Dag Eigil: Vekk med smakstilsetningene!

Klimakrise, krig og all verdens elendighet til tross: Verden går da tross alt framover, på tross av nyhetsmedienes daglige doser med depressive nyheter.  Det finnes mennesker som tenker kloke tanker der ute, det finnes folk som bryr seg. I en herværende lokalavis kunne vi nemlig mandag 15. november glede oss over å lese at verdens helsetopper nå diskuterer et forbud mot smakstilsetninger i tobakk i forbindelse med Verdens helseorganisasjons avtaleforhandlinger, som i disse dager avholdes i Uruguay.  Får disse det som de vil, kan nesten all tobakk som selges i Norge, såkalt ”American Blended” får så vond smak at den ikke kan røykes.  Kloke tanker, dette.  Vi støtter selvsagt dette av hele vårt hjerte.  Tenke seg til, om noen tid vil det kanskje kun bli solgt røyketobakk og sigaretter som smaker så vondt at røykerne nå like gjerne kan begynne å røyke de sure sokkene sine, først som sist.  Det ville vært til pass for de stinkende og tjæretrukne nikotinslavene

Men det bør ikke stoppe der. Hva med å fjerne smakstilsetningene i brennevin?  Bare det å fjerne krydderet fra juleakevitten ville nok gjort julefeiringen blitt langt mer edruelig rundt om i de 1000 hjem, med glade barn og helsegevinst som resultat.   Samme opplegg med andre brennevinssorter.  Vekk med enhver form for smakstilsetting, og kun nøytralt brennevin å få kjøpt på Vinmonopolet.  Skal det være smak, så får folk ordne det selv, og her i landet har vi jo tradisjon for så vel karsk som 60 og Solo. Det er mer enn godt nok for alkovrakene.  

Eller hva med potetgull, ostepop og andre former for helseskadelig knask som folk stapper i seg?  Snart kommer alt som heter snacks, sjokolade og godteri til å bli levert i pakker med advarsel, være uten smakstilsetninger og smake pyton.  Farsemat er heller ikke sunt, så før vi vet ordet av det, vil det kun bli solgt pølser som både lukter, smaker og til forveksling ser ut som dritt.  Ikke så lekkert og innbydende, kanskje, men det får holde lenge for junkfoodvrakene.

Avslutningsvis vil vi herved oppfordre møbelprodusentene om å være seg sitt ansvar bevisst i disse tider.  Alt som heter sofaer og tv-godstoler bør i framtiden bli produsert med hundrevis av innsydde tegnestifter og kanskje en og annen knappenål i stoppen, slik at folk for framtiden vil tilbringe minst mulig tid der. For nå er det på høy tid å slå hardt ned på alle disse røykende, drikkende og junkfoodmomsende sofagrisene.  Sabla blandingsmisbrukere, hele gjengen!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , ,

8 comments


 1. Sådanne smakløse forslag Må bare støttes! 😉

  Helt flott! Det gleder oss at Mr. Green har forstått det! 😀

 2. Nå har du gått langt utover alle fullmakter Daggis 😉

  I vår alder tillater man seg litt av hvert! 😀

 3. Man bør suge smaken ut av frukten også. For nå viser det seg jo at vi nordmenn har misforstått det der med fem om dagen, og langer i oss fire frukt og bare en grønnsak.
  Og det er j forferdelig må vite.

  Og når man tenker over det så er det jo ganske mange av oss som i grunnen ikke spiser så veldig feil i følge helsemyndighetene, vi spiser bare rett og slett for mye i forhold til hva våre late kropper har behov for. Så da er det vel like greit å fjerne smaken på all mat. Når vi bare har vann og papp igjen å spise skaldu se vi slutter å glefse i oss, og blir tynne og fine som vi skal.

  Humor og spenning bør selvfølgelig forbys i film og tv-programmer også, av samme åpenbare grunn. Og så bør vi få anti-adrealin sprøyter på blå resept, eller inn med morsmelken, slik at vi slutter å oppsøke spenning og konkurranser. Det fører som kjent bare til skader.

  Veien er lang, men ah er det ikke deilig å se at våre kjære politikkere i det minste tar tak og dytter oss hodestups av gårde i riktig retning? Vi arme sjeler som ikke vet vårt eget beste, og går mot vår sikre død der ute alene i den store og farlige verden.

  Det er oppløftende å konstatere at opplyste mennesker der ute, så som Tale, virkelig har skjønt hva det dreier seg om. Det moderne menneskes rent ut hedonistiske livsførsel er verken sunn eller bærekraftig, og nå må det tas grep så det holder! Det blir kanskje ikke noe spesielt spennende tilværelse, men vi blir i alle fall slanke og sunne. Og glem for all del ikke å bruke tannkrem med fluor! 😀

 4. “Snart kommer alt som heter snacks, sjokolade og godteri til å bli levert i pakker med advarsel, være uten smakstilsetninger og smake pyton.” Ord i rättan tid! “Socker dödar!” – som jag brukar säga att det står på mina cigarettaskar, till dem som tjatar om att jag ska sluta röka. Det finns också de som tjatar om att jag måste skaffa glasögon. Med det är ju en helt annan sak. Väl?

  Vel, en smule forskjell er det jo. På den annen side, hvis du har behov for nya “glasögon”, så får du kanskje et nytt syn på ting? :-)

  Ellers er det nok på tide å gå til optiker for oss også. Merker at ting bør sjekkes, liksom.. 😀

 5. yessda! 😀

  Helt klart! Vi går lystelige tider i møte, eller i alle fall sunne tider! :-)

 6. Prinsippiel tenkning er skjelden kost i våre dager. Derfor er det ekstra morsomt når man først opplever det. Spesielt når det samtidig er beskrevet med ironisk snert. Bedre kan det knapt sies! Takk, Dag Eigil.

  Ja, skal man kjøre linja, så skal man kjøre den fullt ut, og ta konsekvensene av dette. Men vi sier det gjerne med en smule ironi. Tusen takk for hyggelig og oppmuntrende kommentar. :-)

 7. Right on ! Da er det bare språket som gjenstår. Det har jo også sine “smakstilsetninger” og derfor åpenbare muligheter for misbruk. Orwell har oppskriften. Jeg prøver å le men får det ikke til.

  Vedr. saken som diskuteres av marsvinene i Uruguay så vil jeg inderlig håpe at tobakksindustrien mobiliserer det de måtte ha til rådighet av finansielle reserver og går til et juridisk motangrep. Det gnomene i Uruguay diskuterer er jo en regelrett henrettelse.

  I dette tilfellet håper vi virkelig at tobakksindustrien slår tilbake, og vinner fram. Det får da være måte på detaljregulering, helt ned på smaksnivå. :-(

 8. Fantastisk lesning!
  Det er en fryd å lese dine innlegg.
  Og her får forskriftskåte synsere en på skinnleggen, samtidig min ironimuskel – (og lattermuskel) får trimmet seg litt!
  K 😀

Leave a Reply