Dag Eigil: Hvem klippet egentlig plenen i Edens hage?

Man ihukommer så mange ting i pinsen, praktiske så vel som åndelige. I alle fall bør man kanskje gjøre det.  I tillegg til å være en viktig kirkehøytid, og dertil den siste kirkelige høytiden før vi går inn i kirkeårets såkalte ”festløse halvår”, er jo pinsen også en tid der våren for alvor skyter fart og blir til sommer, med det behov for hagearbeid dette innebærer.  Og for oss som har en del hage å befatte oss med, både her og ute på øya, blir dette i høy grad aktualisert. 

Vi har jo forstått det slik at Jesus, og følgelig også Vårherre, er en praktisk anlagt kar. Og mens vi svetter over plenklipperen eller tar en liten pustepause i vår heftige omgang med ljå eller grensaks, lurer vi på hvem som egentlig klippet plenen og stusset busker og frukttrær i Edens hage.  Var det Den allmektige himself som tok seg av den jobben, eller hadde han kanskje i all sin allmektige forutseenhet trent opp noen flinke aper til denne jobben?  Eller var det den senere så overtalende Slangen i Paradiset, for anledningen i skikkelse av gartneren?  I Bibelen nevnes det visstnok at Slangen var vakker, og dertil kunne den jo snakke.  Den må nok ha hatt en ganske annen fremtoning enn i dag.  På den annen side har nok skjønnhetsidealene endret seg noen smuler siden Syndefallet.

Eller kan det tenkes at Adam og Eva virkelig måtte trø til, og gjøre jobben selv? For det må jo unektelig ha vært tale om etter måten store områder, og det ville jo ikke være særlig hyggelig for noen av partene dersom det bare grodde igjen til et eneste stort villniss. På den annen side må jo Adam og Eva ha følt behov for å ha noe å gjøre, bortsett fra å spise frukt, diskutere åndeligheter med Slangen, befolke Jorden og ellers slappe av og ta seg litt inn en gang i blant. Noen jobber hadde de jo ikke.  Ikke rettebunker, en gang.  Så hagearbeid hadde vel kanskje ikke vært så ueffent, selv om de nok manglet både plenklipper, rive og grensaks.  Men det kan jo hende at sauene bidro en del til å holde kulturlandskapet i hevd.  For ikke å snakke om kyrne. 

Men med ett går det et lys opp for oss.  Det kan jo være vår allmenne kløkt som har ledet våre tanker inn på det rette sporet her.  Dessuten er det jo pinse.  Forklaringen ligger snublende nær.  Det må jo være Den Hellige Ånd, selveste DHÅ, som bistod Adam og Eva i hagearbeidet.  Siden pinsen ikke var oppfunnet på Syndefallets tid, måtte han jo ha noe annet å beskjeftige seg med.  Helt klart.  Det er jo innlysende.

Ha en fortsatt vederkvegende pinse. 😀

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , ,

13 comments


 1. Jeg har mest tru på sauene jeg Dag Eigil. Jeg har på følelsen at de til stadighet har holdt grasset nede :-)

  En jordnær tilnærming til problematikken, den der. Og kanskje heller ikke så langt fra sannheten. 😀

 2. Fantastisk morsomt, med en genial konklusjon :)
  Selvfølgelig var det sånn!

  Vi takker og bukker for besøk og hyggelig kommentar. Joda, pinsen kan være en tankevekkende tid! :-)

 3. Hvis det var noe paradis å snakke om så trengte ikke gresset å klippes!

  Hmmm. Høres absolutt plausibelt ut…! 😀

 4. avatar Abi

  Enig med Tale. I paradis holder alt seg sånn akuratt passe kort, eller langt, eller høyt, eller noe sånt. Slik at de som var der (er der) kan gjøre bare ting de har lyst til :) nesten som det skulle være her hos meg det der….

  Tale har avgjort et godt poeng her. Akkurat passe av det meste, og ikke noen kjedelige og stressende ting som måtte gjøres. Ja, vi kjenner oss litt igjen i det der, her i hverdagen, også.. :-)

 5. Kunstgress 😉 Elementær bibelhistorie Daggis…..hehe

  Hekkan! Må visst sjekke det der… 😆

 6. Et av de store spørsmålene angående paradisets plen er om gresset er grønnere på den andre siden der også 😉

  Skal ikke se helt vekk fra det. Og hvor lenge var egentlig Adam i Par(ad)is? 😀

 7. Sauene og kyrne tok seg nok av gresset, og sjiraffene busker og trær 😉
  Den hellige ånd er vel flinkest med snakketøyet, og er lite å stole på i arbeidslivet 😉

  Men til gjengjeld er jo DHÅ veeeldig flink på språk, da…! :-)

 8. *ler* Dag Eigil du er et geni!! Ellers lurer jeg på det samme som Villbåstingen 😀

  Tusen takk for hyggelig hilsen. Vi rødmer kledelig… :-)

 9. jeg ser for meg langt gress, jeg da.. og det blomstret såpass at Adam var den første med høysnue!

  *aaa – ahtshco*!!!!

  Ja, det er også et poeng. Riktignok står det ikke noe i Skriften om allergi, men et sted kommer jo også allergien fra. 😀

 10. Kanskje DHÅ jobber i turistbransjen?

 11. Jeg tror det må ha vært de samme som klippet gresset i bøkeskogen i Larvik og på savannen i Kenya?

 12. Høhøhø, – den problemstillingen har jeg ikke tenkt på :-) Men vettu, tror de hadde kunstgress, jeg 😀

 13. avatar torillus

  Det var nok sauene, geitene, kyrne, hestene og andre planteetende dyr, ja. Så fikk gressgangene naturgjødsel samtidig!

Leave a Reply