Dag Eigil: Åndsamøber eller travelhet?

Vi dannede og velmodnede mennesker lar som kjent ingen anledninger gå fra oss til å berike vår ånd gjennom kunsteriske stimuli, og det er jo en velkjent sak at mennesket ikke lever av brød alene.  Ikke pølse og pizza heller, for den del.  Vi og vår hustru – velsigne henne – skal i så måte kaste glans over ærverdige Rogaland Teater ved å bivåne så vel ”Hvem er redd for Virginia Woolf” som ”Haugtussa”, begge kritikerroste kvalitetsforestillinger.  Men skrekk og gru, vi observerer fryktelige ting, som bidrar til å redusere vår tiltro til våre medborgere.

Vi begynner å mistenke folk for å være rimelig sløve.  Flokken av godtfolk der ute er tydeligvis en gjeng med tafatte åndsamøber, en stakkarslig gjeng som ikke for sitt bare liv kan tenke seg å lette fleskeskinkene fra tv-sofaen og forlate heimen for en stakket stund til fordel for litt kulturell input, som attpåtil er gratis. Og forleden fikk vi det bekreftet nok en gang.

Noen kolleger skal i teateret for å bivåne ”Hvem er redd for Virginia Woolf”, og billetter med grupperabatt er bestilt og betalt.  Plutselig kommer en av kollegene på at hun i grunnen skal til Bergen på kurs akkurat denne dagen, så det blir ikke noen teaterkveld på henne likevel.  Hun lurte følgelig på om vi eller vår hustru – velsigne henne – kjente til noen som kunne tenke seg en gratis teaterbillett. Hun spurte selv den ene kollegaen etter den andre, og vår hustru – velsigne henne – skulle spørre sine.  I tillegg ble et par kompiser forespurt.  Men nei, ingen av de forespurte hadde lyst eller anledning til å gå i teateret, og det selv om det var gratis. Egentlig helt utrolig.

Og vi lurer.  Er det virkelig tale om treghet og manglende kulturinteresse, eller er folk virkelig så travelt opptatt med alle sine yrkesmessige og private og familiære gjøremål at de rett og slett er utkjørt? Er folks hverdag så til de grader og komplett gjennomorganisert at det ikke finnes rom for en aldri så liten smule kulturell spontanitet?  En kompis har riktignok en spesiell arbeidstidsordning og er ”unnskyldt”, men alligavel.  Det burde da i det minste være noen som spratt lykkelig opp, full av entusiasme, og ble med på gratis teaterforestilling i selskap med kulturbevisste og dannede mennesker.  Men folk er som kjent rare.  Eller for å si det på ekta stavangersk: Folk e løgne.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , ,

6 comments


 1. avatar MT

  Heisann :)
  Eg hadde blitt med på flekken om eg hadde budd nærme,-og sjølvsagt,-om eg hadde blitt spurd. Kanskje tom kjøpt bilett sjølv før tilbudet kom :)

  Det er den rette ånd! Synd at du ikke var i nærheten. Det hadde jo vært hyggelig å treffe deg. Og teaterstykket var både velspilt og skremmende, med mye krangling, drikking, vold og endatil en smule sex… :-)

 2. Jeg kjenner ikke til Rogaland teater. Spilles det f eks bra teater der eller blir det veldig provinsielt og amatørmessig?

  Det kan jo også være noe med valget av stykke. Fenger det like mye i dag som på 1960-tallet? Jeg vet ikke om jeg hadde giddet å dra meg ut av TV-stolen for å se dette. Kanskje hadde jeg heller funnet frem en DVD med samme tittel og med Burton og Taylor i hovedrollene…

  Vi har fått med oss at noen mener at Rogaland teater er provinsielt og amatørmessig, men vi er slett ikke enig. Det er meget profft, og oppsetningene er stort sett gode. Oppsetningen av “Hvem er redd for Virginia Woolf” er solid og absolutt severdig. Så får vi heller leie den de dvden en annen gang. :-)

 3. @Marita:

  Ja det er meget provinsielt. Sist gang jeg var der var det folk som tok med seg høner og kyr inn, og alle, publikum inkludert pissa på gulvet der de satt eller sto, eller bare rett i buksa.

