Og snart kommer Normalt-mannen

Sommeren er så avgjort på hell, i den grad man kan si at det har vært noen sommer. Regnet har stort sett bøttet ned siden mai, og selv om vi har hatt noen øyeblikk der ”hu Nelly” vitterlig har vist seg, så har antall godværsdager vært begrenset. Normalt-mannan kommer nok på besøk til landets avisredaksjoner snart. Normalt-mannen, er gjerne meteorolog, som med autoritet uttaler om noe han virkelig kan. Og om det så har regnet tollekniver, så får Normalt-mannen etter å ha lagt fram noen temperatur- og nedbørsmålinger det hele til å fortone seg…ja, riktig, såre normalt.  Så altså, sommeren 2011 var egentlig helt normal, siden  faktisk er helt normalt med pøsregn og møkkavær om sommeren her på den sørvestlandske regnkysten. 

Og vi leser videre i avisene.  Det brenner i London, det er økonomisk usikkerhet i Europa og USA, utenlandsgjelden stiger til ufattelige høyder, og det later til at så godt som hele den vestlige verden er truet av gigantisk finanskrise, statskonkurser og økonomisk kaos.  Ja, unntatt her i Norge, da. Selvfølgelig.  Her lever vi jo i vår komfortable oljeboble, og alle er snille og greie med hverandre.  Inntil vi her også opplever terroren i all sin gru, om enn fra en annen kant enn hva de fleste kanskje hadde forventet.  Og vi føler sjokket og problemene med å forholde seg til at en etter måten vanlig fyr med formodentlig normal mental bagasje kan bli så forskrudd at han kan få seg til å gjøre slikt.  Men det er så mye her i verden vi ikke helt forstår.  Det er tørke, krig og elendighet på Afrikas horn, og millioner står i fare for å dø. 

Og med ett skjønner vi tegningen: Alt dette er helt normalt!  Krig, nød, terror og elendighet er faktisk ganske normalt i et globalt perspektiv.  Det er bare at vi har blitt vant til å en beskyttet tilværelse her i vårt fredelige hjørne av verden, og det er faktisk det som er unormalt.  Vi har blitt vant til fred og mer eller mindre jevn økonomisk vekst i årtier, og det spørs hvordan vi i vårt land og vår verdensdel vil reagere på et ublidt møte med det normale. Og når hørte vi i grunnen sist våre politikere si at det er gode tider?  Kanskje det er på tide å innse tingenes tilstand, den usikre normaltilstanden? 

Snart selges nok kraftoverskuddet til høystbydende i utlandet, og strømmen blir dyr til vinteren.  Og snart kommer Normalt-mannen.

2
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , ,

12 comments


 1. D-E….

  det jeg har sagt i flere år – vi lever i vår egen oljeboble – men så lenge de fleste pressgruppene her til lands lever av innavl – altså det å levere tjenester til hverandre – så blir det ikke annerledes. En høy kronekurs er bare bra – vi får billigere ferier – Hurra ! Hvem bryr jeg om renter og eksportnæringen og de fattige ?? Hva var det solkongen sa : Laissez-faire !

  om strømprisen stiger ? det har vi visst helt siden jordskjelvet i Japan…..
  og nå i uken steg kullprisen i Tyskland – så da stiger seff også prisen på vår kraft – forunderlig nok :)

  • Joda, ganske så riktig: Av og til høres de der merkverdige unnskyldningene for å skru opp den norske kraftprisen ut til å klinge rimelig hult. En annen gang var det prisen på kull og diesel i Kina som ble brukt som rationale her. Og etter oss kommer som kjent syndfloden… :-)

 2. Vi har vel egentlig nådd taket for økonomisk vekst for en stund siden. Det vi ser nå er kanskje de aller siste kreative forsøkene på å hente ut så mye som mulig før det hele sprekker. Noe av det mest kreative i det siste er å spekulere i klimakvoter og således transformere forurensing til vekst, og det funker jo utmerket.

  Kraftoverskuddet, og vel så det, er nok solgt til høystbydende allerede. Det er det normale. Og strømprisene blir nok som normalt ganske høye til vinteren.

  Men har det egentlig regnet så mye da?

  • Tror også at de der taket ble nådd for lenge siden. For økonomisk vekst som for annen vekst.

   Jepp, høy pris på kraft i vinter. De finner nok på en unnskyldning for det. Kullprisen i Kina, for eksempel. :-(

 3. “Mot normalt” med Leif Juster står for alltid, og hører jeg noen som sier noe som ligner, knekker jeg hen i latter… 😆

 4. Så koselig å høre at det også bøtter ned i Norge (bare på Vestlandet formoder jeg?) Hihi..

 5. Aldri før har ordtaket om at “det koster å være kar” hatt større gjenklang.
  Og uansett hvor mye vann du får i huet så ville du, med hånd på hjertet, ike ha bodd et annet sted enn i Norge? Det er rart med det man er vant med?
  Det som er “normalt”, mener jeg! (Leif Juster var en fremsynt mann!)

  • Det er vel noe med det man er vant til, ja. Og “Borte bra, men hjemme best”. Men det har vært mye vann fra oven i sommer ja… :-)

   • Hva med “allmektig og rettferdig Gud”, – finnes han, eller bør man bare innrømme at regnet faller som det vil styrt av naturens lover. Slik også nmoversvømmelser, raskatastrofer o.a. ?

    Rettferdighet innebærer vel at alle får sin del i passende mengder og slik at katastrofer ikke utløses der folk bor?

 6. Kort digresjon: Stavanger opprettholdes som tettbebyggelse av to grunner; De innfødtes ubegripelige evne til fortrengning (to minutts sol og glemt er 5 ukers dritvær) pluss oljå. Nå er det gjort kjempefunn nesten rett nede i fjæra og jubelen står i taket i hver eneste luguber jallabusiness i fylket. Om et par år er Stavanger verdens dyreste by å bo i.

Leave a Reply