Dag Eigil: Vi kaster glans over Fiskeridagene i Åkrehamn ved vårt nærvær

Fiskeridagene 2010001

En årviss sensommerhappening her ute på øya er de såkalte Fiskeridagene i Åkrahamn.  I forhold til arrangementer som Gladmat eller ONS i Oljebyen er jo dette heller småstilt, men det er ikke dermed sagt at det er helt ueffent.  Det er fiskekonkurranser og mulighet for båtturer, det er konkurranser og åpne lokalmuseer, det er stands og tivoli, servering  av herlige småretter og annet tørt og vått, og det er underholdningsinnslag.  Lokale band og artister opptrer, hvorav enkelte ganske så gode, og om kveldene er det gjerne en konsert.  Det kan være artister av ulike kaliber, og det varierer selvsagt fra år til år.  Dette året er det vel Terje Tysland og dansebandet Uanzett som er noen av trekkplastrene.  Selv om været i det store og det hele har vært under pari i dag, ønsket vi likevel å glede våre medmennesker og kanskje kaste glans over evenementet ved vårt nærvær, så vi stilte opp.  Her har vi kommet til inngangspartiet.

Fiskeridagene 2010002

Stands og boder med salg av mat og krimskrams hører med.  Og enhver festival med respekt for seg selv kan jo ikke klare seg uten salg av sukkerspinn!

Fiskeridagene 2010003

Festivalen foregår på en område ved og rundt havnen i Åkrahamn, der det er et slags torg.  Så det er alltid diverse fiskebåter som ligger der, men under Fiskeridagene er det selvsagt en del flere enn til hverdags.

Fiskeridagene 2010004

Vi hadde tenkt å få med oss den offisielle åpningen av Fiskeridagene, og var ute i god tid. Selvsagt ble det en del venting, mens folk trengte seg sammen i det store hovedteltet, der det er både scene og ølservering.  Selv kjørte vi bil, så vi holdt vår svinesti gullende ren!

Sig. Hansen 1

Noen som kjenner igjen denne karen, behendig plassert under et toalettskilt?  Kanskje det, ja?  Joda, her har vi sannelig selveste Sig. Hansen, skipper på krabbefiskeskuta “Northwestern”, kjent fra Discovery Channels kjente programserie “Deadliest Catch”, som i norske programoversikter er oversatt med “Livsfarlig fangst”.  Mannen er en virkelig stor kjendis både i USA og ellers, deltar ofte i tv-programmer på “national television”, og har nylig utgitt bok.  Denne er selvsagt allerede blitt en bestseller, og skal oversettes til norsk ganske snart.  Sig. Hansen deltok under den offisielle åpningen av Fiskeridagene, og viste seg som en skvær og hyggelig fyr, født i Seattle av norske foreldre og stort sett oppvokst i USA, men i oppveksten ble mange av sommerferiene tilbrakt i Åkrahamn.  Han har tatt skikkelig vare på dialekten sin.  Åkradialekten er med andre ord fullstendig intakt.

Sig. Hansen 2

Her er nok et bilde av mannen, der han prater med folk og skriver autografer.  Ja, detaljen med toalettskiltet er kostelig.

Alex Rosen

Et lite stykke bortenfor observerte vi denne karen, Alex Rosèn, i ferd med å bli intervjuet av NRK.  Vi vet ikke helt hvilken rolle han eventuelt måtte ha i forbindelse med Fiskeridagene, men han var der nå.  Kanskje han rett og slett var turist.  Men helt uten celebriteter er den lokale festivalen her på øya dog ikke.

Fiskeridagene 2010005

Vi vandrer videre.  Det er faktisk en del å se på, og for de som føler behov for det, å smake på.  Herlig fiskesuppe og bacalao fra disse bodene, for eksempel.  Eller rykende ferskt bakverk!  Med rømme og syltetøy!

Fiskeridagene 2010006

Sildakona har mye godt å by på.

Fiskeridagene 2010008

Mange flotte fiskbåter å se, virkelig maritim stemning her.

Fiskeridagene 2010009

Et sted på vår vandring langsmed kaien kom vi forbi denne improviserte fiskekummen.  Torsk, sei og flyndre brei.  Akk ja, de der får nok en grum skjebne om ikke så lenge.  Fiskerifestivalen er jo også en sjømatfestival. :-)

Fiskeridagene 2010011

Ikke så aller verst vær mens vi var der, men litt sånn vått var det jo.

Fiskeridagene 2010012

Maritim stemning og koselige hus med skikkelig sjøutsikt langsmed havnen i Åkrahamn.

Fiskeridagene 2010013

Og noen steder var det også litt blomster og sommeridyll rett utenfor husdørene.

Fiskeridagene 2010015

Ren idyll rett bortenfor festivalområdet.

Fiskeridagene 2010016

Trange gater og hvitmalte hus.

Fiskeridagene 2010018

For ordens skyld: Det var en hel del folk på festivalen også.  På tross av truende skyer og etter hvert regn.

