Dag Eigil: Oss dumsnille imellom, ved en av dem

Det synes kanskje ikke på oss, og vår hustru – velsigne henne –  er kanskje uenig, men vi er veloppdragen og snill inntil det dumsnille. Det er som kjent ikke lurt. Som her forleden, da kjørte vår smule automobil inn på en av Oljebyens Esso-stasjoner.  Men hva skuer våre uskyldsblå mens vi står der og tanker opp gliset med sprudlende 95-oktan?  Jo, en stor plakat.  ”Bilvasktilbud!  Platinavask til prisen av gullvask!”  Og så, under, med liten skrift: ”Og glemmer vi å tilby deg bilvask, får du den GRATIS!”.  Du verden.  Nok en runde med det festlige opplegget der betjeningen med usvikelig eplekjekkhet spør om du skal vaske bilen, så snart du stikker nesen innenfor dørene. Uansett. Om du så kommer til fots, og bare skal kjøpe blandevann og VG: ”Skal du ha BILVASK?” 

Vi rusler inn i butikken.  En ung herremann bak disken.  Vi peker diskret på kjøretøyet der ute.  Betaler og får kvitteringen.  Stålsetter oss.  Hva? Ikke et ord om bilvask?  Bevares. 

Men hva skjer?  Vi er som nevnt en veloppdragen og dannet herre fra et møblert hjem, med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet.  Vi blir liksom satt litt ut.  Hva sier vi nå?  Vil diskenspringeren bli støtt dersom vi i klare ord, uten nølen, sporenstreks ber ham svinge opp med den gratis bilvasken, ref. plakaten?  Vil han få pes av sjefen for å ha glemt å si de magiske ordene?  Har vi hørt feil?  Så vi sier: ”Ehh…bilvask…?”  Og plutselig er det som om noe demrer for fyren, og ansiktet får et forklarelsens lys. ”Bilvask, ja selvfølgelig.  Vær så god, det blir 179 kroner!”  Hva hadde skjedd?  Ikke visste vi, annet enn at vi følte vi var blitt lurt.  Så vi tok kvitteringen, gikk ut, og kjørte den vinrøde inn i bilvasken.  Og mens vi satt der og ventet, fikk vi det for oss.  Vi aktet å gå inn i butikken igjen, smile pent, og på en høflig måte spørre den unge herren bak disken om det i grunnen ikke var slik at vi skulle fått vasken gratis. 

 Men da vi kom inn, hadde den unge mannen absentert seg.  Bak disken stod det nå en ferm, svensk ”tjej” i stedet,  Men vi viste kvitteringen, og la høflig fram vårt ærend.  ”Nej, det där går inte, vet ni!” Den svenske tjejan var av den streetwise, ”ikke prøv deg, jeg avviser ørten vanskelige kunder hver enda dag”-typen.  ”Ni kan inte bara komma inn med ett kvitto och be om refusjon på det där sättet! Ni har ju kommit inn hit med en intensjon om att tvätta bilen, och ni har betalat!  Nej, det går inte, inte!”

 Nok en gang ble vi satt ut.  Den unge mannen var fortsatt ikke å se, og det stod folk i kø bak vår rygg.  Og vi fant ut at det i grunnen ikke hadde noen hensikt å lage et opptrinn for 179 kroner.  Så vi forlot rolig stedet uten mer dilldall.  Og vi tenker.  Dumsnillhet, sløvhet og misforstått høflighet?  Helt klart.  Lureri?  Kanskje.  Men noe eksempel på kundevennlighet var det avgjort ikke.  Det kommer nok uansett til å bli en stund til neste gang vi besøker denne Esso-stasjonen igjen.  Skal vi si ”Juksemaker pipelort”?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1

17 comments


 1. Snill og veldig forsiktig! Mange som er det, ja. Redd for å tråkke altfor hardt på tærne til folk.
  Men med ei slik innstilling unngår man en god del krangel og spetakkel.
  Ha ei god og fredelig helg.
  😉

  I det store og hele unngår man nok en del ubehageligheter på den måte, ja. Men av og til er man kanskje for høflig. Uansett, nyt helgen. :-)

 2. Hehehe, det skulle du jo sagt tvert til gutten! Dumsnill og forsiktig ja…akkurat som meg! 😀

  Vår dannelse gjør oss tilbakeholden, vet du. Men det er bra å høre at det også finnes andre dumsnille der ute.. :-)

 3. Litt enig og litt uenig på en måte 😛 Du burde straks ha sagt til gutten at du skulle ha en gratis bilvask, ikke gitt ham dine 179 ,- 😉 Men wellah, gjort er gjort, spist er spist og vasket er vasket 😛

  Noe slikt, ja. Vi er nok litt for forsiktig av og til. Akk ja. Men det er i alle fall helg. :-)

 4. Dumt det der .du skulle stått på ditt ;))

  Av og til bør man gjøre det, ja. Men akk, for oss dannede og veloppdragne er det ikke alltid så lett…. 😀

 5. avatar Ruth

  Men hvorfor har den edle herre utelatt “- velsigne henne” etter omtalen av hans hustru?

  Ellers et klokt valg å ikke lage bredulje sånn i etterkant. Det var nok ikke Esso som hadde tapt på et slikt opptrinn….

  Selvsagt en fryktelig forglemmelse å omtale vår hustru – velsigne henne – uten velsignelse. Godt at det går an å redigere. :-)

  Ellers er vi som regel en fredsæl person. Snill og hyggelig, av natur.

 6. Hehe..jeg hadde nok pekt nese til guttungen med det samme vi hadde avsluttet salget, og led høyt men jeg sang “gratis bilvask, gratis bilvask!”..

