Dag Eigil: Fotominne fra sommeren 1964

Strandridyll sommeren 1964

På tampen av høstferien har vi og vår hustru – velsigne henne – tatt turen ut til øya for å besøke moderen og hjelpe til med diverse arbeid.  Hagearbeid og saging av ved.  I løpet av de siste par-tre årene har vi saget ned et anseelig antall småtrær, og gjenvunnet opptil mange kvadratmeter av hagen, og nå var det på tide å få kappet dette opp til vinterved.  I og for seg hyggelig utearbeid.  Og vi blir minnet om at høsten har innfunnet seg, både på den ene og den andre måten.  Det gylne løvet faller, dagene blir kortere og luften er klar og frisk. 

I en pause i arbeidet kommer moderen med et gammelt svart/hvitt-bilde som hun fant i et skap.  Et gammeldags snapshot uten noen form for fiksfakserier, tatt for mange år siden.  Vi kjenner igjen oss selv og vår fetter på bildet, sammen med mødre og besteforeldre.  Etter det vi kan bedømme, må vi og vår fetter være rundt 7-8 år på dette bildet.  Hvilket innebærer at det faktisk kan være tatt om sommeren 1963, altså før president Kennedy ble skutt.  Men sannsynligvis er det tatt i 1964.  Et hav av tid siden.  Nå er vi selvsagt fortsatt pen og sjarmerende og endatil verneverdig, men høsten kan som kjent gjøre seg gjeldende på mange måter.  Her sitter vi ved siden av vår mormor, som må ha vært rundt 55 år den gangen.  Ellers ser vi som nevnt vår fetter, morfar, vår tante, moderen og faderen. 

Vi kan ikke akkurat si at vi erindrer selve episoden, men vi husker at familien ofte frekventerte de etter måten populære strendene her på øya.  Og vi gjenkjenner den intense gleden over sol og sommer, strand og vann, lukter og farger, alt det som hører barndommens somre til, i en tid da ting var enkle og ukompliserte.  I noen øyeblikk er det nesten som om bildet får farger, og blander seg med alle de andre bildene og filmene der inne bak øynene et sted, i full Technicolor, der lydene og til og med luktene er med.  Bølgebrus mot stranden, måkeskrik.  Lukt av sjø og tare.  Smak av medbrakt mat og drikke, vennlige stemmer fra de som var der da, og ikke nå.  En fin stemning, og samtidig litt vemodig.  Et øyeblikk av tiden fanget i svart og hvitt, og likevel i farger.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

11 comments


 1. Et koselig minne ser det ut som :)
  Morsomt med bilder fra barndommen 😉

  Absolutt et koselig bilde, ja. Et øyeblikk av barndommens lykke. :-)

 2. avatar MT

  Du formidlar minna på ein vakker måte Dag Eigil.

  Og du,-smilet ditt er det samme:)
  Marieklem bles med vinden i di retning.

  Åhh, for en herlig kommentar! Returklem er sendt. 😀

 3. avatar torillus54

  Et nydelig bilde med stemningen vakkert formidlet i ord!

  Slike bilder er flotte å ha, vet du. Burde sette seg til å digitalisere slike, noen hver dag. Takk ellers for hyggelige ord. :-)

 4. Gamla bilder fascinerar. Vi två är väl dessutom exakt jämngamla. Sommaren -64 hade i alla fall jag (med det svenska skolsystemet) just avslutat allra första året i skolan. Var mycket ute i Stockholms skärgård även den sommaren. Har nog någon likartad bild någonstans. Feedjit verkar förresten inte vara så värst bra på Sverige, eller åtminstone inte på mig.. “A visitor from Storvik, Gavleborgs Lan”. Jag är ju “A visitor from Stockholm, Stockholms Lan”.

  Det kan se ut til at vi er jevngamle, ja. Selv er vi født i september 1956. Man begynner unektelig å få en del år på baken, kan man si. Man begynner å få en personlig historie. :-)

 5. En fin skildring av et forgangent øyeblikk den gangen verden var enkel og svart-hvit, men som farges av de glade minnene.

  En liten tidskapsel, ja. Verden var nok enkel, i alle fall for oss unger. Kanskje den var noe mer komplisert for de voksne, men tidene og problemene har unektelig blitt annerledes. :-)

 6. Et bilde sier mer enn tusen ord for den som vet hva han skal lete etter. Selv når det er i svart/hvitt 😉

  Et gammelt bilde av personer man overhodet ikke kjenner, kan nok i og for seg være interessant ut fra en historisk synsvinkel. Men dersom man kjenner de på bildet, og kanskje selv er med på det, blir saken en helt annen. Da kan det bli følelser og tankeflukt så det holder. :-)

 7. Atlså det kan ha vært du som skjøt Kennedy. Sliter med å finne et motiv og skal jeg være ærlig så var du vel litt ung til å gjennomføre det alene. Men hvem vet om du har fått hjelp av andre?

  Forrsten veldig stas med gamle bilder. Holder på å restaurer og digitalisere enn haug med bilder som lå hos mine foreldre.

  Ellers ser det ut til at bademoten kan ha endret seg noe de siste årene. Flott bilde.

  Vi var nok litt for unge til å begå presidentdrap, både vi og vår fetter. Men ellers er det en kjempegod ide å digitalisere gamle bilder. Burde også gjøre noe slikt, vet du. :-)

 8. :-) det er koselig med slike gamle bilder.

  Så absolutt. Bilder er på en måte små tidskapsler, som bringer en tilbake til en forgangen og nå utilgjengelig tid. :-)

 9. Visst är 1956 en ganska så bra årgång! Björn Borg, Ingemar Stenmark, du och jag (20 mars 1956)- och jag är född exakt samma dag som EU:s “utrikesminister” Catherine Ashton från Storbritannien. Dé du!

  1956 er så visst en utmerket årgang! Selv har vi bursdag på samme dag som en kjent forhenværende forlagsdirektør som var mye profilert før, Brikt Jensen. Blant annet. Og sikkert en del andre kjekke mennesker. Ellers har vi vært med og opptrådt i Globen, og fått klem av Carola. Uten at det har noe med bursdager å gjøre… :-)

 10. Et koselig minne.
  Jeg holder på å scanne inn masse gamle bilder, og går på jakt etter bilder hos både min bestemor og mor.

  Ja, slike minner er kjekke å ha. Burde også gått i gang med skanning av papirbilder og negativer. Akk ja. Kanskje litt i juleferien? :-)

 11. Nydelig! :) Ganske enkelt oppsummert.

  Takk for hyggelig kommentar. Dette innlegget er egentlig et spontaninnlegg, men det ble rimelig bra. Fint at du likte det. :-)

Leave a Reply