Dag Eigil: Rævskjeggets betydning

I dag har vi tenkt å ta for oss en av kroppens eiendommeligheter.  Det dreier seg om fenomenet kroppsbehåring, eller nærmere bestemt en del av denne.  Vi sikter her til den hårveksten som en del av den mannlige befolkningen har i rumpestumpen, det såkalte rævskjegget.  Nå kan det jo tenkes at noen av våre få lesere der ute tror at dette temaet er uinteressant, motbydelig og platt, men for si det som de engelsktalende: Bear with us!  Vi vil i det følgende vil vi forsøke å gi en kort og popularisert redegjørelse for rævskjeggets viktighet, og hvorfor denne uskyldige hårdusken faktisk kan ha hatt stor betydning for menneskeslektens utvikling.

I menneskets urtid må man anta at luktesansen var viktigere enn nå, og i mange tilfeller kunne berge liv.  Man kunne lukte om det var farlige dyr eller andre fiender i nærheten, og luktesansen var selvsagt da som nå vesentlig for å skille bedervet mat fra spiselig sådan.  Man antar også at de såkalte feromoner, luktbaserte signalstoffer for lyst og endog brunst, må ha vært viktige. 

Men også mer trivielle lukter var av betydning, og det er her rævskjegget kommer inn i bildet.  Som de fleste der ute vil ha brakt i erfaring, lukter avføring basert på kjøtt atskillig verre enn avføring som er basert på kun vegetabilske fødevarer.  I  de tidlige jeger- og sankersamfunn var kjøtt en ettertraktet knapphetsressurs, som det var forbundet med store anstrengelser å framskaffe.  Det å jakte på kjøttfulle, men likevel spreke dyr krevde nok både styrke, utholdenhet og lagånd.  Dyktige jegere nøt nok stor respekt, ikke minst blant den kvinnelige del av befolkningen.  Det å være i stand til å skaffe tilstrekkelig med velsmakende og næringsrikt kjøtt var en viktig egenskap i kvinnenes øyne, siden slike tøffinger kunne forsørge både kvinnene og deres avkom.  Disse mennene spiste nok en del kjøtt selv, noe kvinnene nok snart la merke til via luktesansen.  For fra de brave jegernes rævskjegg kom det liflige dufter, som bar bud om at her kom en skikkelig kjøttspiser.  

Det dreier seg følgelig om intet mindre enn en viktig dyktighetssignalisering, og den omtalte rumpebehåringen er følgelig ytterst relevant.  Menn med ubetydelig hårvekst der bak hadde lite å stille opp med i konkurransen om kvinnenes gunst, like lite som de mennene som ikke drev det lenger enn til sanking av røtter og bær, og en og annen fisk.  Disse var taperne i den seksuelle konkurransen.  Mennene som kunne skilte med skikkelig kjøttavføringslukt i rævskjegget, vant i konkurransen og fikk bedekke de fleste og de peneste damene.

Som et kuriosum nevner vi at også dårlige jegere nok oppnådde kvinnenes gunst i noen tilfeller, bare de hadde rævskjegget i orden. For ”the exquisite smells still lingered” i disse mennenes rævskjegg, selv om det var en stund siden de siste gang nedla noe byttedyr.  På den annen side fikk de i det minste nedlagt noen damer før de oppdaget bløffen. 😀

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , , , , ,

4 comments


 1. Har en kollega som under lunsjen på fredag utbrøt plutselig ; Det var bedre før når folk hadde hår i ræva 😉

  Og da gir jo dette mening 😉

  Det setter liksom ting i en smule perspektiv. På en måte… 😀

 2. .. og ikke å forglemme danglebæra! 😉

  http://ola22004.vgb.no/2010/11/23/pa-b%C3%A6rtur-i-desember/

  Vi vil ingenlunde se helt vekk fra at de raske mennene faktisk har skjønt ett og annet om de der danglebærene… 😀

 3. Fun fact? Jeg er tilbøyelig til å sluke denne påstanden med hud og hår(!), ettersom jeg ikke har annen plausibel årsaksammenheng. :-)

  Teorien blir visstnok holdt fram som seriøs. Det virker jo troverdig, også. Vi synes ellers at vi ser for oss damene som snuser herrene i rævskjegget… :-)

 4. Og apropos rævskjegget…. sjekk denne:

  http://www.youtube.com/watch?v=vG0_05Udm2U&feature=youtube_gdata_player

  Fantastisk! Heelt nydelig fantastisk! :-)

Leave a Reply