Dag Eigil: Jakten på Vargbengt og hans butikk. En litt nifs historie.

Som noen av våre få lesere muligens har fått med seg, så nyter vi for tiden vår velfortjente høstferie.  Tradisjonen tro tok vi også i år turen til Göteborg, sammen med en god kamerat.  Göteborg er jo en vakker by med utrolig mye flott å se, og vi vil ingenlunde stille oss helt avvisende til vår svenske bloggvenn Bengt i hans morsomme utsagn om at ”det bästa med Stockholm är toget til Göteborg”.

 Götakanal og Storan

Göta kanal og Storan

I forkant av årets tur fikk vi imidlertid en interessant ufordring fra Bengt, som tydeligvis er godt kjent i Göteborgs gater og streder.  I den sjarmerende, gamle bydelen Haga skulle det nemlig befinne seg en spesiell butikk med en ikke mindre spesiell innehaver.  Nå har vi faktisk vært i Haga en del ganger, og besøkt mange rare butikker, men Vargbengt i  Södra Allegatan 11 har vi fram til nå hatt til gode å besøke.  Dette har vel kanskje hatt litt å gjøre med at vi under disse besøkene helst har holdt oss i Haga Nygatan og noen av tverrgatene.  But not so anymore!  Så i det følgende vil vi fortelle litt om ”jakten på Vargbengt” og tildragelsene rundt dette. 

 Saluhallen

Saluhallen

Grunnet diverse var årets tur en dag kortere enn vanlig.  Vi pleier gjerne å oppholde oss i Göteborg fram til torsdagen, men denne gangen måtte vi reise hjem allerede onsdag.  På den annen side skulle vi ikke dra fra byen før om kvelden, og vi hadde dagen for oss.  Vargbengt måtte altså oppspores den selvsamme dag.  Vår gode kamerat ønsket av ulike årsaker ikke å delta.  Så etter å ha blitt høflig tilrettevist av en smilende herre, satte vi oss inn i en blå taxi,  og bad om å bli kjørt til…vel, Södra Allegatan 11 i bydelen Haga.  Vår stedsans er som muligens kjent ikke hva den aldri egentlig har vært, så en liten ”shortcut” kunne jo vi også tillate oss.  Vi er jo en moden herre, og i vår alder behøver man fra tid til annen en viss komfort.  Sjåføren, med et navn og et utseende som brakte tankene hen til Midtøsten, kunne neppe anklages for å snakke utpreget godt svensk.  Han tastet imidlertid inn reisemålet på sin fikse, lille GPS, og så bare det av sted.  Og vi kjørte og kjørte.  Det var liksom ikke ende på det vi antok ville bli en rimelig kort tur.  Og ganske riktig: Etter en tid begynte sjåføren å taste frenetisk på GPS’en.  Mangfoldige ganger.  Han knakket og knipset med irriterte fingrer på apparatets display, mens han utstøtte høylydte mishagsytringer.  Noe hadde tydeligvis abrupt skåret seg fullstendig sånn GPS-wise, og vi var med ett fullstendig lost i Göteborgs urbane jungel.  Vi prøvde å få fram at vi kanskje kunne bli satt av i Haga et sted, og så finne fram til Vargbengt i Allegatan på Apostlenes hester, men dette var lettere sagt enn gjort, for ikke å si forstått.  Sjåføren svingte hit og dit, foretok hasardiøse manøvrer og diverse u-svinger, og vi fikk sett deler av Göteborg som vi mistenker at ingen av oss hadde sett før.  Men han hadde da i det minste slått av taxameteret.  Til slutt kom vi til noen gater som vi mente vi kunne dra kjensel på, i nærheten av Andra Långgatan.  Vi bad om å bli satt av, betalte, forlot bilen med en viss lettelse og satte kursen for det vi følte måtte være Haga Nygatan, uten GPS.  Gikk inn i den sjarmerende gaten, og spaserte oppover forbi kjente butikker. 

