Fra vgb-arkivet: Ualminneligt kristelige

Vår onkel Å. er en særdeles jordnær mann, med et utpreget nøktern innstilling og tilnærming til livet, den åndelige sfære og hva som måtte vente oss i det hinsidige. Så gikk det ikke bedre enn at fyren i relativt moden alder ble gift med en dame fra en av de der øyene utenfor Oljebyen, fra en familie der man virkelig så livet i lys av både det gamle og det nye testamente. Noe som i og for seg var en ny verden for ham.

En gang skulle de besøke svigerfamilien, og vårt faderlige og moderlige opphav var med. Ved frokosten var det både tekstlesing, bønn og salmesang, og for flere av gjestene var dette rimelig fremmedartet. Vel, bibeltekst ble lest, og bønn framsagt, og så ble vår onkel Å. spurt om han kunne foreslå en passende sang som avslutning på andakten. Og så kom han med de bevingede ord: “Eg foreslår at me kan synga den der “Eg rodde meg ut på seiegrunnen”. Den der med “Så slo eg te han med fiskestongi, så han fell i uvite bak i rongi”. Det e ein fine sang!””

Tausheten som fulgte, skal ifølge informerte kilder ha vært særdeles trykkende. Og den ble ikke brutt før en guttunge, som hadde søkt tilflukt inne på do, trodde at seansen var over. Og fra innsiden av dodøren kunne man høre: “Gud fader løfte sitt åsyn på deg, og gi deg fred!”

Jada, vår onkel og hans hustru er lykkelig gift den dag i dag.

4
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , ,

8 comments


 1. Synes det hørtes ut som en hyggelig familie! Og sangen han foreslo var sikkert en han likte godt. Vi har det på samme måte hjemme hos oss, her er det bordbønn, bibellesning og salmesang daglig. Om noen skulle foreslå en mindre åndelig sang eller en vits så tar vi selvsagt imot vedkommede med åpne armer og et smil om munnen. Vi har det ganske åpent her.

  Akkurat nå i kveld og noen dager framover har vi besøk av en predikantfamilie fra England: Mor, far og to sønner. De har faktisk besøkt mine foreldre og oss hver vår/sommer i minst 15 år. Vi sitter og prater, og vår yngste datter som er full av hormoner for tiden synes det er ekstra gøy å legge an på predikantgutta på 26 som begge er urørt av kvinner. Hun slenger ut den ene sarkastiske bemerkningen etter den andre. Gutta spør spente: “Would you come to church tomorrow? Please!”. Hvorpå hun svarer: “I’ll come if you cum!”

  Det gjelder å være tolerant og tilpasse seg etter forholdene!

  • Tilpasse seg forholdene, ja. Det var en fin måte å si det på. Og det har da vår onkel så avgjort fått til. Og nå er svigerforeldrene døde begge to, og kun minnene er igjen. Gode minner, antar vi. Ha en fortsatt fin dag. :-)

 2. hahahaha, ja slik kan det vel også gjøres, eller synges 😉

 3. En fornøyelig historie satt i penn av en dannet herre. Jeg kan så levende se seansen for meg 😆

 4. Når oppdaga han at han var oppi salaten? Og fekk han rodd han i land?
  Auuuu så flaut!!! Men sikkert noko å le av i ettertid.

Leave a Reply