Dag Eigil: En moden pedagog løfter hodet fra rettebunkene

Så er vi i gang igjen.  I en ukes tid har vi henslept særdeles mye av vår tid i vekselbruk mellom undervisning og retting av utallige elevbesvarelser.  Nettbaserte så vel som papirbaserte.  Undervisning på dagen, og deretter retting til sånn ca. 22-tiden om aftenen, kun avbrutt av spise- og dopauser.  Aviser blir liggende uleste, og formodentlig kjekke tv-programmer går oss hus forbi.   Det er liksom ikke måte på.   Ikke en gang blogging har det blitt så mye av.  Og vi er langt fra ferdig med bunkene.  Men nå får det piskadausen være nok.  Tid for en velfortjent pause.

 Og vi konstaterer atter en gang faktum: Undervisningen er grei.  Vi er et sosialt vesen, som ikke er spesielt plaget med undervisningsmessig sceneskrekk.  Og våre prakteksemplarer av noen disipler er så hyggelige og smilende og greie  ha med å gjøre at…du verden.   Rettearbeidet derimot, det er en ganske annen historie.  Det må vel være noe av det minst lystbetonte, ja, rent ut kjipeste, med hele pedagoggjerningen, yrkets sure, uvaskede og hemorroidebefengte  rauhål.  Makan til slitende og kjedelig arbeid skal man lete særdeles lenge etter.  Det er avgjort blant de aktiviteter som er egnet til å framkalle så vel indre kløe, avsindig frustrasjon, direkte surmagethet og reinspikka forbannelse.  Og hva mer er, det blir verre med årene.    Men vi holder ut, og tar noen besvarelser i aften, noen i morgen og noen på søndag. 

Ah, herlig med en liten utblåsning.  Det hjalp.  😀

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , ,

10 comments


 1. Du kan godt sende noen over til meg Dag Eigil.
  De sier jo at forandring fryder :-)

  Skal ha det i tankene, ja. :-)

  Og ellers går det bra med restitusjonen? Klar til å gå ut i verden igjen? :-)

 2. Hva er vel verre enn lærer som utbrer sin frustrasjon overfor sine elever?

  Det er forferdelig. Derfor gjør vi aldri det. :-)

 3. Synes å huske at det ikke var spesielt artig å skrive disse innleveringene heller… kanskje det beste for alle parter å droppe denne prosedyren?
  : D

  En besnærende tanke, selvfølgelig. Men dessverre neppe realistisk. Imidlertid har vi hørt om en lærer som en gang kjørte en “brannprøve”. Bunken hadde ved en beklagelig feiltakelse havnet i ovnen!:-)

 4. Jeg tenkte akkurat på det samme som vår kjeøre Icequeen. Like godt å bare droppe hele greia?

  En besnærende tanke, ja. Det er nok en del frustrerte pedagoger som har tenkt på det, skulle man tro. Men dessverre, disiplene skal ha sin vurdering…akk ja. Det er en drittjobb, men noen må gjøre den! :-)

 5. Jeg kan jo lette ditt arbeid en smule ved å fortelle om mine egne bestrebelser for å gjøre arbeidsdagen lettere for mine egne lærere på den tiden man selv var ung og fremadstormende elev. Det var på et vis samfunnsfag og spørsmålet gjaldt kumulering – hva dette var. Mitt svar ble: “Ku-mule-ring. Det er en ring som er rundt mulen på ei ku.” Slike svar får rettetiden til å gå litt fortere for pedagogen, eller hva? 😀

  Å hekkan! Fantastisk innspill. Slike gullkorn er sjeldne, men desto kjekkere og oppmuntrende når de kommer ! :-)

 6. Hakke u sånn maskin med rettetast a?

  Dersom du fant opp en maskin som du dytter fantaskapet ned i og som retter og lager haker i margen og to eller tre sinte røde streker helt automatisk av seg selv ???
  20 besvarelser i sekundet.

  Tenk for hvor mye fritid du hadde fått da.

  For ikke å nevne industriideen.
  (Merkelig, har ikke sett et slikt ord før.)

  Utrolig bra ide! Helt fantastisk. Bare tanken får det nærmest til å krible både her og der. Det er nok noe å hente på slikt, via nettbaserte løsninger, men det er neppe særlig gjennomførtbart i deskriptive fag, for å si det slik…akk ja. Men tanken var utmerket! -)

 7. Etter en sånn deilig utblåsning blir det vel nesten som å banne i kjerka hvis jeg sier at jeg liker å rette, – men det gjør jeg altså. Men jeg er en jævel på jobben, og det går sinnsykt fort.

  Hei og hopp, hyggelig besøk av en “utenforblogger”. :-)
  Joda, en skikkelig utblåsning kan nok mange ganger være på sin ubetingede plass, så også her. Liker å rette? Du verden, godt at folk er forskjellige. Men jobben må jo gjøres, da… uansett… :-)

 8. For å gjøre arbeidet lettere og elevene glade kan du jo gi alle beste karakter 😉 Men slik passer seg vel ikke for en rettskaffen herremann. Snart er det sommerferie og da kan du slappe av.
  Ønsker deg en fin helg og at rettebunkene har synket betraktelig :)

  Det er nok mang en frustrert pedagog som har tenkt de tankene opp gjennom tidene. Så vi må nok bare gjøre det som skal gjøres, og holde ut. Heldigvis, bunkene minker.

  En god helg til deg, også. 😀

 9. Du har vel hørt om han som kastet halvparten av søknadene i søpla fordi han ikke ville ansette folk med uflaks? Hva om du setter noen røde merker hist og pist, gir karakterer etter infallsmetoden, og lar ungdommene lære seg realitetene i livet, at det er urettferdig som faen? DA blir du fort ferdig da! 😀

  Ønsker deg og din hustru en fortsatt strålende helg : )

 10. jeg har vært sensor i mitt tidligere liv, så jeg vet det med de rettebunkene.. de kunne være endeløse!

  Ønsker deg lykke til med resten!

Leave a Reply