 Haganygata2

Haga Nygatan

Gosskörens hus og Sjøbaren

Gosskörens hus og Sjöbaren

Men så var det altså dette med Allegatan, da.  Kun en ting å gjøre, spørre noen av de smilende og vennligsinnede innfødte.  Det var ikke alle som var like vel bevandret i sin lokale geografi.  Ja…inte visste dom.  Kunne det kan hända vara…hmmm, upp såhär? 

Hagagate1

Eksempel på feil gate

Hagagate2

Eksempel på enda en feil gate

Vi gikk upp såhär.  Tydeligvis helt feil.  Vi gikk ned igjen.  Tiden gikk. Ned i motsatt retning.  Allegatan skulle befinne seg i Haga, så det burde være greit.  Nei, ingen Allegata.  Vi måtte spørre noen igjen. Hmmm. Kunne det vara ned ennu en gata, såhär?  Ikke visste vi.  Så kom vi endelig ned i en noe bredere gate, i grensen av gågateområdet.  Flere spørsmål.  Allegatan, här? Nei, inte vet vi, inte.  Til slutt kom en mann ut fra en bygning som tydeligvis var et offentlig bad.  Allegatan?  Ju det är just her.  Og så spaserte vi endelig oppover Allegatan, og under over alle under: Vargbengts butikk manifesterte seg på et hjørne!  Vi takket den forekommende herren, og tok fram mobilen. 

Vargbengt1

Vargbengts butikk!

Vargbengts butikk bærer preg av lettere kaos.  Han selger alskens løsøre og artigkviteter, lommebøker, gamle cd’er, belter, jaktutstyr og av alle ting, fisker- og jaktklær.  Inne på et bakrom satt Vargbengt selv, opphøyd og en smule truende.  Hans blotte nærvær ga inntrykk av at dette ikke var en fyr du køddet med.  Ja, det var nesten som om han var noe skeptisk til vår ankomst.  Vi hadde knipset et par bilder av butikkens eksteriør og den myndige butikkinnehaverens spesielle skilt med bilde, og nå lurte vi oss til å knipse et utvalg av fiskergensere og islendere. 

Vargbengtskilt

Vargbengts butikkskilt. Vargbengt selv var så nifs at vi ikke turte å ta bilde av ham.

Vargbengts bustete Ridder Gråskjegg-utseende innbød ikke direkte til kommentarer eller avfotografering fra en norsk bloggers side.  Det var liksom lett å skjønne hvorfor mannen hadde fått sitt kallenavn.  Og enten så kjøpte vi noe, eller så kunne vi gå ut og kikke i vinduene, og komme inn igjen når vi hadde bestemt oss.  Men fiske- og jaktklærne skal være førsteklasses, ”och han hadde mycket bättre prisar än i Oslo”.

Vargbengtgensere

Vi gikk ut igjen.  Ved siden av finnes det en annen krimskamsbutikk, slike som det finnes mange av i Haga, men stemningen der var langt mindre trykket.  La oss si det slik: Vargbengt er nok ikke typen til å jobbe på IKEA.   

 Pikekor utenfor Röhsska Museet

Pikekor som synger utenfor Röhsska Museet

En pussig og nesten litt skremmende erfaring rikere beveget vi oss igjen nedover mot sentrum og kjøpesenteret Nordstan, der vi skulle treffe vår kamerat.  Denne gangen tok vi turen til fots.   

Saluhallenost

Ostedisk i Saluhallen

Siden kjøpte vi Prästost i Saluhallen.  Tradisjoner er som kjent til for å holdes! 😀

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

11 comments


 1. Bra jobbat! Ska bli spännande att se vad du har mer …

  Og så er innlegget oppdatert, med tekst og ikke minst bilder. 😀

 2. Lysande! Jag har länkat riktigt ordentligt till din blogg! Hela mitt inlägg handlar om Vargbengt, Göteborg – och Stavanger och dig! Vilket samarbete!

