Dag Eigil: Flagg, kors og menneskerettshysteri

17. mai-flagg 2010001

Eksempel på flagg, enn så lenge med kors. Illustrasjonsfoto.

I dagens VG kan man lese at en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg kan få konsekvenser for korset i det norske og 19 andre europeiske flagg.
Bakgrunnen for saken er at en mor i Italia ikke tolererte at hennes barn ble påtvunget kors i klasserommet. Ifølge italiensk lov skal det henge krusifikser på skolene i landet, til tross for at katolismen ble avskaffet som statsreligion i landet for 26 år siden.  Saken ble klaget inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen, hvor kvinnen i november fikk medhold. Det henvises til at man skal ha rett til ikke å bli fornærmet.  Denne damen må tydeligvis ha en særdeles lav toleransegrense.  Dersom det ikke dreier seg om en kombinasjon av mediekåthet og et forsøk på å fremme sin moderne, sekulære, hipt kulturnedvurderende og framfor alt politisk korrekte kulhetsfaktor. 

Vi regner oss selv om en rimelig vidsynt og tolerant person, som ikke har noe unormalt eller overspent til verken flagg eller andre symboler, men ærlig talt: Dette begynner å minne om reinspikka menneskerettighetshysteri.  Dette er etter vårt syn å oppfatte som en utidig utnytting av FNs menneskerettighetskonvensjon, der det gjelder å bryte ned enda mer av det lille som er igjen av respekt for egne lands tradisjoner, kultur og historie.  Enn så lenge virker dette rimelig latterlig, men saken er anket, og vil bli behandlet igjen, visstnok om ikke så lenge.  Og det er slett ikke utenkelig at hun får medhold nok en gang.

Hvis det virkelig blir slik at flagget må forandres av hensyn til menneskerettighetene, håper vi at godtfolk både her i Norge og i andre land hever blikket fra fotball, ølpriser, moter, realityserier og kjendiser, og med de nødvendige midler markerer seg og sier klart fra om at dette er noe som ikke kan aksepteres.  Men det er vel for mye å forvente av velstandssløvede og tilbakelente vesteuropeere.

Ellers kan vi jo lure på hvorvidt for eksempel Tyrkia vil vurdere å fjerne halvmånen fra flagget sitt.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10008625

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , ,

13 comments


 1. Ja man kan begynne å lure Dag Eigil.
  Syns jeg ser Union Jack blir erstattet av et eller annet “Tricolor” og at Danebrog, verdens eldste nasjonsflagg skal erstatte det hvite kors med en ølseidel eller fleskebit.

  Dette kommer jo ikke til å skje, men du stiller spørsmål ved noe ganske viktig i denne kultur- og tradisjonsdebatten. For vi har blitt så sløve, det vil si, ikke du og jeg, men en hel del av oss vanner ut trsdisjoner som vi trenger for å holde på en viss identitet og særegenhet.

  Ja fjern halvmånen fra det Tyrkiske flagget du, så tenker jeg det blir bråk :-)

  Hehe…vi har sans for den der tanken om ølseidelen eller fleskebiten i det danske flagget. Men på den annen side hadde nok noe slikf fornærmet det nye Herrefolket såpass at det hadde blitt farlig. Akk ja.

  Av en eller annen grunn føler vi at det nok blir en stund til Tyrkia fjerner halvmånen fra flagget sitt. På en måte. :-)

 2. Man bør dog lese litt mer om rettsgangen før man hopper på konklusjoner. Det er 37 advokater som mener at det er en fare for korset i flagget. Ikke domstolen.

  Dog, det er underlig å se folk forsvare ett drapsvåpen.

  Joda, helt klart. Men likevel, bare ideen….det forekommer oss sykt. Tror egentlig ikke at godtfolk flest tenker på drapsvåpen først og fremst når de ser et korsflagg. Selv om det jo er slik det er. Men så er det det der med historie og kultur da.

 3. avatar Thomas Olsen

  @Breiflabben
  Kan ikke bytte Danskenes hvite kors mot en fleskebit. Tenk deg hvor mange som blir fornærmet da 😉
  Haha, jeg ler meg ihjel.

  Nei, for all del. Man kan jo ikke fornærme Herrefolket med slikt….svineri! :-)

 4. avatar Bjørn T

  Det VG glememr å nevne er at det er litt forskjell på korset i flagget, som er et generisk symbol, korset var et vanlig symbol også i før-kristen tid, og korset kan også representere andre ting enn kristendommen. Dette er noe relativt annet enn et krusifiks med en korsfestet jesus hengende i alle klasserom.

