Dag Eigil: Lerar, hjelpe det isje ein gang å skreva ud? (repost)

Vi som har arbeidet en stund i den pedagogiske bransjen, kan til tider komme med muntre erindringer fra den alminnelige lærerhverdag.  Følgende erindring er riktignok ikke selvopplevd, men kommer fra godt voksen og fargerik realfaglærer, som nå har gått av med pensjon.  Denne læreren var litt av en pratmaker, ja, enkelte vil kanskje kalle ham en skikkelig flåkjeft.  Men en gang kom han ned fra undervisningen i en fagskoleklasse, postkasserød i fjeset av pur munterhet, nærmest så han boblet over av latter.  Etter en stund klarte han å samle seg, og kunne fortelle følgende historie:

Han hadde undervisning i fysikk i en fagskoleklasse, og temaet denne dagen var det frie fall.  I fritt fall øker som kjent fallhastigheten inntil et visst punkt.  Og så hadde han brukt et eksempel om fritt fall fra det berømte Kjerag-fjellet.  Og poenget var at ved et fritt fall derfra, ville man ha en etter måten imponerende fallhastighet når man nådde havflaten nedenfor.   Lurt å bruke fallskjerm ved hopp fra Kjerag, med andre ord, for det er ikke akkurat lett å holde igjen farten på annet vis.   Men alle disiplene var ikke umiddelbart villige til å akseptere dette.  Ei jente rakte opp hånden, fikk ordet, og spurte læreren:

“Men lerar, hjelpe det isje ein gang Å SKREVA UD?”

Det hadde visst blitt rimelig taust i klasserommet.  Deretter bortimot uhemmet latter, fra læreren så vel som fra klassen for øvrig.   Jenta må sannsynligvis ha følt seg passe dum.  Og til slutt hadde læreren greid å formulere timens punchline:  “Unge dame! Det finnes nok utvilsomt situasjoner der det avgjort vil hjelpe, eller endog være på sin plass å skreve ut.  Men det har neppe noen effekt i de frie fall!”

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , ,

6 comments


 1. Hahaha

  En skal høre mye før ørene faller av. “Skreva ud” betyr det det jeg tror det betyr, så kan jeg forstå at jenta var glorød i fjeset og flau.

  Hun hadde nok grunn til å være en smule flau, ja. Selv om hun nok kanskje i starten hadde litt sånn planer om å få læreren til å bli detr samme. :-)

 2. Nååå, si ikke det, Dag Eigil – det kan jo hende at man først skrever ud og deretter føles det us om om man ER i fritt fall? 😀

  Ja, det er kanskje noe der. Men likevel helst med fast grunn under baken..! :-)

 3. He he he, vi hadde en lærer en gang som var kjent for sin tørrvittige sarkasme, vi hadde ham av alle ting i seksuallære. Han forklarte klassen at han alltid lot jentene gå på do i timen pga mensen og slikt og klassens ramp tok det selvsagt til sitt hjerte og husket det. En dag noen uker senere rakte han nevene i været i timen og regnet med å gjøre læreren flau. Læreren spurte nemlig om han absolutt måtte på do og om han ikke kunne vente? Svaret var ” jammen lærer, jeg har meeeenseeeen” Sagt med pipete feminin stemme. Gjett om det backfired da læreren i sin vanlige tørrvittige sarkastiske stil svarte ” Ja, jeg syns du så litt bleik ut ja!” Det å være lærer må være utrolig morsomt av og til. :)

  Hehehe…festilig historie. :-)
  Ja, og av og til kan man virkelig ha flotte stunder sammen med disiplene. Skal ikke nekte helt for det… :-)

 4. Ja, jeg har prøvd det der med å skreve ut, sånn av og til, kan ikke erindre at det senket farten, akkurat 😀

  I noen tilfeller kan det visstnok heller bidra til å øke farten! :-)

 5. He he, vet ikke hva som var best; spørsmålet eller svaret

  Hele situasjonen må jo ha vært kostelig. Skulle gjerne vært litt sånn flue på veggen der. Svaret var jo heller ikke ueffent, kan man si. Den læreren var av den lett- og veltalende sorten. Den sorten som holder velformulerte taler uten manuskript. :-)

 6. Hahaha – kan levende forestille meg klassen som brøler ut etter brøkdelen av et sekund i total stillhet 😀
  Spesielt lett å se dette for seg når eget opphav er fra Stavanger, og en snakker flytende stavangersk selv :)
  Full pott med stjerner for den 😀

  Ja, det må ha vært en kostelig scene! 😀

  Utflyttet Siddis?

Leave a Reply