  Mobb en snobb i dag !!

  @Dag Eigil:

  Jeg tror kanskje at Virginia Woolf er litt utgått på dato, men jeg vet ikke. Nå til dags skal jo alle gjøre sine egne vrier på gamle klassikere… Sånn Peer Gynt friker rundt som stoffis med saggebukser mens Solveigs sang bitch-rappes av en “ho”.

  Kanskje Ari Behn sitt nye stykke ? :)

  Oppsetningen var meget proff og meget bra. Og dertil skremmende. Og ikke en ku eller ei geit i mils omkrets.

  Ari Behns stykke? Ja, det er slett ikke helt utenkelig at vi vil prøve å få det med oss. :-)

 4. Hverdagen er nok ofte travel og gjennomplanlagt for mange. Men det høres jo rart ut at ingen kunne. Dere er nok litt trekte av dere der borte. 😉

  Folk er vel kanskje opptatt med sitt, eller så er de trette og utkjørte og setter pris på litt ro og fred. Men det er jo litt rart, likevel… :-)

 5. Det er akkurat dette jeg har lagt merke til ved nordmenn. Åndsamøber er nok et dekkende ord. Hvorfor er det sånn her? Hvorfor er nordmenn så redde for å gå i teater? Er de redde for at skuespillerne skal glemme replikkene og drite seg ut?

  Jeg tror det har noe med hele kulturen å gjøre. Nordmenn lærer nada om kultur i skolen. Det nærmeste de kommer kulturforståelse er noen tafatte leksjoner i diktanalyse. Da jeg selv leverte inn min analyse av Metope (Olaf Bull), en oppgave vi fikk på videregående, meldte læreren pass og sa bare at den sikkert var veldig bra. Det var den IKKE! Jeg har lest den i ettertid og syns den er helt forferdelig dårlig! Men det så ikke vår kjære lærer, for han ante ikke hva han underviste i.

  Oslo har blitt velsignet med en ny opera ( til tross for FrP´s innbitte motstand). Delegasjoner fra hele verden kommer for å se på dette arkitektoniske mesterverket, Hva gjør nordmenn? Jo de disser hele greia og har allerede døpt den for urinalen (fordi det var anntydning til gule flekker i marmoren) Det er det nivået dere er på! Fjellaper, sier i Danmark. Normenn er flinke i sport og teknologi. Kultur? Bah… nordmenn flest aner ikke engang hva ordet betyr! Og se på den flotte skulpturen som ligger forankret utenfor Operaen… les hva journalistene skrev om den ( før de engang hadde settt den i sitt rette element) Det er så hjerteskærende synd på nordmenn. De klamrer seg til det de forstår og evner ikke å løfte blikket. Det er altfor tungt å klatre opp på fjellet for å se på utsikten… altfor slitsomt.

  Man må begynne allerede i skolen. Barn må oppdras til å lete etter opplevelser. Vi må kaste egalitetstanken. Vi er ikke like. Vi har forskjellige forutsetninger og evner til å både forstå og tolke, og denne frykten for elitisme som hersker i Norge gjør at man ikke tør å utsette skolebarn for situasjoner der noen kan få en annerledes og bedre opplevelse enn andre. Egalitetstyrraniet har etterhvert fått et slikt omfang at nordmenn, kulturelt sett, har blitt hengende etter resten av verden. Franske grunnskoleelever har større kulturforståelse enn voksne nordmenn.

  Det forundrer meg ikke et øyeblikk at nordnenn har viktigere ting fore.
  – En gratis teater forestilling? Nei takk… jeg har en Grandiosa i steikommen og det er reprise på Derrick.

  Auf der reihe…?
  Leider nicht!

 6. avatar Kitty Pia

  Jeg er målløs..
  Ingen har så dårlig tid.. De er bare dårlge til å prioritere..!

Leave a Reply