Dag Eigil: Var gamle dagers ABC-bøker egentlig sannferdige?

Vi har moderen på besøk denne helgen.  Den etter måten vevre, lille damen er høyst oppegående, men det er nå en gang så at hun fyller 80 på mandag.  Og siden hun ikke er spesielt oppsatt på stort selskap og mange gjester, har hun søkt tilflukt her oss oss noen dager, slik at hun kan være bortreist på dagen, “ingognito”. 

I dag var vi ute på tur.  Rolig tur til eksotiske steder som IKEA, velassorterte og etter måten dyre Helgø Matsenter og et lokalt kjøpesenter.  Rolig og hyggelig på alle vis.  I bilen kom moderen til å nevne noen utsagn fra hennes gamle ABC-bok fra folkeskolen.  Rimende fyndord i tråd med datidens pedagogikk, som hadde den egenskap at hun husker dem den dag i dag.  Men hvorvidt det er noen sannhetsgehalt i dem, sånn objektivt sett, er jo en annen sak. La oss nevne et par-tre eksempler, til allmenn informasjon og ihukommelse:

Et du graut, så vert du stor og staut!  Vel. Det er jo mulig at det kan være noe hold i påstanden, men det var nok neppe vassen havregraut eller tynn velling man tenkte på.  På den annen side kunne jo tilstrekkelige mengder risgrynsgraut og smellfeit rømmegraut kanskje fungere.

Et du poteter og sild, så vert du stor og gild!  Hmmm. Poteter er jo egentlig noen skikkelige karbohydratbomber, og skikkelige doser islandssild med feit ister…jo sikkert.  Men la oss gå over til det siste sitatet, selve rosinen i pølsa:

Et du kaker og smør, så vert du liten og tørr!  Ja, særlig!

Ha en  fortsatt herlig helg, og husk at det ikke alltid er sant, alt som står på trykk! 😀

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , , ,

4 comments


  1. avatar Torillus54

    Hehe, disse var gjennomsiktige! De er skrevet for barn fra alminnelige familier med dårlig råd, som de fleste jo hadde i din mors oppvekst. Rimene skal oppmuntre barna til å spise og ha tro på den maten som var tilgjengelig – graut, poteter og sild (masse omega-3 i sistnevnte, og de trengte vel potet-karbohydratene til å holde stoffomsetningen i gang). Kaker og smør var sjelden festmat, det var trøstefullt å tro på at det var dårlig for vekst og helse! Ha en fortreffelig bursdagsmarkering!

    Det der var jo absolutt en interessant tilnærming. Det hadde man ikke helt tenkt på, nei. Helt klart, tekster av denne typen må ses i kontekst, og i lys av sin samtid. :-)

  2. Den gangen het det jo også at man skulle ta av seg lua når man kom inn i stua, og hilse pent (pluss diverse annet Margrethe Munthe formante den oppvoksende slekt om) – og det er visst like “ute” som poteter. Frem for gamle “sannheter”! 😉

    Hehehe…ja, man skulle nok gjøre atskillig rart den gangen, i alle fall ideelt sett. Og barn skulle ses, men ikke høres. Ellers synes vi jo at poteter er riktig så godt. Vi er nok gammeldags. Kanskje det kan ha noe med alderen å gjøre…? :-)

  3. Hva er galt med alder? 😉

  4. I might be beating a dead horse, but thank you for posintg this!

Leave a Reply