Vinterens gleder?

Som noen av våre få lesere muligens har fått med seg, nærer både vi og vår hustru – velsigne henne – vårt livs lys og vår sengs varmekolbe – en dyp skepsis til vinteren og dens attributter.  Vi er ingenlunde blind for at snø, is og rimfrost muligens kan ha en viss julekortaktig dekoreffekt, men vi ser liksom ikke helt gledespotensialet i denne årstiden.  Ikke går vi på ski, langt mindre på skøyter.  Vi går gjerne på tur, men da helt uten planke- eller skinneinstallasjoner på undersåttene.  Da står vi stort sett igjen med snømåkingen og hålkeføret, og intet av dette bidrar til sinnets munterhet. 

Selv om vinterværgudene de siste par årene har gått bananas, bærer vintermånedene her på den sørvestlandske regnkysten tradisjonelt preg av å være en lang, våt og klam høst fra oktober til april, nærmest et eneste sammenhengende regnvær.  Kuling og vannrett, deprimerende vestlandsregn rett inn i sjelemørket er ille nok, som et kontinuerlig mentalt klyster, men nedbøren kommer da i det minste ned ferdig måket. Når Kong Vinter så plutselig ifører seg spanderbuksene, og lar snøen lave ned over dassblaute og snøfremmede Siddiser, kan man observere merkelige ting.  Livets teater utspiller seg som kjent på de merkeligste steder.  Man er liksom ikke forberedt på at vinteren faktisk kan manifestere seg i faste former, og det blir totalt kaos.  Og da mener vi totalt kaos, i ordenes rette betydning.  Vi erindrer i så måte et vinterminne om snøen som falt i fjor. 

Det hadde nok blitt brøytet litt i løpet av søndagen, men da mandagen på nådeløst vis opprant, ble situasjonen prekær.  Det var trafikkalt sammenbrudd.  Hele byen var full av stillestående biler, tett i tett, og å ta buss kunne man bare glemme.  Men mandag er mandag, og som den dumsnille og pliktoppfyllende arbeidstaker vi er, bega vi oss i vei til jobben til fots.  I bakkene kunne man høre hysteriske hvin fra hissige motorer og spinnende bildekk, og man kunne nærmest lukte frustrasjonen og adrenalinet.  Samtlige fortau var selvsagt uframkommelige, og folk vasset i saltblandet snøsørpe, skled og datt.  Pene damer, velstelte på håret, iført pene klær og upraktisk fottøy, lå plutselig og veltet seg i snøsørpe, muligens med en dæsj kald guffe på de unevneligste steder, og de med skarpstilt hørsel kunne sikkert høre smatringen av lårhalsbrudd som om det var maskinpistolsalver.  Dette er selvsagt dagligdags om vinteren andre steder, men når det skjer her i Oljebyen med tilliggende herligheter, blir det rene, skjære sirkuset. Men på jobb skal vi, selv på dager som dette. Egentlig burde vi tatt hensyn til oss selv, tenkt HMS og blitt hjemme.

Og nå er vi altså i gang igjen.  Nok en fimbulvinter med snø, frostskader, bulkeføre, krasjbang og grøftekjøring.  Og vi lurer litt.  Det er en ærlig sak at folk må ut og trosse elementene fordi de rett og slett må stille på jobb, og gjøre sin pliktmessige innsats for samfunnet, oljå og bruttonasjonalproduktet.  Men er det absolutt påkrevd å kjøre bil under slike forhold?  Er det en klin umulig tanke å la bilen stå på slike dager, og vurdere andre metoder å transportere matpakken og daukjøttet sitt på ved slike anledninger, selv om det aldri så mye nærmer seg jul?  Det kan faktisk se slik ut.  Det må være usannsynlig dårlig stelt med det mentale omløpet hos en hel del der ute, mennesker man ellers skulle anse som rimelig oppegående.  Tenke seg til, der har de sittet og sett snøen lave ned og legge seg i tjukke lag hele helgen, og kanskje også via andre kilder latt seg informere om tingenes tilstand.  Og noe av det første de gjør mandag morgen, er å sette seg i bilene sine, og kjøre inn til kaoset i og omkring byene, og det helt frivillig?  Enten må de ha ualminnelig god tro på egne kjøreferdigheter, eller så må de tro på Julenissen.  Nei, vi liker ikke vinteren.  Akk ja. Ha en fortsatt fin og ikke minst hvit Jul!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , , , , , ,

