Dag Eigil: Sensommerstemning ved Tungenes fyr

 Sensommerstemning ved Tungenes fyr.

Det er en herlig sensommerdag, og siden vi har familiebesøk denne helgen, fant vi ut at det var en perfekt dag for å besøke idylliske Tungenes fyr.  Stedet er ikke så langt fra vår residens, det er bare snakk om en drøy halvtimes biltur.  Men av ubestemmelige grunner er det en hel stund siden sist vi besøkte denne nabokommunens perle ute ved havet.  Dette flotte trefyret ble opprettet allerede i 1828, men det ble ombygd både  i 1862 og 1898.  Det var for øvrig bemannet helt fram til 1984, da det ble automatisert og erstattet av et nytt fyr på den lille holmen Bragen litt lenger ute.  Det gamle fyret, med fyrmesterboliger og uthus, er i dag et velholdt museum.

Idyll ved porten

Ren og skjær idyll ved den hvite treporten.

Tungenes fyr med uthus sett fra hagen

Det er virkelig flott når man kommer inn i hagen.  Her ser vi selve fyret, komplett med uthus og flaggstang.  Tåkeluren i bakgrunnen.  Den virker for øvrig helt utmerket fortsatt, hvilket vi fikk demonstrert av den dyktige, unge guiden.

Idyllisk vei fram til fyret

Det er ellers kjørevei helt fram til fyret.

Fra soverommet

Fram til kort tid før 2. verdenskrig bodde fyrvokteren og hans familie i selve fyret, under rimelig enkle forhold.  Her er et glimt fra soverommet.  Rimelig kort og smal dobbeltseng, kanskje.  Men bygningen er gammel og  dårlig isolert, så det var viktig å holde varmen.  Siden fyret er landfast, og ligger nær Stavanger, var Tungenes fyr likevel et populært fyr å bli stasjonert ved. I 1938  ble det satt opp skikkelig fyrvokterbolig, og bolig for fyrvokterassistent med familie kom i 1958.  Uthus ble satt opp i 1947.

Fra bestestuen

Her er vi inne i bestestuen.  Også her er det etter måten enkel standard, men ikke spesielt enklere enn det var for folk flest på den tiden. Det var vanlig skikk at bestestuen var avstengt til daglig, den ble bare brukt i helgene og ved spesielle anledninger.  Oppvarming var dyrt!  Om vinteren var bestestuen avstengt.  Legg merke til detaljen med “røykebordet” til høyre.  Det var dekket av et metallbrett, slik at det ikke gjorde så mye hvis noen skulle miste en sigarettglo nedpå platen.  Ellers oppholdt man seg gjerne i dagligstuen, som vi dessverre ikke fikk tatt noe bilde fra.

Vindusutsikt

Men vi har da i alle fall denne vindusutsikten, tatt fra dagligstuen. Vi synes bildet formidler en viss stemning.

Fra kontoret

Men vi har i alle fall et bilde fra fyrkontoret i fyrbygningens 2. etasje.  Rommet fungerte som et enkelt kontor, og fyrvokteren førte logg med penn og papir på den enkle kontorpulten i bakgrunnen, helt fram til fyret ble automatisert i 1984.  Det hendte også at det ble innkvartert gjester der ved behov.

Egnet litteratur på barneværelset

I det lille barneværelset i 2. etasje var det lagt ut egnet åndelig  litteratur, for å hjelpe børnene inn på den smale sti mot tro og frelse.

Selve lyskilden. Detalj fra tårnet

Her har vi beveget oss opp i selve fyrtårnet, og betrakter selve lyskilden med dobbelt sett lyspærer.  En enkel mekanisme sørget for at nødpæren ble satt i riktig posisjon og slått på dersom hovedlyspæren skulle ryke i løpet av natten. Enkle, men sinnrike mekanismer sørget for lys og blink.   Opplegget virker fortsatt, og slås av og til på av guiden til glede for de besøkende. En opplevelse.

Utsikt fra tårnet

Her har vi litt av utsikten fra tårnet, med litt av hagen i forgrunnen, og byøyene i bakgrunnen.  Nydelig, spesielt på en fin dag som denne.

Utsikt med tåkelur

På dette utsiktsbildet, som kanskje ikke var helt symmetrisk, ser vi tåkeluren til høyre.  Og som nevnt, den virker helt utmerket fremdeles, noe vi fikk demonstrert.

Fyr og kyr

Vi forlater Tungenes fyr for denne gangen, og legger så vel Tungenes fyr som noen av stedets kyr bak oss.  Håper dere satte pris på turen.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , ,

10 comments


 1. Og da måtte man inn og google det. Så lærte jeg noe nytt i dag, også :)

  Hyggelig at innlegget var lærerikt. Man lærer som kjent så lenge man lever. For øvrig er innlegget nå oppdatert med bilder og tekst. :-)

 2. Du kanske delar mitt intresse för fyrar? Själv var jag igår hela dagen i Stockholms skärgård. Kanske årets sista riktiga sommardag i Stockholm.

