Dag Eigil: BOA er BRA!

 Bilde

Det sies jo gjerne at vi lærer så lenge vi lever, og det kan jo være noe i det.  Men forleden dag lærte vi i alle fall noe som var både nytt og nyttig.  BOA er nemlig BRA!  Tenk litt på dette, dere.  Len dere tilbake i IKEA-sofaen og la denne forløsende tanken synke inn: BOA er BRA.  Ikke minst i disse velsignede boligoppmålingstider, der våre kjære myndigheter, selvsagt kun i rettferdighetens navn, ønsker å bidra til en mer rettferdig boligskatt.  Ja, for noen annen baktanke enn dette kan det selvsagt ikke være tale om.   Helt klart.  Nuvel, ubevandret som vi nå en gang er udi boligoppmålingens kunst, så verken vi eller vår hustru – velsigne henne – spesielt fram til denne oppmålingsseansen, med telling av primærrom og innviklativ oppmåling av BOligArealet, så vi klødde oss lenge og vel på egnede steder, og satte oss ned og tenkte.  

Og dagene gikk.  Vår hustru – velsigne henne – satte seg med en bestemt mine til pc’en, og gikk inn på Skatteetatens  nettsider.  Der skulle det etter sigende forefinnes lettfattelig instruksjon om hvordan lekfolk skal kunne erholde denne saliggjørende informasjon.  Men likesom det er få skritt mellom Kapitol og Den tarpeiiske klippe, er avstanden kort mellom ”lettfattelig” og ”kryptisk”.  Vi og vår hustru – velsigne henne – følte oss med andre ord rimelig forvirret etter møtet med Skatteetatens nettsider.  Lettfattelig?  Kyss oss på mandag!  Men en detalj hadde vi fått med oss: Det som skal innrapporteres er residensens BOA, altså boligarealet.

Og dagene gikk.  Fantes det noen måte dette mystiske BOA kunne manes fram, eller måtte vi virkelig gå i gang med målebåndet?  Kunne man for eksempel finne noe i gamle dokumenter?  Vår hustru – velsigne henne – var flink, og fant fram de gamle hustegningene fra 1997.  Der var antall kvadratmeter oppgitt i BRA.  Kunne det være en forbindelse her?  Kunne det endog hende at den tidens BRA faktisk tilsvarer dagens BOA?  Tanken var pirrende.  Men som de forsiktige menneskene vi er, måtte vi jo selvsagt først verifisere dette.  Kanskje en telefon til byggefirmaet kunne være avklarende?  Men først skulle vi jo en tur til Roma.

Og dagene gikk. Men forleden løftet vi av røret, ringte byggefirmaet og ba om å få snakke med herr S. Til alt hell arbeider den samme hedersmannen som tegnet vår residens der fortsatt, og hva mer er, han kjente oss straks igjen.  Joda, det var mange som strevde med den der oppmålingen for tiden, han også.  Han hadde akkurat målt opp BOAen både i eget hus og huset etter hans mor, og det var slett ikke bare bare.  Selv for en profesjonell.  Akk ja.” 

Vi prøvde flere ganger å avbryte talestrømmen, de fleste gangene uten suksess. Herr S. er en herre av den verbale sorten.

”Tidene endrer seg, og gamle hustegninger er noe HEEEELT annet enn nye hustegninger, og det visste han faktisk en del om.  Så vi fikk nok bare gå i gang.  Men dersom vi gikk inn på Skatteetatens nettsider, så ville vi finne lettfattelige instruksjoner.  Og så var det bare til å gå i gang med oppmålingen av primærrommene, eller se på tegningene.  Og husk endelig de spesielle utfordringene i forbindelse med oppmåling av loftet.  Der må man nemlig 190 cm opp fra gulvnivå opp til skråtaket, for kneveggområdene skulle jo ikke medregnes, og deretter var det bare å måle til høyre og venstre og på tvers, og husk her at dere må regne med ekstra kvadratmeterkvotient på 240 cm før du snur deg 180 grader og gjentar prosessen baklengs, med bind for øynene.  Minst!”

Til slutt kom vi til orde.  Var det så at det som på tegningene var oppført som BRA, faktisk tilsvarte BOA?  ”- Ja!”  Det må finnes en spesiell plass i Himmelen for slike som herr S.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

6 comments


 1. Okay Daggis…..og det var?

  Litt kryptisk, kanskje. Men det nå oppdaterte innlegget vil nok virke avklarende… :-)

 2. Du har målt hvor mye boligskatt du skal betale?

  Du er snublende nær. Tampen brenner. Ot denne gang med oppdatert innlegg! :-)

 3. avatar sj

  Arealberegningen! Den nye boligskatten, eller hva det katten!? 😉

  Dere er utrolig kjappe i hjernevinningene. Og det endatil før vi får lagt ut teksten og oppgradert mobilinnlegget…! :-)

 4. Skal tro hva det neste blir, for å skvise enda flere skatter ut av oss :-)

  Ja, det er nok flere enn deg som tenker i de baner. Hmmm. :-)

 5. avatar writella

  Jaja…hvor mye kan man skattlegges for, av 66m2 fra 1956?? Jeg går nok sikkert ikke konk…men er det et forvarsel om at oljefondet kanskje gjør det…??

  Det er da det gjelder å minne seg selv på at staten kun gjør dette av rettferdighetshensyn! :-)

 6. avatar torillus54

  Hm….lurer på om brutto grunnflate svarer til noe av dette? Forresten finnes det en opplysningsvideo med folka fra Robert Stoltenbergs Borettslaget på en av opplysningssidene, muligens Skatteetatens side. Har bare sett starten, den var litt anmasende og det tok lang tid å komme til poenget

  Joda, har sett den der filmen. Og annet. Forvirrende. Anmasende. Alt det der. Brutto grunnflate er ikke det samme som BRA/BOA. Det er en del som ikke skal medregnes, så som boder, og veggenes tykkelse. Heldigvis fant vi ut av det, og har sendt inn den nødvendige informasjon i dag. Og dere? :-)

Leave a Reply