8 comments


 1. Heisann Dag Eigil, har du begynt å slakke av på standarden?
  Hvor ble det av; …… vår hustru – velsigne henne – i begynnelsen av dette vinter og snö kåseriet.

  Ellers så er det tydelig i siddisenes kjöring at de er vant med en lang höst og ikke vinterföre 😉

  Men et fint kåseri var det, selv om hustruen ikke var velsignet lenger.

  Hva har hun gjort?

  Helt klart en alvorlig glipp, det der. En slik unnlatelsessynd må ingenlunde stå ukorrigert, ei heller gjentas. Vår hustru – velsigne henne – har selvsagt ikke gjort noe galt, hun er like skjønn og elskelig som alltid. God jul….! :-)

 2. He he he, ja nå ser det bedre ut 😆

  Helt klart, Flabben. Helt klart! :-)

 3. En fin jul til deg og dine ;))

  Takk for det, og takk i like måte! Kos det på nyttårskvelden. :-)

 4. avatar Ivar Langvik

  Hei Dag! Måtte som vanlig, når jeg leser dine innlegg, trekke på smilebåndet og le litt – kjempebra. Jeg er ikke noen snøelsker jeg heller, men kjempefint er det nå i disse juletider.

  -Til alle de som burde holdt seg hjemme og ikke kjørt bil den mandagen du refererer til, så er jeg helt enig. Problemet er at en hel del idioter verken er kapable til å kjøre bil, det være seg på sommerføre og langt mindre på “glattå,” spesielt når idioten kjører på sommerdekk eller vinterdekk som burde vært skiftet for fire år siden. Det er en vesentlig årsak til kaoset, og dermed ødeleggende for alle flinke og lovlydige trafikanter.

  – Men i dag er det lille julaften og høytiden nærmer seg. Ønsker deg og fruen en kjempefin julefeiring.

  Hei og hopp, og takk for bloggbesøk og hyggelig kommentar. Og nå er det blitt Nyttårsaften allerede. Vi ønsker deg og dine en strålende nyttårskveld, og et strålende og i positiv forstand, begivenhetsrikt nytt år. Skål! :-)

 5. Ja, och vinter-helvetet satte ju dessutom igång betydligt tidigare än förra året – åtminstone här i Stockholm … Men – vitt gör ju sig ändå riktigt bra i juletid. Ha en riktigt god jul i Oljebyen!

  Takk for hyggelig hilsen. Og nå er julen stort sett overstått, og vi sitter her på nyttårskvelden. Vi ønsker deg en fin feiring, og et fornydelig godt nytt år. :-)

 6. En riktig God Jul til deg og dine.:)

  Takk for det, og takk i like måte. Ha en fin nyttårskveld, og godt nytt år! :-)

 7. Vi er ikke så sikre selv på hvor godt vi liker denne vinteren….men mens vi funderer passer vi på å ønske Dem og Deres hustru (velsigne henne) en riktig så god jul! 😉

  Det er nok en bra innstilling! Og nå er det nyttårsaften, og vi sitter her og venter på det bebudete nyttårsuværet. Vi får ta det som det kommer. Godt nytt år! :-)

 8. Snø er fint på julaften. Ellers passer den best på fjellet. Ble egentlig mer enn fornøyd i fjor med all snøen. Klarer seg for mange år nå.

  Ønsker Dag Eigil og hans velsignede en fortsatt god jul :)

  Og nå på selveste Nyttårsaften er det mildvær og varsel om kraftig uvær. Godt vi er hjemme, og ikke skal noe sted. Uansett, skål og godt nyttår! :-)

Leave a Reply