Niquab på bussen, eller selvvalgt tekstilbasert selvskading

Fra vårt naboland Danmark, nærmere bestemt H. C. Andersens fødeby Odense, erindrer vi en historie om hvordan bruk av det heldekkende, muslimske sløret niqab skal takles i en kollektivtrafikkmessig sammenheng.  Ikke er det så lenge siden, heller.  Houria Nouioua, opprinnelig fra Algerie, stiger altså på en vanlig bybuss, iført heldekkende niqab, slik at bare øynene synes.  Sjåføren nekter å kjøre videre, angivelig fordi han ikke aksepterer maskerte passasjerer, og kjører ikke videre før medpassasjerer klager, og han får telefonisk beskjed fra sin sjef.  Sjåføren hevder videre at dette kan åpne for utstrakt misbruk av busselskapets månedskort, i og med at bildet ikke kan kontrolleres.  Sakens utfall?  Bussjåføren har fått sparken, selvsagt under henvisning til rasisme.  Fra farse til tragedie kan veien tydeligvis være særdeles kort. 

Vi regner oss selv for å være en rimelig bereist, belest, opplyst, vidsynt og tolerant person, og til og med ganske hyggelig, men her lar vi oss faktisk provosere et par smuler, eller sågar en brødblings.  Hva slags utvikling er dette?  Muslimer må være den eneste gruppen om kan tillate seg slikt, og likevel komme godt fra det, med busselskapets, myndighetenes og opinionens fulle støtte.   Man drar fram rasismekortet, og vips, så ha den stakkars spirrevippen av en bussjåfør, som ikke helt takler situasjonen, og attpåtil tillater seg å være fra den danske, hvite majoritetsbefolkningen – ja, er det ikke forferdelig dere – alvorlige problemer.  Og saken begynner nok snart å rulle i rettssystemet.  Det er nesten så vi føler et ubehagelig pust fra Ali Farah- saken her. 

Vi synes slikt er skremmende.  Vi mener at det nå snarest bør bli en seriøs debatt også her i landet om hvorvidt det skal være lovlig med maskering i det offentlige rom, eller om dette skal bli en rettighet som kun skal være forbeholdt en enkelt gruppe.  Og dersom Houria Nouioua og andre som har en overbevisning om at de må bedrive tekstilbasert, sosial selvskading for at Himmelens og Jordens skaper skal være blid og fornøyd, og forventer at alle vi andre skal bøye oss baklengs i støvet i tolerant begeistring, så får de heller bare akseptere at slike selvutslettende klesvaner medfører konsekvenser.  Man løser i alle fall ikke problemene med å gi vanlige folk sparken.  Og hvem har egentlig bestemt at toleransen bare skal være enveis?

1
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , , ,

8 comments


 1. Jeg liker blåveis og hvitveis men fanken ikke enveis! Dette er jo helt VILT!!! Kommer du på bussen med skimaske/finnlandshette så er i hvert fall saken klar… LIKER IKKE UTVIKLINGA – det er det lenge sia jeg gjorde! :-(

  • Nei, vi liker heller ikke denne utviklingen. Og så er det jo så lett å komme trekkende med det der sabla rasismestempelet med en gang noen våger seg til å åpne kjeften og uttale seg om den j…. elefanten som står midt i stua. 👿

 2. Godt skrevet! Og du setter naturligvis fokus på et reelt samfunnsproblem som så langt ifra kun angår busspassasjerer.
  Hvem var det egentlig som gikk opp til førerprøven? Og var det riktig person som fikk utstedt førerkort? Og – hvordan kan dette førerkortet evt. benyhttes til å opprette andre profiler i vårt samfunn som f.eks. bankkonti med tilhørtendee kredittkort? Og hvem var det nå egentlig som fikk utlevert pengene over bankens skranke? Eller den rekommenderte forsendelsen på Posthuset? Hva viste de overvåkingskameraene på flyplassen som er montert der for vår felles sikkerhets skyld? Hvem gikk egentlig gjennom passkontrollen?

  Jeg håper noen støtter opp om sjåføren økonomisk og setter ham istand til å saksøke for utrettmessig oppsigelse. Til å forfølge saken til Høyesterett!
  For fyren har jo egentlig bare gjort jobben sin?! Niqab har intet i det offentlige rom å gjøre! Hjemme – innenfor husets 4 vegger kan de kle seg i “sekk og aske” hva meg angår!

  • Takk for fin kommentar. Heldigvis begynner det å bli legitimt å gå i rette med denne vanvittige og klart undertrykkende klespraksisen, eksempelvis i Frankrike. Men her i røysa er vi fortsatt pinlig politisk korrekte. :-(

 3. Å be om fingeravtrykk er kanskje også rasistisk?

 4. Niquab på busspassasjerer er nå en ting. Men det der med enveistoleranse er et meget viktig punkt!!!

  Når vi ikke-muslimer blir minioritet her i landet, tror du det da er vi som kan trekke rasismekortet i tide og utide?

  • Nei, Tale. Det tror vi ikke. Og det er en skremmende tanke. Til å skremme vannet av en.

   En annen sak: hvis kolonitiden var så forferdelig, hvorfor skal da vi her i Vesten frivillig la oss kolonisere? Og attpåtil betale for vår egen kolonisering? Beats me! :-(

Leave a Reply