Dag Eigil: Streik igjen. Fadosten, og!

Streik

Ja, så er “vårens vakreste eventyr” i gang igjen, komplett med streik i kommunal sektor og det hele.  Vi synes faktisk ikke det er så lenge siden forrige gang, selv om vi rent rasjonelt vet at det faktisk er to år siden.  De dannede  og velmodnede lektorer og petroleumsfagspedagoger ved Lærdommens høyborg ute ved fjorden er i tastende stund ikke tatt ut i streik, men for å si det slik: Vi har en viss anelse om at det er like før.  Og vi vet ikke helt om vi liker det. 

Vi støtter selvsagt kravet om likelønnspott og at landets dyktige, hardtarbeidende og samvittighetsfulle pedagoger skal ha en lønn vi kan leve av.  Likevel slår det oss nok en gang som en aldri så liten smule tragisk at vi i 2010 fortsatt ikke har funnet noe bedre kampmiddel enn streik, som for offentlig sektors vedkommende kun rammer den uskyldige tredjepart. Og vi knytter nevene i lommene ved tanken på forhenværende statsråd Kristin Clemet, som for noen år siden sørget for at pedagogene ble overført fra statlig forhandlingsområde, der skoleverket i alle fall i en viss grad ble betraktet som en kunnskapsbedrift, til lutfattige Kommunenes sentralforbund, der skolen er å anse som en hvilken som helst annen kommunal eller fylkeskommunal tjenesteyter. 

 Akk ja.  Vi får vel finne fram streikeskjorten igjen.  Kanskje stryke den, også.  Vi dannede pedagoger må jo holde stilen.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

12 comments


 1. avatar Abi

  Vi slapp vi da. selv om det hadde vært artig å sett hvordan de skulle taklet det å slippe 90 fanger fri fra Bjørgvin. Aldri har vel vi streiket, nå var det nære, men nei ikke denne gang heller ……….. kanskje like greit, selv om lønna vår ikke er stort å rope hurra for. 343.000,- etter 30 år………….tja….

  Det blir kanskje litt vanskelig i deres bransje, ja. Men hvem vet, du skal se det blir en opptrapping av streiken. :-(

 2. Den uskydlige tredjepart ja. Hva var vel streiken uten den ?

  Det er lenge siden streik var et greit oppgjør mellom arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden, der det gjaldt å påføre arbeidsgiversiden et økonomisk tap. Nå går det vanligvis ut over tredjepart, og i det offentliges tilfelle sparer jo arbeidsgiver penger. Men akk og ve, tenk om butikkene går tomme for øl, grunnet transpoortarbeiderstreiken? :-)

 3. Heia Dag Eigil

  Streikevåpenet er greit det! Til sin tid! Det er neppe nå når hele Europa går stikk motsatt vei. Det er noe som sier meg at om man skulle nå en likelønn så gjør man det best ved sørge for at man sitter igjen med en grei kontant beholdning eller bankkonto som i øyeblikket etter overføring ser likedan ut . Alle med lik jobb har 25.000 netto per måned!?

  Da kan vel bruttoen være fra 35 til 50.000 ? Spiller altså ingen rolle ?

  Ja, absolutt, alt til sin tid. Men det er i disse tilfellene vi grubler over spørsmålet: Når passer det egentlig å ta dette oppgjøret? Forrige gang, i 2008, passet det heller ikke. Og ikke før det, heller. For når denne debatten kommer opp, er det alltid en eller annen krise, og det passer ikke. Akk ja. :-(

 4. Og som vanlig får de som streiker liten sympati fra meg…

  Kan da ikke forstå det! Hva med å oppsøke noen streikevakter, og servere dem nybakte boller og kaffe, sammen med et bredt smil…? 😀

 5. Neppe! Nå har streiken heldigvis ikke rammet meg hittil, men så vet jeg heller ikke hvilke barnehager og skoler som blir tatt ut i streik her fra mandag. Det skulle tydeligvis være en del.

  Men uansett om den rammer eller ei så synes jeg det er noe tull. Det skjer jeg støtter kravene til de som streiker, det er aksjonsformen jeg har noe i mot. Streik er et våpen som så absolutt har hatt sin funksjon opp gjennom historien. Og har det i enkelte andre land enda. Når det er arbeidernes eneste middel for å hindre å bli utnyttet, farlige arbeidsplasser eller lignende.

  Men i dagens Norge hvor det streikes hvert eneste år, har den utspilt sin rolle. Folk får finne andre måter å løse konfliktene på.

