Dag Eigil: Vi besøker Haugesund og Verdens lengste sildabord.

Haugesundplakat

Vi er kanskje ikke spesielt tradisjonsbundet, men noen tradisjoner har vi da.  For eksempel pleier vi å besøke selveste Sildabyen, Haugesund, i siste halvdel av august.  Nå å er jo selvsagt Haugesund en sjarmerende by generelt, men i august er det skikkelig byfest der.  Sildajazz, Filmfestival med Amanda-show, Havnadager og Verdens lengste sildabord i Haraldsgaten.  Som det sildefrelste matvraket vi er, prioriterer vi å få med oss nettopp dette.  Byen nærmest syder av folkeliv, det er taler og opptredener og musikk med Bytunets antikvariste jazzensemble og diverse andre, de lekreste silderetter serveres gratis så langt det rekker til alle som vil ha, det er båter og salgstelt og utstillinger og halloi, og byens mange vannhull er godt besøkt. På en fin sensommerdag er dette en flott opplevelse, så også i år.  Her har vi ankommet byen og Haraldsgaten, og er på vei for å gi oss sildabordets gleder i vold.  Frokosten har vi selvfølgelig droppet.  Og hvem bryr seg vel om film og filmfestival i en sådan stund?

Sildabord med kokker

Nei, vi fortsetter nedover gaten, der sildabordet med kokker og sildesultne folk venter.  Og siden været er fint og silderettene gratis, er dette et meget populært arrangement.  I fjor kunne man for øvrig feire sildabordets 25-årsjubileum.  Og sildebordet er langt, skikkelig langt.  Det er sild og sildesalater i diverse varianter, det stekes røykesild og hjerteformede sildekaker, og det er brød og poteter.  Bare til å forsyne seg så mange ganger man vil, så langt lageret rekker.  Det varer et par-tre timerk, og så er det meste konsumert.  Trengselen ser kanskje fæl ut, men det roer seg etter hvert.  Dessuten er det en del av stemningen.  Og mett ble vi.

Sildegodsaker

Vi som liker silderetter, kan vel knapt si annet enn at dette ser lekkert ut. 

Folk og plakat

Folkeliv og hyggelig sildabordsstemning i Haraldsgaten.  Ikke kan man klage over været, heller.

Folkemengde 1

En del folk er det, men det er bare hyggelig.

Folk og plakat 2

Ja, det var i det hele tatt en fornøyelse også dette året.  Og med dette bildet avslutter vi glimtene fra sensommerens sildekulinariske høydepunkt, og håper dere likte det dere så.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , ,

10 comments


 1. Sild til en glad laks? Stemmer det da? 😯

  Vi tar atter i bruk det hendige ordtaket: Av sild blir du snill!:-)

 2. Åjaa… sildabord, bra ølkatalysator det. En sildab er vel det man kan risikere hvis man trør arabarane litt for nære ? eller.. 😀

  Dette er et lite pilotinnlegg via mobilblogging. Det oppdateres senere i aften, med forhåpentligvis greie mobilbilder. Vi pleier alltid å få med oss dette silde-etegildet. Et lite høydepunkt i en litt traurig skolestarts- og sensommermåned. Men akk og akk: Vi må klare oss uten øl. Vi kjørte bil fra øya til Haugesund… vel. :-)

 3. Finns det surströmming där också? Surströmming som (ju)
  luktar bärs. Med svenskt uttal, men med norsk betydelse.

  Det er massevis av herlige silderetter, herunder røkt sild og sildakaker. Og sildesalater. Men surströmingen har hittil holdt seg vekke. Merkelig, det der. Men sildabordet i Haugesund er et arrangement som trekker mye folk. Så det luktmessige har nok en viss betydning her. Ellers har vi hørt at spising av surströmning er for skikkelige tøffinger med god mage! Vi forsiktige og dannede herrer er gjerne litt forsiktige sånn! 😀

 4. Bengt…

  med en svensk mor er jeg oppvokst med surstrømming….
  men bare med lukten – boksene ble åpnet utendørs

  og jeg spiste den aldri :)

  Hmm. Den der surströmningen må altså virkelig være for de tøffeste av de tøffe, men andre ord…? :-)

 5. også såååå mye mat da gitt som Emoiafrøkna ikke liker! hehehehe;)

  Lutter sild, i diverse varianter! Herlig! De som ikke liker sild, går glipp av mye! :-)

 6. Smaker du litt for meg også, vær så snill?

  Alltid plass til litt sild til her, vet du! :-)

 7. Som den eneste i husholdningen som spiser sild, begrenses bruken her hjemme betraktelig. Så for å virkelig fått utfolde meg i sildeverdenen, burde jeg absolutt vært der :-)

  På den annen side er det jo bra at det i alle fall er en i familien som har skjønt poenget med sild. Og det kan absolutt være en god ide å besøke Sildabyen i august, ikke minst på Sildabordsdagen. Nydelig, og helt spesielt. :-)

 8. avatar Ann

  Sild kan vi like… men jeg fatter ikke at verdens lengste sidebord er i Norge… og ikke i Sverige… 😉

  Ja, det kan man lure på. Svenskene er gode på sild, det er sikkert. Men vi begynner å komme etter her i steinrøysa, også. :-)

 9. avatar Ann

  Min far kalte forøvrig sild for brillemat… en helsikes masse små ben å få øye på… 😀

  Ja, slik kan man jo også si det! :-)
  Men her var silderettene så godt som benfrie, og meget lekkert tillaget. Yummy! :-)

 10. avatar Petter

  Håper silden smakte!

  Det gjorde den, vet du. Helt klart! :-)

Leave a Reply