Dag Eigil: Augusttanker fra en moden pedagog

Hvordan en enn snur og vrenger på det, kan vi ikke annet enn å konstatere at også denne velfortjente sommerferien og avspaseringsperioden går mot slutten.  Vi har allerede snudd bladet på Sverigekalenderen i kjøkkenet, og konstaterer at det er blitt august.  Nå kan jo august være en riktig så flott og vemodigvakker sommermåned.  Vemodig fordi sommeren er på hell, men solrik og vakker like fullt.  Og selv om det ikke var slik i fjor, så ser en jo ofte at det gjerne kommer en godværsperiode i august. For eksempel rundt skolestart.  August kan fortsatt by på sommerlige opplevelser i rikt monn.  August er som en moden og erfaren, men like fullt vakker kvinne, varm, mørk og fristende, med løfter om sødmefylte og sanselige gleder ut over høsten. Så langt er alt såre vel. 

En noe mer prosaisk side ved august er at vi må stille på jobb igjen om ikke så veldig lenge.  Allerede onsdag 11. august sitter vi og utholder den første av tre planleggingsdager.  Det er rart med det, men vi sitter med litt blandede følelser her.  Vi føler liksom ikke at dette direkte bidrar til sinnets munterhet. 

For all del.  Vi er selvsagt glad for at vi har en sikker jobb og gode kolleger, et privilegium som slett ikke alle er forunt.  Og alle vet vi jo at ferien nødvendigvis har en begynnelse og en avslutning. Ferien føles så velkommen og livgivende nettopp fordi det dreier seg om en begrenset periode.  Livet består tross alt av flest hverdager, og det er kontrasten mellom hverdagens rutiner og til tider slit og fritidens gleder som gjør tiden vi har til egen disposisjon føles verdifull for oss.  La oss håpe at vi klarer å beholde noe av roen også når hverdagen tar til, slik at vi slipper å føle nærværet av seletøy, tredemølle, klokkestreng og direkte slit som altfor trykkende.  La oss også håpe at det kommende skoleåret vil oppleves som mer givende enn hva tilfellet har vært for de to foregående skoleårenes del.  Kanskje spesielt det siste. Vi har opplevd det som rimelig stressende, selv om noe av stresset har vært delvis selvforskyldt.  En avholdt kollega og god venn døde ellers etter to måneder med kreft, og det nærmest kollektive savnet sitter fortsatt i veggene.  Ellers må vi jo konstatere at tiden har gått, og at vi nå snart har drevet med undervisning i 25 år.  Det gjør noe med en.  Vi ønsker liksom ikke å ende opp som en lektoral parodi, i knivskarp konkurranse med oss selv om hvor dritlei det egentlig er mulig å bli.  Vi er heller ikke helt sikker på om vi valgte riktig da vi unnlot å søke på en internt utlyst stilling i vår, men det er nå en gang slik at alle valg har sine konsekvenser.  Dessuten er det nok ganske vanlig at så vel pedagoger som andre gjør seg slik tanker, spesielt på denne tiden av året.

Uansett skal vi nyte de siste dagene med relativ frihet etter beste evne. August har så menn sine positive sider, og vi akter å gripe de gode dagene og øyeblikkene og nyte dem for alt de er verdt.  Dessuten er vi en stayer og en ukuelig optimist.  Det går nok bra med jobbstarten denne gangen også.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , , ,

13 comments


 1. ja tanteprinsesse er klar til å starte opp…….. i ny jobb også denne gang:)
  Nyt de siste feriedagene!

  Ser man det! Og i ny jobb nå igjen! Tør man spørre om hva slags jobb det er du har fått deg denne gangen…? :-)

 2. avatar Ann

  Hehe, det har sine fordeler å ikke være pedagog også… man kan ta ferie litt mer som man vil… den 11. august nyter jeg fortsatt ferie i fulle drag 😀

  Kos deg med de siste dagene!

  Ja, det er selvsagt i og for seg et luksusproblem, men det hadde vært litt ok å kunne spare på et par uker, og tatt ferie utenom høysesongen. Akk ja… :-)

 3. Jada, du tør viss det;) er lederjobb for skolene i kommunen, skal bla. koordinere og tilrettelegge for spesialelever + noen prosjekter, bla. “foreldreskole”:)

  Not bad! Godt med folk som tør og gjør. Inspirasjon, det der. Vi vurderte å søke på en rådgiverstilling, men av ulike grunner unnlot vi å gjøre det. Kanskje ikke noe sjakktrekk. Shit happens. :-)

 4. Det er bare å hive seg uti det:) kan jo alltid gå tilbake til undervisning om en ikke liker det……

  Joda, du kan nok ha et poeng der. Så gjelder det bare å finne noe å hive seg uti, da. For å si det slik. Inntil det dukker opp noe slikt, får vi holde ut med det vi har. 😀

 5. Jeg tør ikke si så mye jeg, som ikke kan si når ferien egentlig slutter eller begynner, noen vil jo påstå at BBs liv _er_ en ferie 😯 så jeg lister meg stille ut igjen og bifaller kloke tanker… jeg kjenner meg faktisk igjen, fra en sommer jeg som barn sto og reflekterte i de samme orber.