  Helt klart en forskjell der. Takker for bra kommentar. :-)

 5. Dette er en helt forferdelig latterlig dom! Dette er til syvende og sist med på å undergrave og latterliggjøre menneskerettighetene fremfor å styre de! Det er viktig for mennesker å føle tilhørighet til noe, det være seg en by, et land eller en religion.
  I Amerika har dette tatt helt av, og der er det flere steder ikke lov med julepynt en gang! Dette må vi stoppe en gang for alle!

  Ja, dette er virkelig utdriting av menneskerettighetene og det de står for. Skikkelig misbruk. Dessuten er det mangt og meget vi også blir rimelig krenket av å måtte se på hver dag. Vandrende telt, truende mulla,….listen kunne blitt lang. :-(

 6. avatar Kristine Saure

  Ja, dette er latterlig – men tror ikke saken kommer til aa gaa igjennom. Mange blir mer og mer hysteriske rundt religion, og hvorvidt man er tillatt til aa bruke religioes symbolikk i dag – men selv halvslappe SE&HOER lesere kommer nok til aa gi lyd fra seg saa snart de ber oss om aa endre flagget.

  Ja, du skal se at selv de sløveste våkner opp fra den åndelige dvalen dersom noe slikt virkelig skulle skje. La oss i alle fall håpe det. Men vi skulle heller ikke bli spesielt forundret dersom det store flertall ville reagert med et skuldertrekk, og kjøpt en øl til. :-)

 7. avatar Andre

  Da påroper jeg meg retten til å ikke bli fornærmet over følgene: Fotball, moskeer,Islam, pedofile, voldtektsmenn, EU, FN, Iran,Palestinere,løgn, Atombomber, Krig, Kristin halvorsen, Jens stoltenberg, AP, SV, Soisalister, diktatorer, sult, fattigdom, grådige kapitalister(OVERDREVET) Men listen kan bli kjempelang og gjett at jeg skulle ha gitt mennesrettighetsdomstolen MYE å gjøre.

  Ja, listen over krenkelsesgrunner kunne lett bli meeeget lang! Men så spørs det om vi vanlige norskinger har rett til å føle oss krenket, da… :-)

 8. avatar Filosofen

  Neida, det er aldeles logisk at flagget nå utfordres. Det er en logisk konsekvens av det kontraintuitive begrepet “retten til ikke å bli fornærmet”, som Sandberg faktisk korrekt påpeker; en trussel mot ytringsfriheten.

  Om man virkelig mener alvor med begrepet “retten til ikke å bli fornærmet” får man virkelig problemer, fordi, logisk, kan faktisk hevdes at man fornærmest av at det finnes utlendinger i Norge, man fornærmes av at de krenker vår ytringsfrihet osv. Og hvordan tenker man seg å avgjøre et slikt spm? Skal man begynne å måle hvem som er mest fornærmet?

  Netopp pga de uoverkommelige praktiske problemene denne forståelsen (“retten til ikke å bli fornæret”) er begrepet kontraintuitivt. Det var var komikeren Rowan Atkinson som først formulerte at retten til å krenke veier tyngre enn retten til ikke å bli fornærmet.

  Det finnes ingen måte å sikre seg mot at ingen blir fornærmet, uansett hva man gjør. Kjekt er imidlertid at denne kontraintuitive forståelsen nå for alvor utfordres. Mer utrolig er at det har tatt så lang tid for folk å se konsekvensene av disse rørete begrepene.

  Veldig bra, Filosofen. En kommentar i rette tid, en kommentar til å bli klok av! :-)

 9. avatar Abi

  Jeg har jo konstatert at flagget vårt, og flere med vårt, inneholder et kors, men jeg har faktisk aldri tenk på det som noe mer enn det. Men jeg er jo så enkel. Du kan røre mye, men du tører ikke flagget vårt!

  Under debatten om hijab-bruk i Politiet, ble det rettet kritikk mot et lite kors i politiuniformens emblem. Riktignok et bittelite og stilisert sådan, men likevel. Og skulle man forby politihijab, så burde dette lille korset også forbys! Latterlig, vanvittig. La oss endelig håpe at folk vil reagere skikkelig dersom flagget virkelig blir truet! 👿

 10. avatar IL

  Jeg vil anta et kvinnen som gikk til sak er ateist. Jeg er selv ateist og hadde gjerne sett en annen symbolikk, men flagget er ikke annet enn et tøystykke uansett så for meg gjør det lite fra eller til. Det må dessuten medgis at atommodellen med “A” i midten som ateister ofte bruker hadde sett litt teit ut i et flagg…

