Vekten har aldri vært rettferdig

På tross av mange slankekurer opp gjennom årene må vi likevel fortsatt konstatere at vi ikke sånn helt uten videre hører til blant de slankeste og mest elegante her i verden. Proporsjonert, javel, men neppe direkte velproporsjonert.  Og det er etterhånden ikke så rent få opplegg vi har forsøkt oss på i våre vederheftige forsøk på å bli lettere, ikke minst å omgås.  Flere ganger har vi faktisk klart det, og på en formodentlig beundringsverdig måte tatt av et betraktelig antall kilo.  Men det sørgelige faktum er at kiloene hver gang har sneket seg tilbake på plass igjen etter kortere eller lengre tid.  Vi er med andre ord et prakteksempel på en skikkelig jojo-slanker.

Som den ukuelige optimist vi dog er har vi fortsatt ikke gitt opp håpet om et lettere og mer håndterlig legeme, og siden det er vår og snart sommer, er vi nå i gang igjen.  Så hendte det seg slik at en kompis forleden tipset oss om at det kunne være lurt å innta litt krom, for å dempe eventuelt søtsug og ellers stimulere forbrenningen. Dette stoffet i tablettform lar seg på en enkel og grei måte erholde ved å oppsøke en noenlunde velassortert helsekostbutikk. Så her forleden gjorde vi, i følge med vår hustru – velsigne henne – nettopp det.

Foran oss i køen stod det en noe rufsete yngre herre.  Vi vil ikke påstå at han så påfallende ut på noe vis, men la oss likevel si såpass at fyren ikke var direkte plaget av overvekt.  Klærne hang temmelig løst på ham, og det var nærmest en grop innover der maven burde være.  Han skulle kjøpe et par solide spann med proteinpulver, skikkelig “weight gain”-pulver av den typen kroppsbyggere bruker.  Og siden han ikke hadde noe problem med stemmen, lot det seg godt gjøre å høre hva fyren ville ha hjelp med.  “Ja, eg ska ha detta her.  Åsså lure eg på om du hadde någe te å senka forbrenningå.  Eg forbrenne så ud av helvetes møje.  Eg ede så ein hest, men liga tynne e eg.  Nå ska eg prøva med dette her pulvere i tilegg te alt maden, men du har alså isje någen slags piller så kan senka forbrenningå?”  Det hadde damen bak disken nok dessverre ikke.

Så ble det vår tur.  “Eg ska ha ein boks med kromtablettar.  E det så at di kan auga forbrenningå?  Forbrenningå mi ser ud te å vera på konstant sparebluss.”  Joda, damen nikket, og vi fikk våre kromtabletter, betalte og gikk.  På vår vei ut kom vi i tanker om at det er mye sant i det Reidar Brendeland synger.  Livet har aldri vært rettferdig.  Ikke vekten heller.

2
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , , ,

35 comments


 1. hei D-E….

  dette er faktisk veldig enkelt : innta mindre enn du forbrenner.

  tør man spørre – hvor mye veier en fra Stavangers ypperste elite…
  sånn ca… f eks du ?

 2. Husk å få i deg C-vitamin samtidig som du tar kromen da. Ellers så klarer ikke kroppen å ta den opp i noen særlig grad.

 3. Enig at vekten ikke altid er riktig fordelt. Jeg tror jeg skal gjøre som den mannen som kjøpte proteinpulver! 😆 Jeg har vanskeligheter for å legge på meg uansett hva jeg spiser og hvor mye, irriterende fordi jeg vil jo gå opp i vekt, men den ligger der konstant den. 😀

  Fornøyelig historie forresten! 😆

 4. Nei, livet er ikke rettferdig. Men sånn er det bare. Merkelig åssen tingene er fordelt her i verden.
  Har du prøvd rockering?
  Morro og slankende.
  😉
  Lykke til

  • Rettferdigheten her er nok ikke likelig fordelt, nei. Men vi smiler allikevel. For litt siden kjøpte vår hustru – velsigne henne – faktisk en rockering. Scwære greier! Og så får vi se om vi fikser den der lille detaljen med rockingen, da… :-)

 5. Så det er krom som gjør utslaget?
  Det ante jeg ikke.
  Takk for tipset og Brendeland spiller jeg rett som det er :)
  Fornøyelig som vanlig!
  Og du, jeg har ikke mer sjokolade i hus (tror jeg) :)

  • Sjokolade er nok ikke direkte slankende. Men det kan jo ha sine terapeutiske kvaliteter, er det de som hevder. Løp og kjøp kromtabletter. De har dem på de fleste helsekostbutikker… :-)

 6. Hehe… men hva er rettferdig? Han ville ha, du ville ha, men ingen fikk… eller du fikk, og han fikk ikke… men så får man se om det virker! Da blir rettferdighetsbalansen opprettet… ikke sant? 😉

 7. Nei ,det er ikke rettferdig.Min kropp har også forandret seg med årene, men det er vel sånn det er. Krom eller ikke, jeg tror det er bedre med en spasertur hver morgen og kveld. Ut på tur, eller har du vondt i knærne kanskje? Da er det ikke lett. Man kan da ikke sitte der å sulte heller? Lykke til, håper krommen gjør underverker.

  • Kroppen har nok en tendens til å forandre seg med årene. Man blir gjerne mer sedat, og så er det dette med alderstillegget, da.. akk ja. Vi får satse på en kombinasjon av trim, krom og sunt kosthold. :-)

 8. Har gitt opp hele slankingen! :(
  Crom hjelper mot søtsug, men det er nok andre virkemidler som skal til hvis vekta skal ned.

