Dag Eigil: Banker som oppretter inkjevettakontorer

Det er selvsagt vi som er gammeldags og gått ut på dato, og i all vår prektige middelalderskhet ikke helt har klart å gripe poenget, men alligavel: Vi liker å bli betjent av levende mennesker når vi for eksempel en sjelden gang har et ærend i banken.  Eller at det i alle fall er mulig å få utført de ganske normale og beskjedne banktjenestene vi gjerne forbinder med slike etablissementer, uten å bli ansett som et nødvendig onde eller et fremmedlegeme.  Men hva skjer?  La oss ta Sparebank 1 SR-bank, for eksempel.

Her i vår hadde vi for eksempel behov for å ta ut en smule reisevaluta i forkant av en forestående tur til Det store utland. Vi og vår hustru – velsigne henne – stakk derfor innom SR-Banks etter måten nye kontor i Østre bydel, der vi før har forrettet slike  pekuniære ærender til samtliges tilfredshet.  Men ikke i år, ikke nå lenger.  Nå var dette kontoret forvandlet til et for oss fullstendig unyttig inkjevettakontor, hvis oppgaver nå utelukkende går på rådgivning og låne- og fondsveiledning.  Nå er det mulig at det daglig kommer horder av verdige veiledningstrengende, mennesker som bare må orientere seg i fondsmarkedet, nærmest i abstinens.  Men da vi var der, var pågangen ingenlunde påtakelig.  Vel, skulle vi ha reisevaluta, måtte vi ta turen til sentrum, hvilket vi gjorde. 

Så gikk ukene og månedene, helt til vi forleden skulle betale en større regning i forbindelse med anskaffelsen av hustruens konebil.  Lett konservative som vi er, ønsket vi å gjøre dette i banken, framfor i nettbanken.  I slike situasjoner gir kvittering med skikkelig stempel en viss trygghet.  Vår hustru – velsigne henne – tok følgelig med seg regningen, og planen var å stikke innom SR-Banks kontor på Forus som snarest i sakens anledning.  Men dette kontoret var også blitt transformert til et for oss unyttig  veiledningskontor for lån og fond, i likhet med det ovennevnte.  Hustruen måtte forlate stedet med uforrettet sak.  Akk ja, godt at nettbanken virker.  Etter at vi hadde fått justert opp beløpsgrensen. 

Men vi undres.  Er det virkelig behov for alle disse veiledningsfilialene?  Eller er det rett og slett en form for sysselsetting av bankansatte som ellers ville vært overtallige?  Av og til kan vi begynne å lure.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , ,

11 comments


 1. Reisevaluta tas her i gården alltid med kort i landet jeg skal bruke valutaen. Absolutt det smarteste.

  Men jeg forstår frustrasjonen noen man gjerne vil foreta et personlig besøk.

  Jeg er innom min “villeder” to ganger i året. Mest for å flørte litt og høre om hun er ledig 😉

  Vi benytter oss også helst av kort så langt råd er. Dersom vi ikke tar ut valuta ved ankomst til bestemmelsesstedet, da. Men av og til er det jo behov for å få utført basale banktjenester, da. Som dette, eller enda bedre eksempel, kontantinnbetaling til en konto. Akk ja… :-)

 2. Forresten, er dere hjemme og ledige i helgen?
  Tenkte jeg skulle prøve å få noen bloggere til en fårikålsamling rundt langbordet.

  Hustruen skal reise til Ås i helgen, og hun drar allerede fredag. Ellers skal vi vurdere situasjonen. Hyggelig med invitasjon, og et flott tiltak! :-)

 3. Jeg foretrekekr faktisk nettbank selv ved store beløp, men syns det er ille for de eldsteste i samfunnet som må være nødt til å innrette seg etter et datasamfunn de ikke klarer å henge med i… Det klarer jo du og din hustru – velsigne henne – enn så lenge. Men det har nok kommet til det punkt at kunder som møter opp personlig anses som en sikkerhetsrisiko… for bankene vil jo ikke ha valuta liggende. Man kan bli ranet 😯

  Joda, vi må nok bare innse at dette er trenden. Kundene skal gjøre mer og mer selv, via nettet eller med mobil og kort. Kontantene skal vekk. Dessuten er det dyrt å ha for mange ansatte. Og så har vi jo dette med ransfaren, da… :-)

 4. Bankene bør tilby begge deler. Både elektroniske tjenester OG personlig service for den som ønsker det. Jeg er stygt redd for at du hr rett i din antagelse om at de bankansatte er overtalige i forhold til dagens elektroniske bank. Men de er ikke så lett å si opp. Heldigvis. De burde derfor ha vært satt til å betjene kunder med vanlige bankærender! Neppe mange som trenger rådgivning i forbindelse med fondsforvaltning, nei. Et steika godt innlegg som bør formidles til bankens ledelse. Finn mailadressen til banksjefen og send ham en lenke til innlegget! 😉

