Dag Eigil: Slutt på sommertiden, "Daylight wasting time" igjen (repost)

mørke

Eksempel på mørke

Lang erfaring har vist at man gjerne kan dele høsten inn i to faser: Den akseptable delen og den ufyselige.  Eller sagt på en annen måte: Mens det ennå er sommertid, og etterpå.  Og nå har vi utvilsomt kommet til den ufyselige delen.  Kuling og storm, sørpe og horisontalt vestlandsregn rett inn i sjelen i månedsvis, i tillegg til et klamt, trykkende og særdeles vedvarende mørke.  Det er ikke helt uten grunn at regntiden her på den sørvestlandske regnkysten på mange måter godt kan måle seg med mørketiden nordpå.  Det har vi fra erfarne finnmarkinger.   Snart blir det ikke dagslys å se før lunsjtid, og ved arbeidstidens slutt er det nesten mørkt igjen.  Og hva mer er, de europeiske lands myndigheter gjør ikke situasjonen bedre.  For akkurat når vi trenger dagslyset mest, så skal vi altså tilbake til normaltid.

For vi vedgår det gjerne.  Sommertid er helt topp.  Lange og relativt lyse kvelder også på høstparten, rett og slett herlig. Så hvorfor ikke ha denne ordningen hele året? Vi har faktisk aldri helt skjønt hvorfor dette ikke skulle være en god løsing, selv om vi har passert de 50, med den – nåvel – visdommen dette burde bringe. Men en grunn må det være, eller så må det være noe annet. Eller så har vi sikkert glemt det.

Den engelske betegnelsen på det vi her i røysa kaller sommertid, “Daylight saving time”, er et riktig så fint og pedagogisk uttrykk, som vi har stor sans for. Tenk det, vi sparer dagslyset til kvelden, når vi virkelig har bruk for det. Vi trives med denne ordningen i store deler av året, men så kommer vi altså til slutten av oktober. Da skal klokken av en eller annen gledesdrepende årsak plutselig skrus en time tilbake, uten at dette på noe sett eller vis akkompagneres av en saklig begrunnelse. Det er en del “hype” i media om det nå er tilbake til normaltid og mørke kvelder, men noen fyllestgjørende forklaring på hvorfor dette på død og liv skal skje, finner man aldri. ALDRI!

Og jada, vi følger med, tross moden alder og et yrke som enkelte vil betegne som en diagnose. Den Store Og Viktige Begrunnelsen har vi fått med oss, den som går på at vi må gjøre som EU og de andre landene. Og vi er selvsagt enig i at samordning er viktig.  Tenk bare på flytider og rutetider generelt. Vi kan da ikke han noen norsk eller nordisk alenegang her. Og dermed skrur vi alle sammen klokken tilbake til en mørk og guffen “Daylight wasting time”. Det er nemlig dette som er selve Begrunnelsen med stor B, at alle de andre gjør det. Hvorfor det ikke kan bli en felles overenskomst om “Daylight saving time” hele året, blir aldri belyst. Det er liksom en ikke-sak. Merkelige greier. Vi har hittil ikke vært i stand til å framskaffe noen saklig forklaring på dette at vi skal berøves en time med dagslys om kveldene i den tiden på året vi trenger det mest. I den mørke årstiden er det mørkt og guffent uansett. Vi kan ikke se at det er noe problem med en ekstra time med mørke når vi likevel er på jobb.

Vi kan i og for seg se saklige grunner til at man ikke praktiserer sommertid hele året. Mer dagslys morgen og formiddag vil for eksempel kunne være gunstig for folk som arbeider ute, og har nytte av dagslyset. Anleggsarbeidere, for eksempel, eller bygningsarbeidere. Klart det er triveligere å jobbe ute når det er lyst. Eller kan det ha noe med landbruk og husdyr å gjøre?

Vel, inntil videre får vi avfinne oss med at det vil bli både møkkavær, mørketid og “Daylight wasting time”. Det er tross alt et lite problem. Vi får slite oss opp i morgenmørket, og begi oss elementene i vold.  Gjennomføre dagene på rutine, og deretter kreke oss hjem, trykke i oss noe vomfyll, rape og fise og vegetere en stund, før det er tid for å velte seg opp i sengen igjen.  Klar til neste runde, uke etter uke.  Vi er overbevist om at det er på denne tiden av året at man eldes.

Men det nærmer seg  vintersolverv. Tiden arbeider tross alt for oss!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , ,

7 comments


 1. Mycket bra skrivet!!! Har i alla år (sedan det infördes – 1980?) irriterat mig på dessa tidsomställningar. Sommartid året om!

