Dag Eigil: Sankthansfeiring og patetisk etterpåklokskap

På Sankthansaften, etter hjemkomst fra øya, valgte vi og vår hustru – velsigne henne – å kaste glans over aftenens arrangement i den såkalte Emmausbukten.  Men dessverre opplevde vi og de øvrige frammøtte at et i utgangspunktet kjempeflott og profesjonelt planlagt Sankthans-arrangement dessverre endte det med en trist og fullstendig unødvendig hendelse.  Noen pøbler har antakelig sett sitt snitt til å kaste en korket flaske med ett eller annet på bålet, etter å ha blitt forhindret i sitt forsett av vaktene flere ganger.  For plutselig lød det et dumpt smell, noe føk ut av bålet, og en gutt i 8 – 9-årsalderen ble alvorlig skadet.  Særdeles ille, og en skikkelig nedtur, og våre tanker går til gutten og hans familie.  Men hva skjer?  Jo, straks er den patetiske og hykleriske jakten på syndebukker i gang, i etterpåklokskapens klare lys.  Det må her nevnes at dette arrangementet har vært e årvisst og populært evenement over en periode på 10 år.  Var sikkerheten god nok? Burde det vært satt opp sperringer foran bålet? Var vaktholdet godt nok? Burde det vært ditt, eller kanskje datt? 

Selv har vi vært på noen Sankthans-arrangementer opp gjennom årene, men vi har fortsatt til gode å se noe gjerde rundt bålet. For å gjøre det klinkende klart: Ansvaret for at denne Sankthans-feiringen i år endte så trist, ligger ene og alene på de undermålerne som på død og liv skulle sabotere familiefesten og ødelegge for andre. Det er å håpe at saken blir oppklart, at de skyldige blir tatt, og at de får sin særdeles velfortjente straff. De dyktige arrangørene, ildsjeler av første klasse, fortjener utelukkende ros og heder. 

Ellers er det å håpe at de drittstøvlene som gjorde dette for framtiden får hver eneste natt fylt med koselige drømmer om nattlige besøk av håndfaste, maskerte menn utstyrt med knuste glassflasker. 👿

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , ,

13 comments


 1. Pøbler finnes desverre overalt .En fin sommer ønsker jeg deg og dine ;)))

  Ja, dessverre gjør det nok det. Da gjelder det å plassere ansvaret der det hører hjemme. Og det er avgjort ikke blant arrangørene. :-(

 2. Tenk at samfunnet har blitt slik, Dag Eigil, at det alltid finnes drittsekker som setter alt inn for å ødelegge for andre. Å skylde på arrangørene her er vanvittig når vi ser (i din tekst) hvor mange ganger de klarte å holde pøblene på avstand. Men har slike først satt seg fore å gjøre en ting, så er det vanskelig – for ikke å si umulig – å klare å forhindre det til slutt. Kanskje det ikke engang ville ha hjulpet å forvise idiotene fra stedet, de ville alltids klart å komme igjen. Håpet er at de kjenner at det stikker i samvittigheten når moroa deres forvoldte slik skade. Istemmer ønske om drømmer, samt innsurring av piggtråd.

  Drittsekker er det mer enn nok av, i de aller fleste sammenhenger. Politiet har nå oppklart saken, og det er snakk om rapport til barnevernet og sak i konfliktrådet. La oss håpe at det får de unge drittstøvlene til å tenke litt. :-(

 3. Ulykker skjer dessverre innimellom. OG der er selfølgelig veldig trist. Men det må likvel vre måte på hvor mye sikkerhetsanstaltninger man skal i verksette for den minste ting. For jo mer det blir av det jo mindre tar folk ansvar – og jo flere sånne dumme ting finner de på. Vi er jo ikke lenger vant til å tenke over hvorvidt noe kan vre farlig. For det farlige har noen forbudt eller fjernet for oss.

  Håper virkelig det går bra for gutten!

  Ja, du har avgjort et godt poeng der. De får være grenser for krav og sikkerhetsforanstaltninger og beskyldninger mot arrangørene. Ellers skal det visst gå bra med gutten, og han kommer til å bli helt frisk.

