Var gamle dagers ABC-bøker egentlig sannferdige?

Vi har moderen på besøk denne helgen.  Den etter måten vevre, lille damen er høyst oppegående, men det er nå en gang så at hun fyller 80 på mandag.  Og siden hun ikke er spesielt oppsatt på stort selskap og mange gjester, har hun søkt tilflukt her oss oss noen dager, slik at hun kan være bortreist på dagen, “ingognito”. 

I dag var vi ute på tur.  Rolig tur til eksotiske steder som IKEA, velassorterte og etter måten dyre Helgø Matsenter og et lokalt kjøpesenter.  Rolig og hyggelig på alle vis.  I bilen kom moderen til å nevne noen utsagn fra hennes gamle ABC-bok fra folkeskolen.  Rimende fyndord i tråd med datidens pedagogikk, som hadde den egenskap at hun husker dem den dag i dag.  Men hvorvidt det er noen sannhetsgehalt i dem, sånn objektivt sett, er jo en annen sak. La oss nevne et par-tre eksempler, til allmenn informasjon og ihukommelse:

Et du graut, så vert du stor og staut!  Vel. Det er jo mulig at det kan være noe hold i påstanden, men det var nok neppe vassen havregraut eller tynn velling man tenkte på.  På den annen side kunne jo tilstrekkelige mengder risgrynsgraut og smellfeit rømmegraut kanskje fungere.

Et du poteter og sild, så vert du stor og gild!  Hmmm. Poteter er jo egentlig noen skikkelige karbohydratbomber, og skikkelige doser islandssild med feit ister…jo sikkert.  Men la oss gå over til det siste sitatet, selve rosinen i pølsa:

Et du kaker og smør, så vert du liten og tørr!  Ja, særlig!

Ha en  fortsatt herlig helg, og husk at det ikke alltid er sant, alt som står på trykk! 😀

3
 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
Uncategorized , , , , , , , ,

31 comments


 1. Hehe, det var jo noen kloke ord fra en god mamma :) Grattis med dagen!!!

 2. Hæhæhæhæh! Jævlig bra! Terningkast seks! 😀

 3. Haha… Har litt andre erfaringer med kaker og smør, men, men….. 😀

 4. Ler igjen. 😆
  Tusen takk og hils jubilanten og si hun har en sønn med vidd og humor!

 5. Sannheten har alltid betydd lite i pedagogisk sammenheng.
  “Negrene bor i Afrika. I Afrika er alle nakne. Når negre tar på seg vanlige klær ser de ut som utspjåkete apekatter på et sirkus” lærebok i historie 1952.

  Ingen er så trygg i fare… :)

  • Ja, du sier noe. Og det er helt utrolig at slike beskrivelser som du nevner her, faktisk var comme il faut så sent som på 1950- og endatil 1960-tallet. Har en slik bok selv, også. Alvorlilg lesning. :-)

 6. Hahahahahahaha, en dame som er både klok og har sans for humor!
  Gratulerer til jubilanten :)

 7. Akkurat det der var vel årsaken til at gubben i sin tid – som var før min tid – nekta å bli med på tradisjonell slottånn i Soknedal for da skulle det serveres vassgraut, som i mine, hans og andre næringsvitende øyer ikke har stort å gjøre på menyen for arbeidsfolk… Ble det ikke servert rettelig mat som man kunne arbeide på, så kunne de bare ha slottånn uten ham.
  Ja 😀

 8. Eg veit at det som står i avisa er sant. Det var i alle fall slik då eg vaks opp -trur eg. Då vel eg å tru på ABC-boka og. Særleg på den påstanden om kaker og smør. Det er i alle fall ikkje noko av det andre eg har prøvd som har gitt langvarig ønska resultat. Dessutan har trua hjelpt så mange, den vil nok støtte meg og. ;D

  Gratulerer så mykje til Mor! :)

 9. disse betraktningene rundt disse sitatene ligner på mine selv om jeg ikke har lest andres før! :)

 10. Pussig, jeg husker best Fiffi og Foffo jeg, og de åt ikke graut ihvertfall 😉 Men sild er vel sunn mat vel? Massevis av ….. jadda – husker ike engang hva det heter for noe – JO, Omega-syrer eller no.. Det er sant.

 11. avatar Cezi1971

  Vassgraut?! Fysj! Den der ABC`n er ikke til å stole på..! Tusser og Troll hadde den noen ord om også.. Aldri har jeg møtt ett troll..men noen tusser har jeg da sett et glimt av..! 😉

  • Nei, det er liksom noe som ikke helt stemmer med de der utsagnene. Vi snakker i alle fall delvis av erfaring. 😀

   Troll har vi ennå til gode å møte. Tusser vet vi ikke helt, men tussete folk har vi da møtt noen av. :-)

 12. “Si hva du vil, i morgen får du sild” sa min salige mor når hun skulle forklare meg livets uunngåeligheter..

  Og når jeg tenker meg om så klarer jeg faktisk ikke komme på en eneste ting jeg lærte på Eiganes Folkeskole, utenom å sloss.

  • Ja, den skoletiden var så avgjort noe for seg selv. Og vi minnes at det kunne gå hardt for seg på Storhaug skole også, på det glade 60-tallet. Det ble lett litt slåssing, ja. Og lærerne og deres pedagogiske metoder…vel. Dette må avgjort bli et innlegg. Et tøft et. 👿

 13. “Far arbeider”
  “Mor lager middag”
  “Mor vasker opp”
  “Far leser avisen”

  …stemmer ikke helt lenger det der heller 😉

 14. Savner Ola-Ola Heia, jeg…
  Lever han enda?

Leave a Reply