  Takk for fin og oppmuntrende kommentar. Slikt er inspirerende for en halvgammel rølpeskribent. Joda, vi får håpe at de rette vedkommende får øynene opp for sommertid hele året. Men vi har våre tvil… :-)

 2. avatar Abi

  Godt skrevet og jeg husket pokker ta meg ikke at vi skal stille klokken. Er det inatt????????????????????????? jøss, jeg begynner å bli gammel :)

  Takk for hyggelig kommentar. Joda, det er i natt, altså natt til søndag. Skal dette gjøres korrekt, skal man stå opp kl. 03.00 i natt, og stille klokken en time tilbake. For så å legge seg igjen… :-)

 3. avatar Abi

  Nei, i morra er det :) Puh, ikke så gammal allikevel :) Men takk for at du minnet meg på det :)

  Og jeg skjønner faen ikke hvorfor jeg ble logget ut :(

  Neida, det er fortsatt lørdag. Og altså formelt fortsatt sommertid. Men nå er det sørgelig mørkt og trist der ute. Akk ja. 😉

 4. Jeg synes det er helt tullerusk at vi stiller klokka tilbake en time på vinterstid.. Sorry, alle som er uenige..
  Men hva er egentlig poenget, stort sett flesteparten av oss reiser på jobb når det er mørkt og kommer hjem når det er mørkt på vinterstid uansett..
  Eks. Island har ikke denne greia, så på sommerstid ligger vi 2 timer forran Island(tar du fly Norge-Island sommerstid, så lander flyet når flyet tok av) på vinterstid ligger vi 1 time forran Island…
  selv om Island er mindre, hvorfor skulle ikke Norge greie seg uten sommmer/vinterstid slik som island?? De ligger jo omtrentlig på samme breddegrad som Trondheim… why not?? I just don’t get the point… it’s only trubble, de fleste klarer enten å komme for seint7tidlig på jobb uansett(avhengig av sommer/vinters tid)

  Gode poenger du har der. Vi liker heller ikke at det skal settes tilbake til såkalt normaltid nettopp i den tiden vi trenger en times ekstra dagslys mest. Merkelig. Meget merkelig. :-(

 5. Det å stille klokka er bare tull. For de av oss som har små barn blir det bare krøll. De går ikke etter noen klokke. Vi får danne en interesse-organisasjon.

  Hehehe…ja, interesseorganisasjonen for sommertid hele året! 😀

 6. Vi mennesker har også noe som heter bio-rytmer og den bryr seg ikke om det er lyst eller mørkt.
  Og jeg vet fra tidligere erfaring at den ene timen tar det mist to uker å venne seg til. Jeg er enig med deg at vi kunne hatt sommertid hele året.
  For meg er det ekstra ille, for jeg tør ikke kjøre bil i mørket! (Vet det er dumt så du trenger ikke kommentere det) :)
  Det betyr at når jeg kunne kjørt en tur og besøkt mine barn etter deres arbeidstid så er det mørkt og da kjører altså ikke jeg. Dermed blir jeg lite sosial i mørketiden, kanskje da når jeg trenger det mest?
  Ble dette tullete? så får jeg skylde på den ene pilsen som har funnet veien til min strupe.
  God helg og ha en fin ny uke i mørketiden :)

  Veldig enig i det du nevner der. Det tar virkelig tid å omjustere seg etter omleggingen til såkalt normaltid igjen, og hva mer er, man må omstille seg til noe verre. Nemlig mørketiden. Akk ja. Men vi overlever vel denne runden også. Ha en fortsatt fin helg. 😀

 7. Vel, her må jeg arrestere den unge mannen litt.
  Den norske sommertiden hadde vi lenge før det ble noe “EU-direktiv”.
  Før “Daylight saving time” ble innført med å stille klokken siste helg i mars og siste helg i oktober, hadde vi i flere land, deriblant Norge, en periode på tre til fire uker både vår og sommer hvor det var en hengende time.
  Dette lagde blant annet store problemer i den internasjonale flytrafikken med å sette opp “Flight itineraries”, særlig i sentrale europa i forhold til UK.

  Og vår riktige tid i forhold til vår geografiske beliggenhet, er den tiden vi har nå og ikke “sommertiden”. Og skulle vi fulgt den geografiske tiden riktig, så skulle vi hatt to tidssoner i Norge.

  Jeg er enig med bloggeier at vi kanskje kunne beholdt “sommertiden” hele året.

  Men det er altså ikke riktig tid for de fleste av oss i Norge.

  Du har tydeligvis innsikt i disse sakene, og vi tviler ikke på at du har rett. Men alligavel, det er på denne tiden vi kunne trenge en ekstra time med dagslys om ettermiddagen. Akk ja. Men det finnes verre problemer. Ha en fortsatt fin søndag. :-)

Leave a Reply