  Om ikke spesiell interesse, så setter vi stor pris på å høre om den rike historien og kulturen som ligger nettopp i historien om fyrene. Hvordan de ble bygd og drevet, hvordan folk slet, og kulturen omkring fyrvokterne, fyrvokterassistentene og deres familier. Barn ble født, vokste opp og gikk på skolen på disse små stedene, ofte ikke mer enn et skjær i sjøen. Veldig spesielt, og et vitnemål om slit, strev og en tøff hverdag.

  Ellers har vi hatt en helt fantastisk sommerdag også her i Oljebyen. Vi vet jo ikke, men vi kan i alle fall håpe på et par sommerdager til før høsten overtar. Ha en fortsatt fin kveld. 😀

 3. Spennende artikkel, Dag Eigil!
  Kommer tilbake når du har oppdatert.

  Jeg kjenner meg forøvrig igjen i dette med at det kan ta lang tid mellom hver gang man oppsøker severdigheter i nærmiljøet.

  Vi har spennende fyr i Bodø også, ved Skandsen.
  Og ved Landegode.
  Fyrene forteller mye norsk samferdselshistorie og kulturhistorie.

  Hei og hopp! Ja, nå har vi oppdatert innlegget med flere bilder og mer tekst. Håper du liker det du ser og leser. Ellers har du helt rett i det at man lett blir blind for severdighetene i sitt eget nærmiljø. Mange av disse er flotte, og nærmest oser av kultur og historie. Og fyrene representerer virkelig mye av dette. :-)

 4. Takker for informativ og interessant artikkel, ledsaget av flotte bilder, Dag Eigil.
  Ah… på slike steder lever jeg meg inn i historien bak og kan se for meg menneskene på plassen.Et boktips som kan passe etter en slik utflukt er selvfølgelig “Nattefokk” av Johan Theorin. En krimtriller man nødig legger fra seg før siste side er lest… :-)

  Ja, slike steder nærmest oser av historie og kultur. Det er nesten så det sitter i veggene. Ellers takker vi for boktipset. Ha en fin dag fortsatt. :-)

 5. Veldig flott og interessant reportasje, Dag Eigil!

  Lærerikt, spennende og flott og med klare bilder.

  Et NIB-innlegg av beste merke.

  Fem store stjerner drysses over innlegget ditt! :)

  Tusen takk for stjernedryss og flott omtale. Dette er meget oppmuntrende. Vi begynner å få litt mer dreis på de der bildene etter hvert. Ved neste bildeinnlegg må vi huske å ta med kamera. Brukte mobilen denne gangen. :-)

 6. Flott plass, god beskrivelse og bebildelse her, og en skikkelig flink guide som fortalte der oppe i fyret. Dertil den mest interessante opplysningsfilm jeg har sett på lenge (et kvarters historikk om livet ved fyrene langs Norges værharde kyst). De som satt ute og tygget kaker og ga blaffen i både foredrag og film, gikk glipp av en ekstra dimensjon ved stedet.

  Ja, det var en minnerik tur på mange vis. Og den historiske opplysningsfilmen var særdeles interessant. En meget bra opplevelse på tampen av fyr-besøket.

 7. Flott reisebrev, og en idyllisk plass da :)

  Takk for hyggelig hilsen. :-)
  Ja, av og til trenger man ikke å dra så fryktelig langt av sted for å finne flotte som nærmest oser av idyll. Og når været er så bra som det var i går, er det jo rent ut nydelig! :-)

 8. avatar torillus

  Jeg var med på turen og guidingen, og reportasjen med bilder var et verdig minnesmerke over utflukten, Dag Eigil! Utrolig hva man kan få med seg en solsøndag i løpet av ca. en time for sølle tretti kroner. Takk for turen! Håper ellers at oppstarten av semesteret i lærdommens høyborg ved fjorden var oppløftende.

  Ja, det var en nydelig tur, i nydelig vær. Man følte historiens sus. Og i dag er det gråvær og regn igjen. Men det kommer vel flere fine dager forbi. Håper vi. Ellers skal man ikke alltid dra så veldig langt vekk før man finner noe interessant! :-)

 9. Da fikk jeg med meg oppdateringene også. Veldig bra :)

  Takk for fin tilbakemelding på vår lille bildereportasje, tatt med mobilkamera. Og nå har vi lagt ut enda et bilde her. Ha en fortsatt fin dag. :-)

 10. nå har jeg vært der også.. innbiller meg at de fleste fyr ser like ut.. hva tror du om det?

  Tenk å være der på en vinterdag i storm, da.. da hadde jeg ikke vært høy i hatten!!!

  De er nok aldeles ikke helt like, nei. Fyrene framstår tvert imot i utallige varianter. Vi så ellers en fantastisk opplysningsfilm om fyrene og deres historie, og det var ikke småtteri de brave fyrvoktere og deres familier måtte utholde. Ikke minst grunnet været. En film til å bli klok av. :-)

Leave a Reply