Dag Eigil: Blå resept

Vi er fra naturens side velsignet med en rimelig god helse.    I alle fall liker vi å tro det, på tross av et par smuler høyt blodtrykk og astma og allergi.  Vi er meget sjelden vekke fra jobb. Eneste akseptable fraværsgrunn måtte være egen begravelse, og da må man ha laget opplegg for vikaren. Men vi er altså blåreseptmottaker av det som for oss er viktige, endog livsviktige, medisiner, herunder Ventoline-spray.  En slik inhalator følger oss hvor enn vi går.  I likhet med American express: Never leave home without it! 

Før i verden, i en tid preget av noe mer velvilje, storsinn og generøsitet, hvilket her vil si for et par år siden eller så, var Ventoline å få på blå resept. Så ved henvendelse skrev vår fastlege nok en gang ut Ventoline, vanlig spray, på blå resept sammen med allergipiller, Rhinocort turbohaler og blodtrykkspiller.  Ved godt mot og i trygg forvissning om at alt var såre vel, skred vi med sedvanlig verdighet inn på et av Oljebyens apoteker med våre resepter.  Da det ble vår tur, leverte vi fra oss nevnte dokumenter til apotekdamene, som smilende og effektivt trippende satte i gang prosessen med å framskaffe medisinene.

Men akk, hvor lenge var Adam i Paris? Med ett utbrøt damen: “Du Gerd, og du Brit, kom her! Nårr eg taste inn koden sånn her, så skjer X, å isje Y, sånn så forventa. Ka jørr eg då?” Damene snakket stille, og klødde seg både i hodet og andre steder mens de diskuterte dette merkelige fenomenet. “Me får spørr hu Åse om detta!” Og hu Åse kom, og hu Åse kunne fortelle at det grunnet endringer eller innstramminger i paragraf Z, fjertende ledd, ikke lenger kunne ytes refusjon i henhold til blåreseptordningen for vanlig Ventoline, “å det borde allså fastlegen din ellår kontordamene hans ha visst!” Så vi fikk altså Ventoline, men måtte betale den selv.

Nå er heldigvis ikke dette preparatet plagsomt dyrt, så vi betaler og er glad til.  Ved neste fornyelse av våre resepter, en gang i vår, fikk vi foretrede for en smilende, kvinnelig vikarlege.  Av henne fikk vi vanlig resept på Ventoline.  Denne gangen frekventerte vi Boots-apoteket i eksotiske Hillevåg. Damen bak skranken der var litt overrasket over at Ventoline altså ikke lenger var på blåresept, men slik var det nå en gang. Så vi betalte atter en gang Ventolinen selv, sammen med nesespray og hostepastillene Fribol med citrussmak. Det øvrige ble dekket.  Denne utgiften gjør oss som nevnt ikke til fant, men det er likevel noe som skurrer her.  Livsviktig medisin, var det ikke så?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

12 comments


 1. Det er nok den der “salamimetoden” som er innført for blåresept medisinene. – Litt og litt om gangen, sånn nesten helt umerkelig.

 2. Daggis…..hvorfor så overasket? Sosialistpampene skryter seg selv og landet i skyene , over hvor fantastisk vi har det , og at her får alle den hjelp de måtte behøve. Men vi betaler mer og mer av egen lomme.
  Min yngste datter søkte nylig om utvidet bidrag pga skolegang, selvfølgelig via NAV…..og fikk innvilget dette. Og jeg blir da belastet med et “behandlingsgebyr” på 815,- Sagt med andre ord, det er min lommebok som betalte lønnen til denne saksbehandleren i NAV.

 3. avatar MT

  Uffda Dag Eigil,du får få legen din til å skrive ut eit tilsvarande preparat som kanskje er på blå resept neste gong,til den også vert kvit som eit laken.

  Som Sjalle skriv..litt om gangen,sånn nesten helt umerkelig,skjer det.

  God pust på deg!
  Marieklem

 4. Det har vi også opplevd, med insulinen til minsten. Vi endte opp med å betale en av de selv, fordi alternativet (som var på blå resept)var så mye dårligere. Men nå har reglene blitt omgjort, så nå får vi den typen også, på blå resept. Så det er håp i hengende snøre :)

  God helg!!

 5. Dette var nytt for meg.. sist jeg henta ut Ventoline fikk jeg den på blåresept, henta ut alle på en gang jeg siden mine hyppige turer på sykehuset har gitt meg frikort så da ble mine gratis..

 6. Jaja, sånt er livet!
  Det går ikke an å forstå seg på dette med paragrafer.
  Jeg får fremdeles min “magemedisin” på blå resept, men et annet merke enn det opprinnelige for det ble for dyrt!
  Men god helg trengs det ingen respt av legen for å si :)

 7. Å puste er oppskrytt!

 8. avatar zamoyski

  ***

  Det er dårlig synes jeg….
  det er mange som bruker den og den er jo
  livsviktig medisin
  God Advent Herr Dag !

  *

  *

 9. Vi nordbor är nog ensamma om att vara sååå beskedliga när det blir försämringar. Vi borde väl oftare göra som fransmännen – strejka, blockera gator och torg med våra traktorer (om vi har några) osv osv osv. Skämt åsido. Vid alla försämringar borde ansvariga myndigheter och/eller politiker avkrävas en hållbar förklaring och hållbar motivering till varför man beslutat som man har gjort.

 10. Jotakk, kjente toner. Her i huset kunne man av og til tenke seg å bytte ut toalettrullen med kvitteringene fra apoteket, som en stille protest :-)

 11. Stalltips: Besøk kvalitetsapoteket Svanen i Klubbgaten. Mulig du kommer bedre ut av det der, ettersom min viv styrer showet der. :-)

 12. Den her var herlig: “i er meget sjelden vekke fra jobb. Eneste akseptable fraværsgrunn måtte være egen begravelse, og da må man ha laget opplegg for vikaren”.

  Kan hende jeg låner den en gang eller to, om det skulle passe seg 😛

Leave a Reply