  Hehehe… slik vi har forstått det, så er det ikke akkurat ferie og latkvinneliv som preger BB’s hverdag. Men vi har jo hørt forlydender om at du faktisk hadde en ferietur sammen med din kjære for litt siden, og det er deg vel unt. Ellers velger vi å tro det der med “kloke tanker”, og forkaster ideen om at BB mener vi farer med barnsligheter… :-)

 6. jeg tror du får et flott undervisningsår Dag Eigil.
  Etter de tre planleggingsdagene om noen få dager, kan du jo ta med den velsignede på en Solotur og bli med på bloggtreff i Frognerparken.

  Kanskje du får tid til å beskue operaen også :-)

  Hei og hopp, Flabben, hyggelig du stikker innom. Det ante oss at du befant deg i hovedstaden eller deromkring, ja. Det hadde avgjort vært kjekt med et slikt bloggtreff, men vi får besøk av svoger og svigerinne den helgen du sikter til. Deres datter, altså vår niese, er gardist og signaltrommeslager i HMKG, og det skal være en happening med Garden i Stavanger den aktuelle helgen. Så selv om bloggtreff i Frognerparken hadde vært kjekt, må vi nok takke nei. Ha en uansett fin aften og dag! :-)

 7. Å, jeg gleder meg til onsdagen nå :) Vi starter planleggingsdagene den 16. her. Men vi har utfordringer til neste skoleår også, og det er vel ikke fritt for at deler av ferien allerede har blitt brukt til å tenke i de baner.

  Ellers så ryktes det at lærere er ettertraktet som rådmenn for tiden, det kan du kanskje vurdere neste år?

  Hva, er det noe spesielt kjekt du skal foreta deg på onsdagen? Uansett, lykke til med utfordringene både på det ene og det andre feltet. :-)

  Ellers tror vi nok at vi kan glemme de der rådmannsgreiene. Ikke frister det noe særlig heller… :-)

 8. Lykke til! Og skulle det ikke bli så givende som ønsket så kan det vel hende det kommer flere stillinger det er mulig å søke på?

  Jo, takk for det. Det går nok ganske så sikkert bra denne gangen også. Man sitter gjerne med slike tanker hvert år på denne tiden, i større eller mindre grad. Man har hatt fin og lang ferie og avspasering, og har blitt litt vant med å ha det fint. Og ellers får vi se hva tiden bringer. :-)

 9. Neinei, det var et barnesinn som surfet litt på modne tanker, ikke omvendt 😀 men selvfølgelig ikke i like pedagogisk formede anvendeligheter som overtegnede pedagog, må vite 😀

  Ah, ting faller straks på plass når BB kommer med sine velformulerte ord og vendinger! Ha en herlig aften… :-)

 10. Kos deg de få dagene du har igjen av ferien ;)))

  Ja, det skal vi absolutt gjøre. Egentlig det eneste fornuftige i en slik situasjon.. :-)

 11. Nyt August- måneden, klapp deg selv på skuldra og ønsk deg lykke til 😉
  Et år går jo uansett forrykende fort unna, så får du vurdere på nytt ved den neste korsveien :-)
  Ha en fortsatt fin ferie og skoleoppstart :-)

  Det skal vi gjøre, vet du! Og vi takker og bukker for fin augustkommentar. Ha en fin dag og uke, du også. :-)

 12. Her nyter vi også siste rest av ferien :-) Utrolig hvor raskt disse ferieukene fyker.

  Jeg har også opplevd skolehverdagen som veldig stressende de siste årene. Spesielt dette siste. Merker at jeg er litt spent på om dette året blir like stressende. Jeg skal skifte både fløy, klassetrinn, team og nære kollegaer. Men en biter vel tenna sammen og går på :-)

  Nyt de siste feriedagene, Dag-Eigil. Det skal i alle fall jeg gjøre her på min side av fjorden.

  Ja, vi har egentlig aldri skjønt de som hevder at ferieukene faller lange, og er tøffe å komme igjennom. Som du sier, de bare fyker av gårde. Skolehverdagen blir stadig mer stressende, og vi antar at dette er noe pedagogene opplever uansett hvilket trinn og hvilket skoleslag de jobber i. Lykke til med alt dt nye, det går nok bra denne gangen, også. For de fleste, får en håpe. Men det var godt å få ut litt gruff… :-)

 13. Neida ikke noe spesielt, men det er litt kos å vite at noen må begynne jobben før andre vet du :) de siste dagene av ferier er alltid de beste, men de forsvinner så fort.

Leave a Reply