  Takk for flott kommentar. Slikt er oppmuntrende. Har vært inne og kommentert på din blogg. Et fantastisk bra innlegg. Skikkelig profilerende det der. :-)

 3. avatar torillus54

  Nå vet jeg hvor jeg skal gå neste gang jeg er i Göteborg! Hurra for Vargbengt! Litt snodig at han som tipset deg om ham, også heter Bengt …

  Det er litt merkelig, kanskje. Vår bloggvenn er imidlertid bosatt i Stockholm. Men hvem vet, kanskje de kjenner hverandre? Ellers er Göteborg vel verdt et besøk. Innlegget er nå for øvrig oppdatert med litt mer Vargbengt. :-)

 4. Festlig historie som toppet fint på slutten, i ostedisken 😀

  PS: ellers så har helsen vendt tilbake etter å ha tatt en pause på ca. 4 døgn 😛

  Joda, litt ost fra selveste Saluhallen smakte godt etter en slik heftig opplevelse.

  Ellers var det tøffe tak, ja…akk ja. Man blir eldre. På samtlige vis. Men til Sverige kom vi oss da! 😀

 5. Etter å ha lest om butikken på Bengt sin blogg var det helt herlig å lese dette. Velskrevet og spennende. Nå har jeg ingen umiddelbare planer om å dra til Gøteborg, men kommer muligheten skal jeg sannelig ta meg en tur jeg også.

  Hei og hopp og takk for oppmuntrende kommentar! 😀

  Joda, Göteborg er en by som har litt av hvert å tilby. Og glem ikke å ta en tur til den gamle bydelen Haga.

 6. Så flott et reisebrev fra Göteborg, – meget lesverdig! Det er lenge siden jeg var idenne byen, men nå fikk jeg jaggu meg lyst til å ta meg en tur :-)

  Hei, og takk for besøk! Joda, det var en spesiell opplevelse, og da inkluderer vi hele pakken, med taxituren og alt. :-)

 7. Gullkorn! Alle stjernene for dette spenstige innlegget,Dag Eigil! Taxi-turen må jo ha vært en opplevelse i seg selv..! :)

  Rettningssans… det er noe som feiler den her i gården også; men jeg har vært på mange spennende steder! 😉

  Ha en suveren Fredag!

  Takk for stjerner og flott kommentar. Og en smule retningssans kan komme vel med av og til, ja. :-)

 8. Göteborg. En spennende by ja. Og godt beskrevet i dine reiseskildringer. Morsom og interessant lesning. Selv har vi ikke besøkt byen siden tidlig på 60-tallet. Da var det raggare på Järntorget som gjaldt. Og vi selv var utenriks sjøfolk på besøk i danshallen og tittade på flickorna. Och dansade lite rock’n roll också, när vi hadde fått et par Pripps innabords! 😉

  Ja, det var nok andre tider og andre ting som skjedde der på det glade 60-tallet. Ellers takk for hyggelig kommentar. :-)

 9. Hehehe 😆 Du ble i alle fall en opplevelse rikere. Om den ikke var så hyggelig, så ble den jo noe å skrive hjem om 😉 God helg!!

  Dette var en skikkelig eksotisk opplevelse, vet du. Ikke minst drosjeturen. Ha en fortsatt fin aften.. :-)

 10. Klarer han virkelig å selge nok til å overleve med den innstillingen der? Ikke dårlig!

  Det må være spesielle folk som handler på slike butikker. Og så kan man lure på om omsetningen var god. Tviler litt, liksom. :-)

 11. Hehehe, nei han hadde nok ikke passet inn på Ikea, han der :) Synd du ikke fikk bilde av ham, ble rimelig nyskjerrig på typen 😀

  Turde nok ikke å knipse bilde av ham live, men det der bildet han har på butikkskiltet sitt gir en ganske bra ide! :-)

Leave a Reply