  Noen yrkesgrupper streiker oftere enn andre, og jeg må innrømme at for hver gang så minsker min sympati til deres sak et lite hakk…

  Er heller ikke enig i aksjonsformen, og føler at den på sett og vis er gammeldags og avleggs. Ikke minst i offentlig sektor. Men det er nå så at det fortsatt er et aktuelt kampvåpen i tariffkonflikter, da. Og hvem vet, neste gang er det kanskje streik i privat sektor, og din tur..?

 6. hei…

  bare for en gangs skyld – bare for å se og lære –

  håper jeg at arbeidsgiver ‘står på krava’

  Det gjør de hver gang. Norge har vel nesten europarekorden i bruk av tvungen voldgift. Rip-off hver gang. :-(

 7. I utgangspunktet kan en streik ikke være positivt for noen parter.
  Men når de streikene klapper frydefullt i hendene og proklamerer at nå er det streik. Da har de ikke lenger min støtte.

  Vi priser og lønner oss selv lenger og lenger vekk fra våre naboer i Norden og Europa.

  Lik lønn? Ja selvfølgelig, men er det det de egentlig forsøker å oppnå?

  Jeg har alltid, uansett jobb, forhandlet min egen lønn. Og har jeg skrevet under kontrakten, så har jeg akseptert den.

  Selv har vi aldri vært i noen slags posisjon til å kunne forhandle om egen lønn, ansatt i det gjennomregulerte, offentlige skoleverket som vi er. Så vi har vært nødt til å akseptere å være innenfor et stort tariffområde, der det er arbeidstakerorganiasjonene som forhandler på våre vegne. Ellers har vi ikke opplevd noen spesiell jubel over streiken blant våre kolleger, snarere oppgitthet. :-(

 8. Heisan. Ja, den streiken altså. Vet ikke helt hva jeg skal si om det, men er nok temmelig enig med deg. Likevel må jeg innrømme at jeg hengte meg opp i overskriften. Fadosten …. ja, fikk litt nostalgiske kjensler da jeg leste nettopp det ordet. Ikke hverdagskost her på østsiden av fjellet.
  😉

  Ja, det der er et skikkelig siddisuttrykk, kan du tro. Og veldig snilt. :-)

  Er det så at du også er i streik…? :-)

 9. Mnja… som selvstendig næringsdrivende har jeg vansker med å få fremmet kravene hos sjefen men streik kommer uansett ikke på tale da det ville ha vært det samme som å skyte seg selv og firmaet i foten… Sånn har jeg stelt meg, men så lenge jeg har til salt i såret og rødvin i glasset kan jeg ikke klage – og selvfølgelig mat til mine mange pels- og fjærdekkede barn 😀
  Se lyst på det, du slipper rettebunkene…

  Nuvel…selvstendig næringsdrivende befinner seg nok i en noe annerledes situasjon sånn streikewise. Når det gjelder det der med rettebunkene, så er det vel den eneste fordelen. Dersom vi ikke må gjøre arbeidet ferdig senere, sånn post streikum. Akk ja. Best å la være å tenke på det. Det kan jo hende ting løser seg innen onsdagen. :-)

 10. Hva med å gjøre dem post rektum… eller var det ikke det det het?

  Ja, og der ligger samtlige pasienter på magen. 😀

 11. Nope, jeg er for tiden ikke organisert, så det blir det nok ikke.

  Jeg kan nok også være misfornøyd med ting og tang, og kreve mer av min arbeidsgiver. Men jeg har større tro på å argumentere for hvorfor, og evntuelt ta konsekvensen av det dersom de nekter ved å skifte jobb.

  Vel, det er fortsatt de som mener at de uorganiserte utnytter de som er organiserte, i og med at de får tarifftilleggene, uten å måtte betale fagforeningskontingent.

  Ellers nytter det i liten grad for pedagogene å forhandle for seg selv, individuelt, om høyere lønn. Da må man i så fall ut av skoleverket, ut av det offentlige. Men saken er ellers at skoleverket aldri burde blitt overført fra statlig forhandlingsområde til KS i 2003. Et grandiost feiltrekk. Og det har gått akkurat slik lærerorganisasjonene spådde. :-(

 12. Nå får jo ikke jeg noe tarfifftillegg ettersom det ikke følges noen tariff der jeg jobber. Men sist jeg jobbet et sted hvor det ble gjort det oganiserte jeg meg. nettopp av den grunn at jeg ikke ville være gratispassasjer. Men så kom vi selvfølgelig dit at det ble snakk om streik. Jeg ble heldigvis ikke tatt ut da jeg ikke jobbet i en funksjon som pleier å bli det. Men jeg kunen blitt det. Og da kom jeg til at det eneste riktige var å melde meg ut, før så skjedde.
  For jeg vil ikke la noen tvinge meg til å streike.

Leave a Reply