Dag Eigil: Mager jul i år (repost)

Selv om november er en etter måten trist, regnfull og langtekkelig måned, så stunder der likevel mot jul. År om annet har vi og vår hustru – vårt livs lys og vår sengs varmekolbe – en liten lek som går på å være den som observerer årets første nisser, i en eller annen manifestasjon. Det være seg butikknisser av den levende typen, eller andre, mer kunstige nissemanifestasjoner. Og vi kjenner på oss at det nå ikke blir mange dagene til vi kan glede oss over de første observasjonene. En uskyldig, liten lek, det der. Og attpåtil, helt kalorifri. Og det er mer enn hva kan sies om de andre av såvel førjulstidens som juletidens utskeielser. Der går det, sin vane tro, i feit og glinsende mat, øl, akevitt, riskrem, sjokoladeknask og kaffelaffe med søte kaker, alt hva magen og hjertet kan begjære, og vel så det. Ikke helt bra for velmodne og velfødde herrer og hvem vet, kanskje også noen ditto damer der ute.

Det sies gjerne at man ikke skal være så opptatt av det man trykker og heller i seg mellom jul og nyttår, men heller i så måte fokusere på tiden mellom nyttår og jul. Det kan hende det er noe i det, men vi har en mer pragmatisk tilnærming til saken. Vi har opp igjennom årene gjort oss våre erfaringer, for å si det slik. Så i år satser vi på en mager jul. Nå i førjulstiden innebærer det i klartekst at vi plystrer alt som heter julebord og andre førjulsmessige gilder, herunder lutefisklag og tilliggende herligheter. Sistnevnte er for øvrig helt greit, siden vi nærer en dyp mistro til lutefisken og alt dens vesen, herunder lukten, eller skal vi heller si stanken. Ellers blir det nok ikke vi som kommer til å forsyne noe særlig av verken kaker, sjokolade eller annet juleknask. Vi vil rett og slett satse på å fortsette å ta av, både i november og desember, og møte januar og det nye året med minus noen kilo til. Kjipt og presumptivt usosialt? Det får i så fall stå sin prøve. Det er verdt det. Dessuten finnes det andre gleder enn bordets sådanne. Ha en fortsatt vidunderlig dag!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

6 comments


 1. avatar Anette

  Jeg synes dere er tøffe som har den innstillingen! Ønsker dere masse lykke til, heldigvis kan jeg som ketolysefølger spise masse god (og fet) mat med god samvittighet. Og jeg kommer til å skeie ut med karbs også.

  Lykke til med vektnedgang, jeg heier på dere!

  (Og du, lutefisk med bacon, brunost og sirup, ertestuing og poteter er noe med det beste jeg vet! 😀 )

  Av og til må man manne seg opp og gjøre radikale grep! Mulig at vi forsøker oss på de der lavkarbogreiene etter hvert, men det funker, opplegget vårt også. Ellers takk for oppmuntrende kommentar! :-)

 2. Dag Eigil da. Jula er jo slankesesong nr 1. All ribba og feite, gode sauser er slankende. Seriøst.

  Det er kakene, riskremen, sukkeret og det dilldallet i riskakene som gjør oss feite.

  Vi tenker også litt sånn lavkarbo, og det ser jo ut til at det funker også. Har faktisk kuttet ut kaker og godterier, og vi savner det ikke noe særlig, når vi tenker oss om. :-)

 3. Årets første nisse? Den dukket opp i september her nede! Styggedom! Ikke nissene altså. Men i september!

  Lykke til med å motstå fristelsene.Jeg skal prøve å ikke blogge alt for mye om alle kakene vi kommer til å bake 😛

  Hehehe…vi som tenker “Mind over matter” kommer nok til å stikke innom og sjekke de der kakene og det andre snasket du kommer til å skrive om. Kalorifritt! :-)

 4. “Dessuten finnes det andre gleder enn bordets sådanne.” Ja vel, ja! Og de er? 😉

  Joda, det kan jo for eksempel være…hmmm. Hva var nå det der igjen….*tenketenketenke…* :-)

 5. Tufft, som sagt, och lycka till! Jag tänker annars på hur det egentligen blev med alla julgrisar förra året -med dessförinnan all svininfluensa-hysteri. Ingen vidare reklam för svinen, precis. Delar annars helt din inställning till lutfisk! Har aldrig förstått mig på poängen med denna konstiga maträtt.

  Lutefisk er en rett for spesielt interesserte, helt klart. Men det er kanskje alt det andre, det sosiale rundt lutefiskkvelden, for ikke å snakke om tilbehøret, som gjør det attraktivt?

  Vi får jo ellers håpe at det var noen av fjorårets julegriser som berget livet på grunn av svineinfluensa-hysteriet, men det er ikke godt å vite. :-)

 6. ja ja, dere får ta dere av den delen dere, så skal jeg gasse meg i god mat og godt drikke.

  Det er nok søtsakene du legger på sideflesket Dag Eigil. Noen ribbebiter skader ikke og i hvert fall ikke den herlige lutefisken :-)

  Så slank som du er, skulle man kanskje tro at det er plass til noen julekilo uten at det gjør så mye. Vi, derimot…akk og akk. Men vi kommer nok til å unne oss litt julemat, i alle fall på julaften… 😀

Leave a Reply