  Ikke utenkelig at det dreier seg om en person som er ateist, ja. Men det får da være måte på. Krusifikset representerer noe sentralt i vår vesteuropeiske kultur, like it or not. Ellers har du en grei holdning til det der med flagget. :-)

 11. avatar Etienne

  Du er en lærer på en skole Dag Eigil, rundt de ganske så langvarige sjuke syke rykter på Vgbloggen, hvorfor ringte du ikke lærerkolleger fra der samværsforholdet var da .. Administrasjon på Krokeide for å rede på alt fra høyde, alder og mer?

  hehe.. Du får ha en riktig så God helg du og da, Dag Eigil, kos deg! Også bør du muligens søke å sjekke fakta neste gang før du daglig sprer fanden så bedritne rykter, da det har virket som om du har vært med på dette også over tid, om folk på nett du..

  Kan vi få lov av deg, T og jeg, Dag Eigil og noen andre til å se hverandre..igjen.. er det for mye forlangt?

  Navn på den voldelige kan du og få.. fra the real world.. og hvis du hadde giddet å sjekke fakta fra blant annet adm.., hennes alder, vekst,, dvs høyde på hennes kropp, hennes grad av Cp fra og på Krokeide Yrkesskole så ville du fått vite at det ikke var noe galt i forholdet mellom meg og T.. hennes karakterer og mine kunne du og få.. hver dag i detalj kan du og få om du vil treffe oss i lag.. !

  . – T. ringte nu nettopp.. for å gi beskjed når hun kommer forresten.. men jeg tror jeg må dra rundt og spørre bloggerne først, som Sjalle… og mange flere om jeg skal si Ja først for å være på den trygge siden.. om det er o.k.. rundt all den spekulasjonen som har vært fra forskjellige bloggere rundt at vil skulle ha gjort i galt i Sverige eller annet, mot hverandre.. om hver bevegelse mellom oss er blitt korrekt gjengitt er der gitt blant annet navn på lærere på internatskolen på Krokeide Yrkesskole også Carita Paasche…. – 18 år siden sist vi var i lag, så da tror jeg vi bør gi hverandre lov, eller?

  – Kanskje en gang om du hadde møtt oss i lag en gang, så ville du fått at det ikke er noe spesielt galt i noen av oss du! Og at du ville få hørt at vi hadde det ganske så fint og kjekt i lag..Men derimot den voldelige som jeg har tilbudt deg å gi navnet på flere ganger når ryktene her på Vgbloggen fra deriblant deg har vært på det mest ille!

  God Helg!

  Denne kommentaren må vel være et prakteksempel på “off topic”-kommentar, og det er greit nok. Men med respekt å melde, Etienne: Det paranoide mølet du her presterer å komme med, og det attpåtil på en dannet herres blogg, må være noe av sprøeste du har prestert her inne så langt. Men du har muligens nylig stukket av fra lukket avdeling etter en elegant Houdini-rømning fra sengen med alle remmene, uten å få med deg pilledopet ditt? Vår gode oppdragelse forbyr oss å sette de rette ordene på hva vi mener om dine sinnsyke utgytelser, men for å si det slik: Du trenger ikke å umake deg med flere besøk her på bloggen. Ris på rumpestumpen skulle du hatt, og det ikke så rent lite. Gå sporenskrevs og vask munnen din med sæbe! 👿

 12. Altså, – nå vet nok de fleste at jeg ikke snakker like varmt om religioner. MEN, flagget skal være som det alltid har vært, dermed basta! For meg er det mer et kryss enn et kors, – og det gjør meg ingenting. Like lite som det gjør meg noe at andre land har slike symboler i flaggene sine. Et sted går grensa for menneskerettigheter og dilldall, sier nå jeg…

  Ja, og den grensa er forlengst overskredet, med irriterende stor margin. Menneskerettene blir brukt mot oss, til skade for oss. Og det kommer nok en reaksjon, ja. 👿

 13. Det med Tyrkerne kan du slå fra deg..
  Men jeg og går i demonstrasjonstog for èn om jeg må hvis dette flagg-tullet brer om seg..
  Det er noen som har for mye fritid! :(

  Bra innlegg.
  Når skal menneskerettigheter gis til de som ikke har noen fra før, om du skjønner hva jeg mener, istedet for at vi skal flotte oss med slike … “nyanser”.
  ??
  K. :)

  Tror nok det er mange som vil gå i tog dersom dette virkelig blir noe av. Akk ja, verden vil tydeligvis bedras. :-(

Leave a Reply