  • Sikkert ikke ueffent å slippe søtsuget, det er klart. Men så er de de andre virkemidlene, da. Ellers er det jo det der med trivselsvekten, da. Den har vi for øyeblikket ikke. Det er snarere tale om mistrivselsvekt…akk ja. :-(

   • Det var et nytt begrep, Dag Eigil: Mistrivselsvekt! 😀

    Men ellers er nøkkelen “Livsstil”! De fleste som forsøker å gå ned i vekt, angriper jo dette på den klassiske måten: Ved å spise mindre!

    Da skjer to ting:
    Du blir ofte litt slapp og trett. Intet overskudd til trening/trim! Grunnen er at medf mindre mat, så får du også i deg mindre vitaminer, mineraler, proteiner, sporstoffer etc – ting du trenger for å holde deg i gang!

    Samtidig vil kroppen justere ned egen forbrenning (fordi det plutselig kommer mindre mat enn før), men – dette er ingen av/på-bryter! Det tar mye lengre tid å få opp forbrenningen enn det tar å justere den ned! Resultatet er at når man an ser seg ferdig med dietten, greier ikke kroppen lenger å forbrenne normale matmengder. Og det kroppen ikke greier å forbrenne der og da, omdannes tikol “opplagsnæring” (også kalt “fett” ) som legger seg på alle de vanlige stedene!

    Husk at jo flere muskler (produkt av trim/trening), jo høyrere forbrenning (og jo mer kan du spise uten å legge på deg igjen).

    • Det er nok lett å gripe til de “klassiske” metodene, og dermed er man i gang med runddansen igjen. Og så blir man glad når kiloene forsvinner, og trist igjen når kiloene atter en gang innfinner seg. En ubehagelig runddans. Selvsagt skal man være bevisst og spise fornuftig. men trim må nok til, i jevne og passende mengder… :-)

     • Ja, det er det jeg mener når jeg bruker ordet “livsstil”.
      Man bør selvsagt ta grep hva angår kosthold påå såvel sammensetning som mengde (f.eks. aldri mer enn èn 3/4 porsjon, men etterfulgt av et eple et par timer senere- forsinket dessert)

      Og en daglig rask mosjonstur på 45 minutter. (Slik at du føler deg en anelse kortpustet) La det bli en del av de daglige rutinene (som å pussse tenner) og du behøver neppe bekymre deg om vekt og/eller kosthold ut over dette.

 9. Urettferdig det der. Tror jeg veier sånn noenlunde av det som er rett for min høyde. Men har kiloene helt feil fordelt på kroppen. :-)

 10. Han har bendelorm. Og du er en slikkemunn 😀

  • Vi erindrer en gang at vi leste om at det hadde blitt solgt et slankemiddel som virkelig funket, noen piller. Det gjorde de til gagns. Pillene innehold bendelorm-egg… :-)

   Da dette ble oppdaget, ble pillene forbudt. Merkelig nok.

 11. …det går opp, det går ned, det går hit, det går dit. Det e alltid et strev å et jækla slit…. Vektå har aldri vært rettferdig…

  Eller noe sånn 😉

  Jeg forsøker å trene litt for tida. Siden vekta aldri har vært rettferdig. Kanskje jeg burde forsøke krom i tillegg 😉

  • Trim er nok nødvendig for de fleste, og ikke minst for oss som har en del kilo til overs. Det gjelder å finne noe som er lystbetont. Men så har vi jo den der jækla vinteren da… akk og akk. :-)

 12. avatar Cezi1971

  Vekten er åpenbart vanskelig uansett om det er for mye eller for lite.. Krom og et tilhørende tilskudd av c-vitaminer hjelper på “snavelsyken”,en god ting :) Lykke til med å finne den formen og fasongen du ønsker,Dag-Eigil!

  Koseklapp til Red Fox følger med,så klart! :)

  • Takk for oppmuntrende innspill. Det trengs. Vi har litt å kvitte oss med, for å si det sånn.

   Ellers har Pus vært hos dyrlegen for grundig sjekk etter det utmagrende fraværet. Antibiotika og tvangsforing blir faste rutiner i et par uker framover… :-)

 13. Du får hive deg på lavkarbobølgen, Dag Eigil, da slipper du i alle fall å sulte, og dermed falle tilbake til gamle uvaner etter noen kilos vekttap. Kutt ut potet, ris, kvit pasta og kvitt brød, kaker, kjeks og snop (alt som inneholder sukker!), spis masse kjøtt, ost, div. salater, fisk, jogurt naturell, cottage-cheese osv. Hvis du “må” spise brød; spis det mørkeste og groveste du finner! Start dagen med en skikkelig frokost; Kok gjerne egg dagen før hvis du syns det er stress å lage frokost om morgenen. Kokt egg, ost og skinke er en super start på dagen!! En boks tunfisk, (egg) og div. grønnsaker til lunsj. Masse kjøtt (du skal spise deg METT!), grønnsaker, ost og gjerne litt rømme til middag…….. osv osv!

  Hele pointet er at dette er lavKARBO ikke lavKALORI-mat! Du spiser deg METT og søtsuget forsvinner etter noen dager! Ikke drikk sukkerholdig drikke og heller ikke light-drikke, -drikk VANN og te, -og litt kaffe hvis du må! 😉

  Og så skader det selvsagt ikke med litt trim, da…! 😉
  Lykke til!

  PS: Du finner masse verdifull informasjon her: http://lavkarbo.no/

Leave a Reply