har man vel forventninger om at samfunnet og styresmaktene tar grep og setter inn de nødvendige ressursene. Men så er det dette med målsetting og virkelighet, da. Det er ikke alltid disse to stemmer overens.

Leave a Reply