  Det burde jo vært en ide å sette dem til mer kunderelatert arbeid, kanskje. Selv har vi sjelden behov for å gå i banken, men av og til må man jo oppsøke etablissementet. Noen gang med ganske så basale ærender. Kontantinnskudd er for eksempel vanskelig å få ordnet via nettet. :-)

 5. Jag är nog en hel del som du. Jag föredrar rätt ofta riktiga pengar och livs levande (bank-)människor av kött och blod. Vanliga människor (=kunder) som kommer och “stör” verkar vara det allra värsta för bankernas folk. Också mitt inne i Stockholm har bankkontor efter bankkontor förvandlats till “veiledningskontor for lån og fond”. Senast i raden på Södermalm nära gamla Skatte-skyskrapan. “Vi har inga kontanter” meddelades det plötsligt på en affisch – “endast rådgivning”. Men: rånsäkert! (hehe)

  Ja, det er nok en internasjonal trend, det der. Vekk med kontantene, og vekk med den personlige servicen. Mindre fare for ran, og færre ansatte. Kunden er det ikke så nøye med i denne sammenhengen. :-(

 6. Med tanke på hvor dyre råd de har får vane å gi, så tviler jeg litt på det..

  Man kan i alle fall begynne å lure! :-)

 7. Jeg kjenner meg igjen her. Jeg var faktisk innom samme filial for noen måneder siden for å sette inn penger direkte på en konto, det hastet og pengene måtte på plass, nu. Slipsungdommen der inne ga meg et “fjordabondeblikk” og dirigerte med inn til hovedkontoret i sentrum. Der ble jeg sittende og blomstre i nesten en hel time.
  Jeg skjønner ikke helt hvorfor bankene skal ha hånd om disse transaksjonene våre. En (dengang) DnC ansatt kunne fortelle meg at de betalte samtlige personalutgifter ved å trenere slike overføringer, men det var den gang, ikke nå…

  Vi synes vi ser deg sitte der inne i SR-Bank i sentrum og blomstre! 😆

  Moderne tider har brakt mye bra med seg, ikke minst innen eletronikken. Men det er ikke alt i denne utviklingen som er like bra, kanskje. :-)

 8. avatar Ruth

  Da vil jeg få lov til å anbefale Nordea. Jeg treffer på virkelige og hyggelige mennesker når jeg stikker innom kontoret deres i Sandnes. Skikkelig hyggelige er de. Bytt bank.

  Takk for rådet. Men vi tror nok at vi holder oss til SR-bank litt til. :-)

 9. Hei Dag Eigil.

  Takk for et utfordrende innlegg.

  Vi er opptatt av at du som kunde skal få en god opplevelse hos oss, uansett hvorfor du besøker bankkontoret. Jeg har også forståelse for at du som kunde forventer å få utført alle typer banktjenester på alle våre kontor.

  Derfor har vi et fullt tjenestetilbud ved de fleste av våre 15 bankkontor i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. Men de siste årene har vi valgt å redusere vårt tilbud om manuell kontanthåndtering ved noen kontor. Årsaken er redusert etterspørsel fra kundene våre de siste 10-15 årene. Det har vært en rivende teknologisk utvikling i banknæringen, og mange av våre kunder bruker nettbanken, mobilbanken og kundesenteret til å løse sine daglige behov for banktjenester.

  Samtidig ser også vi, som du nevner i innlegget, at bankkunder tidvis ønsker å komme kontakt med oss ansikt til ansikt. Derfor øker vi vår satsing på privatøkonomisk rådgivning og arbeider aktivt med kompetanseheving av våre rådgivere. Spesielt gjelder dette rådgivning i forbindelse med boligkjøp, hvor vi opplever at våre kunder setter pris på å få en gjennomgang av sin økonomiske situasjon, og finne gode løsninger basert på sine behov.

  Vi ønsker også å bli bedre på å informere om hvilke tjenester som tilbys ved hvilke kontor, og tar gjerne imot innspill til hvor du som kunde ønsker å finne denne informasjonen.

  Vennlig hilsen Atle Håvarstein Nilsen
  Regionbanksjef Midt-Rogaland
  SpareBank 1 SR-Bank

  Vet du hva, dette var rett og slett et fyldig og informativt innlegg som vi setter stor pris på! :-)

 10. Pingback: Betyr det noe at banken er på Facebook? « SRBank Blogg

 11. You’re on top of the game. Thanks for srhanig.

Leave a Reply