Fiskeridagene 2010017

Vi avslutter med et bilde av monumentet “Fiskerkona”, som ble satt opp i havneområdet her og avduket i 2002.  Vi håper dere likte vår lille rundtur, og ønsker dere en ellers frydefull dag.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

9 comments


 1. Takk for turen :-) Det er alltid trivelig med sånne festivaler rundt om kring :-)
  Åkrahamn så ut til å vere en koselig småby uten festival også? 😉

  Ja, stedet fikk visstnok bystatus for rimelig kort tid siden. Men det var noe krangel om saken, om vi ikke husker feil. Et sjarmerende sted på sitt vis, med mye utvandrings- og fiskerihistorie, en flott strand og mange flotte nybygg nær sjøen. :-)

 2. Det så jo litt vått ut i dag, men det er flott at ildsjeler arrangerer slike dager til glede for innfødte og tilreisende.
  Den berømte Hansen kjenner jeg igjen fra den omtalte spennende serien. Energisk fyr.

  Joda, vi har også sett en del på de der programmene på Discovery Channel. Spennende og spesielt. Ellers var været brukbart i går under festivalåpningen, men senere ble det pøsregn. Noe bedre vær i dag. :-)

 3. Ser ut som dere har hatt det ordentlig hyggelig:)

  Joda, vi spaserte omkring, knipset bilder med et minikamera vi ofte har i lommen, traff gamle kjente, og hadde et par hyggelige timer før regnet kom. :-)

 4. Det var da voldsomt så mye festivalgreier dere har borte hos dere! Men den der så jo ikke dum ut da. Klart vi vet hvem Sig er!

  Blir nok fiske her i dag også, om enn ikke i festivalsform. Har lovet ungene en fisketur og angrer bare LITT her jeg sitter og ser ut på striregnet. Håper virkelig det er noe i det at fisken biter best når det regner!

  Været var ikke det beste her heller i går. Men regnet startet heldigvis ikke før vi var ferdig med festivalrunden. Om kvelden fikk vi besøk av vår fetter, som hadde vært ute og fisket sei og makrell i møkkaværet. Rimelig imponerende. Men så blir det i alle fall fersk fisk til middag i dag. :-)

  Kjekt med festivaler, og det er faktisk en del slike her i distriktet. Denne festivalen foregår på Karmøy. Senere i måneden blir det Sildajazz, Havnadager, filmfestival og Verdens lengste sildabord i Haugesund, og i slutten av måneden blir det ONS og Petroleumsfestival i Oljebyen… :-)

 5. Etter hva jeg har forstått, så er Sig Hansen født og oppvokst i Seattle med norske foreldre. De snakket mye norsk hjemme og han var på Åkra på sommerferie nesten hvert år….

  Det som er klart, og som Sig. Hansen selv sa under festivalåpningen, er at han ofte var på Åkra i sommerferiene i oppveksten. Han har følgelig fortsatt mange kjente der. Og han regner seg fortsatt som Åkrabu! :-)
  Dialekten var det heller ikke noe å si på.

 6. avatar Janna

  selveste Sig. Hansen, skipper på krabbefiskeskuta “Northwestern”, kjent fra Discovery Channels kjente programserie “Dangerous Catch”, som i norske programoversikter er oversatt med “Livsfarlig fangst”.

  Må rette på deg, det programmet heter Deadliest Catch.

  Hei og hopp, og takk for innspill. Joda, vi oppdaget en liten glitch der, og skal selvsagt rette opp feilen pr. omgående! Oppdaget også et par tyrkkleifer, som også må rettes. Akk og akk, slik kan det gå.

  Ha en fortsatt fornydelig dag! 😀

 7. Ja her har man knipset i veg skjønner jeg. Været var jo ikke det store, men…. øl og bacalao ! mmmm. Takk for turen :)

  Vi pleier ofte å ha med oss et lite minikamera i lommen, til bruk ved slike anledninger. Ikke spesielt godt, men det funker. Bedre enn ingenting. I tillegg har man jo mobilen.

  Mye god mat og ikke minst drikke blir servert i løpet av dette evenementet, ja… :-)

 8. avatar Lise Olsen

  Takk for turen. Vi har vært flere ganger på fiskeridagen, men ikke i år. Synd med dårlig vær.

  Bare hyggelig, og takk for besøket. :-)

  Joda, det var nok en bra festival, men været ødela sikkert litt. I alle fall den ene dagen. Ha en herlig dag! :-)

 9. Det finns ikke dårlig vær, bare dårlige klær….

  Ser ut som dere hadde det fint på festivalen.
  Morsomt å se bildene. =)

  Tusen takk for hyggelig kommentar her. Vi må absolutt gjøre noe med det der bildemessige. Men heldigvis hadde vi da i det minste det lille nøkkelring-kameraet med oss i lommen! Ha en fin dag og helg på alle vis. :-)

Leave a Reply