Uten gluten

Vår hustru – velsigne henne – hvis sjarme og kvinnelige ynde selvsagt overgår det meste – er en dame med mange utmerkede kvaliteter. Pen, rødhåret og intelligent er hun, og hun er dertil velsignet med en glupende appetitt.  Blant de mer kuriøse av disse kvaliteter er cøliaki, altså gluten-intoleranse, noe hun har fått påvist nylig.  Fram til nå har hun nærmest kunnet fråtse i gjærbakst og bakervarer, i tillegg til alt det andre, uten at det har hatt noen plagsom effekt på hennes høyreiste skikkelse og ungpikeaktige figur.  Riktignok har hun opp gjennom årene påfallende ofte, og i de utroligste situasjoner, måttet beinfly til nærmeste toalett etter et inntak av mat som inneholder hvetemel, men dette har hun liksom ikke tatt så tungt. Det har hørt med til dagens orden.  Fram til nå.

Cølikaki-pasienter tåler rett og slett ikke hvete eller andre kornsorter som inneholder gluten.  Hos slike folk blir tarmtottene nærmest brutt ned til noen små ubetydeligheter, og det som måtte være igjen, forsvinner i masser av opphovnet tarmslimhinne.  Og her kommer det lykksalige poenget: Det meste som inntas av fødevarer, passerer tvers igjennom, uten at mer enn en brøkdel av næringsinnholdet blir tatt opp.  På mange måter en misunnelsesverdig situasjon, ikke minst for en etter måten fyldig herremann som undertegnede, som nærmest legger på seg bare ved å gå inn i et bakeriutsalg for å kjøpe en avis.

Men akk, hvor lenge var vel Eva i Paradis?  En grundig legesjekk brakte nylig sannheten for dagen, og nå har vår hustru i moden alder måttet venne seg til et nytt regime i matveien, der alt som inneholder gluten er fy-mat.  For hvilke skremmende scenarier er det vel ikke som framtrer?  Hvordan vil det nå gå, når titusenvis av topptrimmede tarmtotter, frigjort fra glutenets åk, plutselig popper opp, klare til å suge til seg hver eneste kalori som måtte komme i deres vei?  Vil hun måtte gå til anskaffelse av ny garderobe, størrelse XXL?  Vil det bli nødvendig med ny badevekt, type ”Heavy duty?”  Vår hustru – velsigne henne – har fremdeles stort sans for bordet gleder.  Men det ordner seg vel. Vår hustru er en klok kvinne.  Og skulle det bære helt galt av sted, så får hun heller ta seg en tur til nærmeste bakeriutsalg igjen.  Eller noe sånt.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , ,

5 comments


 1. Greit å få vite hva det er når magen ikke funker som den skal. Kanskje fruens nye kosthold kan være bra for herremannen i huset også?

 2. Dramatisk skulle jeg mene. XXL size og bilvekt på badet som du nevner, endrede svingradier, økte bremselengder, skader på døråpninger og inventar, dype forspor uansett underlag…. huff. 😛

 3. Andre har klart det, så vi har stor tro på at også de og deres hustru – velsigne henne – vil overkomme denne oppgave med både glans og bravur!

 4. Å nei, stakkars henne!

  Men ikke vær så redd for det der med XXL. For når du tar vekk alle godsaker som inneholder gluten, hva er igjen da? Ikke så mye å bli feit av. Misunner henne ikke! Men hun er jo et positivt vesen med omgang under topplokket, så hun klarer det nok!

  Lykke til herfra!!

 5. Hurra, Tale anser meg for å være et positivt vesen med omgag under topplokket, det var enda godt! :-)
  Det er ikek så ille som man skulle tro med den glutenfriheten. Det er bare å droppe vanlig brød og boller, og heller ete ris eller annet. Stresser ikke så veldig med middagsting som det kanskje er litt gluten/hvetedryss i – toalettbesøkene er allerede veldig mye sjeldnere bare med å droppe brødet. Men – uhu – for å få støtte fra Nav for det dyre glutenfrie må man ete seg opp igjen til tarmtottetrøbbel og svelge slangen og ta foto slik at det er bevist at man har rett på cash. Så nå eter jeg brød igjen, i påvente av slangen.

Leave a Reply