Dag Eigil: Lærere som skjuler sin legning i klasserommet

”Homofile lærere skjuler sin legning i klasserommet”, kan man lese i siste utgave av fagtidsskriftet ”Utdanning”.    Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner får flere ganger i året telefoner om lærere som er blitt mobbet og trakassert på grunn av sin legning.  Under halvparten av homofile, lesbiske og bifile er åpne om sin legning overfor brukere av kommunale tjenester, ifølge en undersøkelse fra Bergen kommune.  Lærere på ungdomstrinnet og helsearbeidere er de som har de største utfordringene knyttet til åpenhet, viser undersøkelsen ”Homofile, lesbiske og bifile arbeidstakere i storbyen”.

Nå skal vi være den første til å forstå at å bli trakassert av elever og endog kanskje kolleger på grunn av sin legning må være helt forferdelig.  Hvis dette virkelig er et problem, må dette selvsagt adresseres og bekjempes. Folk skal selvsagt kunne utføre sitt daglige virke uten å være redd for å bli utsatt for trakassering, uansett legning, utseende eller politisk og kulturell orientering.  Å måtte utholde en arbeidshverdag som er preget av dette er ikke bare uakseptabelt, men bortimot umulig.  På den annen side er nok skoleverket en utfordrende arbeidsplass i så måte, kanskje spesielt i ungdomsskolen, med elever i puberteten som kanskje selv strir med angst og usikkerhet i forhold til så vel livet som egen seksuell orientering.

Men når det er sagt: Er det virkelig nødvendig å gå ut med slikt overfor elevene?  Eller sagt på en annen måte, har elevene overhodet behov for å vite dette?  Vi har selv hatt vårt virke i skoleverket i snart 25 år, men vi har hittil til gode å oppleve denne problematikken i forhold til kolleger.  Nå kan det jo hende at vi lever i en beskyttet tilværelse her ute ved Lærdommens høyborg ute ved fjorden, og vi tar høyde for det.  Men alligavel.  Vi er kanskje en smule konservativ i all vår middelaldrende troskyldighet, men vi kan liksom ikke tenke oss at en nyansatt kollega skulle komme inn i klassen rundt skolestart, og presentere seg med å si ”God dag og velkommen til nytt skoleår.  Jeg heter Tove og skal ha dere i norsk, og jeg er lesbisk”.  Eller at en mann skulle entret klasserommet, med eller uten knekk i håndleddet, og sagt noe i retning av ”Heei, jeg er den nye samfunnsfagslæreren deres, og bare så det er sagt: Jeg er homse!”.   Eller kan det virkelig tenkes at disiplene nå for tiden er så infame at de i en gitt situasjon kan finne på å spørre den stakkars læreren: ”Du lerar, me lure på någe.  Lige du best menner eller damer?” Vi kan i grunnen ikke erindre at vi har opplevd noe slikt.  Og da vi selv gikk på skolen, var vel slike spørsmål noe av det siste som kunne falt oss inn. 

Nå er det vel så at åpenhet gjerne er det beste.  Dersom en nyansatt lærer velger å holde legning og privatliv for øvrig hemmelig, har han/hun satt seg i en utsatt posisjon.  Da blir vedkommende veldig sårbar den dagen disiplene finner det ut.  Men likevel, har disiplene virkelig noe med dette å gjøre?  Kan det rett og slett blir for mye åpenhet?  Akk ja, det er nok vi som er gammeldags, og ting forandrer seg.  Kanskje ikke alltid til det bedre.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , ,

4 comments


 1. avatar mormor

  Jeg har aldri hatt noen forståelse for den påtvungne åpenheten som så mange etterlyser, gjerne i den tabloiserte medieverden

  Ut av “skapet” mine venner ikke skjule deres seksuelle legning.
  Nyskilt? Hvem var h*n utro med, se “Se og hør” side x,x,x,x og x.

  Min mening er at folks sex-liv tilhører privatsfæren.
  Er ungene store nok til å spørre, kan man gi svar. Ikke før, synes jeg.

  Helt klart. Takk for fint innspill. :-)

 2. Halaisen ongar, navne mitt e Benni Brø og eg e den nye leraren dåkkers i fysikk. Ja, appropo fysikk så murpulte eg kånå i går kveld og tog na liga hardt i morres også høhøh. Ok, så tar me opprob !!

  The need to know, the need to know … akkja 😀

  Kanskje framtidens timeplaner blir påført lærernes legning? Matte: Svensen, streit. Naturfag: Ågesen, bifil. Gym: Dragseth, lesbisk. Engelsk: Jensen, femihomo. Norsk: Abrahamsen, streit, men med sans for lakk, lær og gummi. Liker å bli dominert. 😀

 3. Hallooo, takker for sist forresten – alltid hyggelig å kikke innom her!

  Ooog, helt enig med deg! Jeg tror både unger og ungdommer vet hva som passer seg i de fleste situasjoner – og faktisk ville blitt brydd av slik `overinformasjon`.
  Akk!

  😉

  Hei, Deara, lenge siden sist vi har hørt noe til deg. Har du tenkt å åpne bloggen igjen?

  Det er klart det er ille når folk blir plaget og trakassert på grunn av sin legning, altså noe de ikke kan noe for. Men så er det dette med informasjonsbehovet, da. :-)

 4. Jeg synes så absolutt at lærere bør skjule sin legning – uansett om de er homofile eller hetrofile. Det er ikke alt man trenger å fortelle til en hver tid.

  Det har du rett i. Det kan bli for mye informasjon også. :-)

Leave a Reply