Fra vgb-arkivet: Vi som hater kondomdrakt-syklister

Jada, vi er fullstendig klar over det. Mijljøkrisen, global oppvarming, forurensning. Vi er også fullstendig klar over trafikkproblemene i våre bymessige strøk, og det faktum at byene er i ferd med å forgå i det reneste trafikk-infarkt. Med andre ord, stunder der man opplever privatbilismens totale fallitt, stunder der man kan krype fortere enn bilkøene i morgen- eller kveldsrushet. Stunder der man ser problemet, og tar innover seg at situasjonen er uholdbar. At mange like gjerne kan ta i bruk apostlenes hester for å komme seg til jobben. Eller for eksempel sykle, dersom det dreier seg om noe lengre distanser. Dette er i utgangspunktet flott på alle vis, i tillegg til at det er sunt. En god og presumptivt helsebringende vane, med andre ord.

Og her er vi framme ved sakens kjerne, nemlig syklistene. De innbitte sykle-til-jobben-syklistene, og selvfølgelig også sykkelbudene. Det er vel og bra at disse har tatt budskapet, kjøpt seg fin og dyr sykkel og ditto utstyr og startet et nytt og bedre liv. Men det må vel for pokker gå an å anmode om en viss respekt for sine medtrafikkanter, selv om man har valgt å gi seg syklingen i vold? For alt for mange syklister ser dette imidlertid ut til å være ukjent. Når de har fått på seg sykkelshortsen eller kondomdrakten, pluss en hjelm, skjer det tydeligvis en mental revolusjon oppi knotten på dem. Det er nærmest som en metamorfose, omtrent som når Clark Kent stikker inn på toalettet som snarest for å flerre av seg dress og hvitskjorte, og står fram som Supermann! Plutselig oppfatter de seg som usårlige, og samtidig fritatt fra alt som heter trafikkregler og regler for alminnelig, sunn fornuft. For ikke å snakke om det som av oss andre gjerne forventes som vanlig, høflig oppførsel. Og sykkelstier bruker de nå aldeles ikke, nei, vet De hva. Disse miljøvennlige og sunne superheltene kan selvfølgelig ikke nedlate seg til å bruke “pysestiene”, må vite! Neida, ut i kjørebanen, kanskje til nøds på fortauet. Å hei, hvor det går! Stanse for å leie sykkelen over fotgjengerovergangen? Hah! En kjapp sving på femøringen, uten å gi signal, og rett over. Kald beregning. Man er da tøff! Disse kondomdraktkledde kamikazepilotene på to hjul ser seg uansett aldri for, og tar overhodet ingen smålige hensyn. Man skal jo fram, man er jo en viktig person, kanskje på vei til viktige møter med betydning for nasjonalproduktet, oljeproduksjonen og landets og verdens framtid. Og i egenskap av trafikkens herrefolk, er det fritt fram for dem til galant å bryte alt som heter regler, i trygg forvissning om at de som såkalte myke trafikkanter uansett har retten på sin side. I alle fall i forhold til oss andre formastelige, som kjører bil. Når man har gjort seg til en del av kondomdrakt-adelen, er det bare til å kjøre på.

Utallige ganger har vi sett hvordan disse Tor Hushovd-wannabe’ene utsetter både seg selv og andre for fare, og irritert oss grenseløst over dette. Ikke minst i de tilfellene der man selv har stått i fare for å komme i nærkontakt med disse tohjulsidiotene, det være seg som fotgjenger eller som bilist. Som her forleden. Vi var, sammen med vår hustru – velsigne henne – godt inne i rundkjøringen på vei ned mot et kjøpesenter, da vi ble oppmerksom på en av disse råkjørerne, som i dødsforakt var på vei ned en sidevei, og inn i rundkjøringen. Jada, med kondomdrakt, solbriller og sykkelhjelm. Vår hustru – velsigne henne – ropte ut i forskrekkelse, og vi bråbremset. Det gjorde da også syklisten, og bumpet lett og elegant inn i siden på vår smule automobil. Ned med vinduet. En skikkelig, blærete bergensdialekt fra sykkelfantomet: “Ja, men dokker måtte no bare kjøøøøøøærrææææ!”. Han gjorde en kvikk bevegelse med sykkelen, kjørte videre, og forsvant. Noe han oppfattet som sin selvsagte rett. Og jada, det ble bulk.

Ja, vi er skeptisk til disse fullstendig hensynsløse kondomdraktfantastene, disse som tydeligvis skal sette ny, personlig rekord på veien til og fra jobb, hver dag. De tror visst de er usårlige. De tar skammelig feil.

2
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , ,

2 comments


  1. Eg kjenne adrenalinet bruse når eg lese om disse “fantomsyklistane”. Og ja, di har irritert meg mær enn ein gang, og langfingeren min har vært flittigt brukte. Spesielt når di sykle to ved siå av kverandre, og e heilt ude av stand te å lesa trafikken.

    Men eg må innrømma ein ting, selv om det e vanskeligt. Eg har og brukt langfingeren og funne opp mange nye banneord de få gangene eg sjøl har sykla. Der fins idiotar blant bilistar og.

    • Ja, de kan nok være litt vel kjappe og frekke, de syklistene. Går det ikke an rett å slett bare å sykle rolig i vei, på sykkelstiene? Ellers skifter man nok roller temmelig kjapt, alt etter om man spaserer, kjøre bil eller sykler. Det finnes råkjørere og for den del, rågjengere blant oss også. :-)

Leave a Reply