 4. Hvis folk kunne holde seg til å oppføre seg som akkurat det, altså folk, hadde alle vakter vært overflødige…. Og vi hadde ikke trengt så mange syndebukker heller…

  Helt klart. I en idyllisk og koselig verden. :-)

 5. Slike historier er bare triste. Vondt og vanskelig for den som skulle ha ei fin feiring og så blir hardt skadet. Vondt å vite at sånn oppfører noen seg at en eller godt planlagt kveld blir helt ødelagt for alle.
  Håper de finner ut hvem som gjorde det og at vedkommende får sin straff-

  Poliltiet har visstnok nå kommet rimelig til bunns i saken. Det viser seg at det var noen tankeløse unger som fylte sjøvann på glassflasker, skrudde på korken og kastet dem på bålet. De hadde nok ikke tenkt at noe såpass alvorlig skulle skje. De er under kriminell lavalder, så det blir rapport til barnevernet og sak i konfliktrådet. :-(

 6. Det er da ganske merkelig at det arrangører (og andre) som skal være forpliktet til å forutse,og avverge idiotisk og farlig pøbelskap..! Håper de finner dem og rister nakkeskinnet så det holder!!

  Håper inderlig at det går bra for den lille gutten!

  Det går visst bra med gutten, og han vil bli helt frisk igjen. Heldigvis. De skyldige får nok en sak i konfliktrådet. Håper det får dem til å tenke seg litt om neste gang.

 7. Huff! Dette var da en alvorlig konsekvens :( Stakkars gutt – håper virkelig ikke han får varige mèn :(

  Kjipe greier, ja. Og ansvaret må plasseres der det hører hjemme. Gutten som ble skadet, blir visstnok helt fin igjen. Om en tid. :-)

 8. Håper inderlig det går bra med gutten, – det er så forferdelig at noe slik skjer. Men å skylde på arrangøren… Ærlig talt, er det mulig, – hvilken idioti!

  Det gjelder å finne syndebukker, vet du. Og så får jo avisene noe å skrive om. :-(

 9. Stjernedryss fra meg, Dag Eigil.

  Jeg har jo fått med meg denne hendelsen gjennom media, og første gang jeg hørte om den slo det meg: Sikkert ei flaske eller boks som er slengt på bålet, og som eksploderte. Bekreftelsen får jeg her…

  Jeg har selv skrevet et innlegg om ting og tang som kan skje på større arrangement, og jeg sitter igjen med samme meningene som deg. Nemlig at større vakthold må prioriteres!

  Det skal gjøres alt som gjøres kan for å hindre vandaler i å ødelegge for normalt tenkende mennesker i en slik setting! (I andre settinger også, for den del)

  Håper de får tatt pøblene, og at de får straff til ettertanke.

  God helg.

  Vi takker og bukker for fin og hyggelig kommentar. Joda, vakthold er viktig. Samtidig kan man aldri gardere seg 100 % mot alt. Saken er i alle fall oppklart, og gutten som ble skadd blir helt fin igjen. :-)

 10. avatar Kitty Pia

  Hvorfor er det sånn at ansvar skal legge der det ikke hører hjemme? Det er nå en gang sånn at vi andre må stå til rett når vi driter oss ut.. Hvorfor ikke nedsnødde tosker som dette?? Arrangørene må da kunne forvente at det er folk – og ikke landsbytullinger av verste sort – som kommer for å feire!!
  Og skal det være nødvendig med gjerder over alt da? Skal ikke oppdragelse og vett være stengsel godt nok mot slike handliger som dette??
  Fader ruttan!!
  Bra innleggg!!
  K!

  Takk for fin og oppmuntrende kommentar! :-)

  Ellers er der dessverre så at jakt på syndebukker er ganske så utbredt. I stedet for å plassere ansvaret der det hører hjemme. Akk ja. :-(

 11. Håper det går bra for gutten…og at slike pøbler må betale på den ene eller andre måten!

  Gutten blir helt fin igjen. De skyldige er under kriminell lavalder, og må nok møte i konfliktrådet. Får håpe at det hjelper.

 12. Så¨dumt at noen ødelegger feiring for andre, og ikke minst for den skadde gutten:(

  Meget dumt, ja. Heldigvis går det greit med gutten.

 13. Right on-this helped me sort thngis right out.

Leave a Reply