  I alle fall inne i hodet mitt, tror jeg at jeg hadde gjort det.. Men jeg er nok som deg, Dag Eigil, godt oppdratt og litt for snill! :)

  ..Men bilen er jo ren da, det er jo et pluss!

  Bilen ble ren og pen, og vi fikk stemplet vårt vaskekort. Dermed har er vi klar for bonusvask, altså gratisvaks neste gang uansett! :-)

 7. Jepp, det spekuleres alltid i at vi ikke gidder, orker eller tør si i fra. Dersom man gjør det går detvanligvis greit, men mon tro hvor mye de sparer på at de fleste av oss ikke gjør det?

  Og det gjelder ikke bare bilvask! Stadig oftere basseres ting på at folk skal be om eller kreve for å få det de har rett på. Det skaper to grupper mennesker. De som ber, klager og er upopulære, men som får. Og de snille, greie som går glipp av det meste.

  Vi har også en mistanke om at gratisvasktilbudet baserer seg på at folk av høflighetsgrunner vanligvis ikke krever den. Helt klart.

  Ellers har det vel kanskje alltid vært slik at de snille og stillferdige ikke får noe. Det får derimot brølapene. :-)

 8. Det er jo et litt søkt salgstriks da.
  Og glemmer stakkaren å spørre, blir han vel trukket i lønnen.
  Det blir som på COOP der de spør hver gang om jeg er medlem.
  Nå svarer jeg nei, før de rekker å spørre.
  Nå spør de ikke lennger.
  Det skulle bli trekk i lønnen.

  Så svar nei før de spør. Da spør de ikke og du får gratis bilvask.

  Uff. Det er en kamp for tilværelsen. Ikke?

  Spesielt når man bare skal ha en pølse med lompe.

  Det blir nok en stund til neste gang vi kommer i en situasjon der vi spontant kan kreve gratis bilvask. Ellers er vi COOP-medlem, og bruker bonuskortet vårt så ofte vi kan. Og vi gjør det med tilfredshet… :-)

 9. Nei, ærlig talt Dag Eigil! Nå kverulerer du! Du er jo blitt tilbudt. Tilbudet ligger der direkte i det du leser:

  ”Bilvasktilbud! Platinavask til prisen av gullvask!” Og så, under, med liten skrift: ”Og glemmer vi å tilby deg bilvask, får du den GRATIS!”.

  Helt klart, Mr.Green. Helt innlysende, genialt! Og plutselig falt ting på plass, på en måte.. 😀

 10. Vi har et par slike stalinsvensker nede på den lokale remaen også. Men rett skal være rett. Her en lørdags kveld, rett før klokken var øl og kassene kom til å avvise den minste lille Borg, krevde en av dem alle kundenes oppmerksomhet; Nu er det rett før øllen stenger, så alla som har øll kan gå i den kassan der så kjør vi bara øll der ! Så gikk hun og alle øllkundene, og det var mange, bort i den ubetjente og øllene gikk unna i bånn gass. :)

  Vi har en anelse om hvilken REMA 1000-sjappe det er snakk om, ja. Og selv om vi i grunnen ikke liker REMA 1000 etter at de sørget for å skvise ut LIDL, så må vi innrømme at den der ølekspederingen hørtes fornuftig og menneskevennlig ut. Man må jo legge seg i selen. kan ikke nekte folk øl, vettu! :-)

 11. Jeg har nesten opplevd det samme, men det vil si at ungjenta glemte å spøøre meg og jeg bestilte ingen bilvask. Ungjenta var tidligere nabo og jeg var og redd at hun kunne få ripe i lakken eller bli trekt i lønn for ikke å spørre. Hun hadde bare jobbet der en måned og jeg klarte meg fint uten gratis bilvask :)

  Ja, vi var nok også inne på noe av den samme tankegangen. Hvem vet, kanskje sjefen ville gitt den unge herren skikkelig pes dersom stasjonen måtte ut med en vask “on the house”? Joda, vi klarer oss fortsatt uten gratis vask. :-)

 12. avatar Kitty Pia

  JUKSEMAKER PIPELORT!!!!!

  ..(de på Esso altså!)
  K.

  Hehehe…ja, vi følte det liksom litt sånn, ja… :-(

 13. Dette var skikkelig dårlig gjort av dem på Esso stasjonen, – virkelig, det synes jeg. :-(

  Litt sånn småkjipt, ja. På en måte. :-(

 14. He he, tenk hvis studentene dine hadde visst at du er sånn en dørmatte… Du må ikke legge sånt ut på nett, vet du. Du kan bli utnytta. Jeg har forresten ikke tid til å blogge så mye for tiden, en del å gjøre. Du kan ikke bare rable ned noen innlegg for meg?

  😉

  Tror nok kanskje at studentene også kjenner seg litt igjen i slike situasjoner. Kanskje noen av den til og med har opplevd det selv. Så vi håper da ikke at de tar oss for en dørmatte neste gang vi kommer inn i klasserommet eller auditoriet, da.

  Har hatt særdeles dårlig tid til det meste som ikke er jobb i det siste selv, så vi vet hvordan det føles. Ille mens det står på, men det går over! Ha en fin dag videre.. 😀

 15. Enklest med biler som ikke trenger vask :-)

  Hva, finnes slike? Men det går jo selvsagt an bare å bestemme seg for at bilen rett og slett ikke skal vaskes, da… :-)

 16. Har du lagt merke til at på noen Statoilstasjoner så har de to vaskehaller. Den ene merket “Bilvask”, og den andre: “Selvvask”!
  Kjekt å vite hvis du blir skitten selv etter å ha vasket bilen! 😉

 17. avatar Abi

  Duhhhhhhhhhhh, nå holder det vennen. NÅ må du ta deg sammen. Det får være grenser for å være snill. Du…..

Leave a Reply