Fra vgb-arkivet: Lang-ku

Vi må bare konstatere at det finnes mange særdeles kunstnerisk velbegavede folk der ute.  Folk som med sine bare hender, og kanskje litt maling og noen pensler, eller kanskje en blyant eller fem, kan frambringe de utroligste kunstverk. For oss som er utstyrt med bare tommeltotter, for ikke å snakke om bare tær, er det bare til å bøye seg baklengs i støvet. 

Vår hustru – velsigne henne – tenkte for en tid siden at det måtte gå an å lære seg opp til litt tegneferdigheter i, det minste.  Optimistisk gikk hun til innkjøp av en dyr, grunnleggende tegne-lærebok og solid skisseblokk. Blyant fant hun i skuffen.  I starten var det greit. Ball med skygge, firkantkloss i perspektiv og slikt, det gikk lekende lett. Tegning av hender kom ikke før på side 50, men vår hustru er en systematisk dame som starter pent på første side og jobber seg framover. Dog ikke så tålmodig, og med så mange repetisjoner, som det kanskje behøves for virkelig å øve opp tegneferdighetene. 

Snart kom hun til litt mer avanserte figurer, som tulipaner og høner. Hennes verk lignet litt på det som stod i boken. Da hun kom til ku med jur og 4 ben og stolt nakke, begynte det å gå trått. “Du ser hva dette skal være, ikke sant?” sa hun tvilende til sin husbond. “Klart, det er ku med jur”, svarte vi hyggelig.

Hun gikk lettet videre til neste utfordring. I læreboken var denne i form av en elegant sjiraff, men det visste ikke vi. Hun viste oss en ubehjelpelig figur, et meget pussig dyr som vi sant å si ikke kunne huske fra biologitimene.  Vesenet hadde vesentlig lengre hals enn dyret i forrige tegning, men lignet ikke akkurat en hest, heller. “Hmmm. Det må være en lang-ku”, forsøkte vi.

Der og da, på side 20 i den dyre tegneboken, avsluttet vår hustru – velsigne henne –  tegnekurset. Boken har stått urørt i hyllen etter dette. Men hun prøvde i hvertfall. Det gjorde ikke vi. Vi kjenner dog vår begrensning.

3
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , ,

4 comments


  1. Har sett noe kunst som lignet veldig på slike skriblerier jeg har på blokka etter et langtrukkent møte, og tenker at hun lett kan selge de bildene for en 50 000 kroner eller noe. Og en ku med lange jur, ja det kan være interessant… eller noe;) Hils fruen

  2. Hehehe, hun prøvde, helt klart og det er jo flott :) Jeg syns hun var flink jeg :)

  3. avatar emte

    Ho skal ha skryt for å ha prøvd iallefall :)

    Fin dag til dokke begge :)

  4. “Lange kuer” kan være “ålreite” dyr likevel 😀
    Se bare hva det har gitt deg av gleder opp gjennom tiden –

Leave a Reply