Dag Eigil: Om å skåle i Herren

Det er kald november og allslags, og i egenskap av å være en velmodnet herre trør vi til med en sann og munter sommerhistorie fra vår barndoms grønne Godal på det glade 60-tallet, for skikkelig lenge siden, som virkelig satte spor i barnesinnet. En enkefrue av det virkelig sterkttroende slaget, en skikkelig “Bible thumper” som til de grader vandret på den smale vei her i livet, hadde to etter måten forsofne brødre som på ingen måte delte sin søsters religiøse innstilling eller livsførsel som sådan. De vandret vel heller på den bredeste veien de kunne finne, den som visstnok fører til….nuvel, nok om det. En gang da disse brødrene satt og drakk i hagen, kom søsteren på uanmeldt besøk. “Å, hei, Kristine! Kom å slå deg ner! Se her, så ska du få deg ein sjikkeligge dram!” Og en durabelig dram ble skjenket. “Kom an, Kristine, drikk! ”. “Nei, dåkker vett jo godt atte eg isje drikke! Å det borde dokker isje jørr, heller!” Men brødrene var i det spandable hjørnet, og stod på sitt. “Se te å drikk, Kristine, eller bler me nødde te å tymma drammen ner i halshåle på deg?” Hvorpå Kristine tok imot drammeglasset, hevet det og kom med de forløsende ord: “Javel, skål då. I Herren!”

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

8 comments


 1. Halleluja!
  Vær beredt, Herren kommer!, sa brudgommen.

  Cheers, and Praise the Lord! :-)

 2. Det er makta som rår :)

  Det kan man si. Herrens makt så vel som brødrenes makt! :-)

 3. Kan man skåle I Herren? Forøvrig bør jeg vel nevne at en venn av meg har gått over til å kalle meg for Han, ettersom han mener jeg utretter mirakler med bilen hans. :-)

  En merkelig måte å si det på kanskje, men det var nå det hun sa. Og det fungerte jo også. Tenker nok at brødrene hennes fikk litt å tenke på. :-)

 4. Det vat godt hun tok til vettet, og glasset. Ellers kunne det blitt søl, og det er ingen tjent med :)

  Ja, du sier noe. Kunne blitt en riktig stygg sak, det der. Tilsølte, brennevinsstinkende klær og allslags. Nei, fy og fy, bare tanken…. 😉

 5. Hun var da ikke vanskelig å be når det kom til stykket! 😆

  Og så var det jo en rimelig overbevisende invitasjon også, da! :-)

 6. Ja, i denna kyla känns det som om man skulle behöva “skåla” lite grann – i Herren! … eller utan!

  Det er godt og kaldt her på det som vanligvis regnes som den sørvestlandske regnkysten også. Blir nok til at vi tar en liten varmende skål i aften, ja. :-)

 7. avatar Kitty

  Det går unna når Herren lar det skje!
  Må nesten si at det var godt gjort å kommme unna med drikkingen også da..
  K :)

  For Herren er som kjent intet umulig. Og Kristines trekk her var jo nærmest genialt! :-)

 8. avatar torillus

  Det var jammen storsinnet av Kristine å heve seg over sine prinsipper for å ha fellesskap med brødrene sine på deres premisser!

  Ja, det var jo en fin måte å se det på. Dersom hun ikke bare var redd for brødrene, da… 😀

Leave a Reply