Dag Eigil: En dannet herre kaster glans over Venezia ved sitt nærvær

Nok en gang foreligger det en mulighet for at enkelte av de mer skarpsindige der ute har merket at vi har vært vekke fra bloggen noen dager igjen, og det for annen gang på etter måten kort tid.  Dette er da ikke likt oss.  Og plutselig slår det oss at enkelte der ute muligens kan komme i tanker om at vi begynner å bli gammel og sløv, og ikke greier å henge med lenger.  Hvilket selvsagt er en formastelig tanke. 

Saken er at vi og vår hustru – velsigne henne – har vært ute og reist litt igjen.  Etter først å ha veltet oss i Syndens og lastenes pøl i Amsterdam, har vi nå i noen dager kompensert for den førstnevnte turen ved å kaste en smule glans over Venezia i noen dager ved vårt nærvær.  Og selv om vi heller ikke her skal benekte at det ble hevet noen beger, var dette en tur med solide doser kunst, kultur og historie, En aldri så liten dannelsesreise, selvfølgelig i selskap med pene og dannede mennesker fra øverste hylle.  I tillegg var det nytelsen av å kunne gå omkring i utsøkte, urbane omgivelser uten å se så mye som eksosrøret av en bil, en gang.  En lise for sjelen, og en sjelden opplevelse.  Det har seg nemlig slik at vi er med i et kor, og en gruppe fra dette koret hadde planlagt denne turen, med mulighet for å ta med sine respektive “feller”.   Og vår hustru – velsigne henne – ble med, og deltok med fynd og klem.  Vi vil i det følgende dokumentere dette med noen bilder, tatt med et etter måten dårlig mobilkamera.  Men bildene har likevel en viss malerisk effekt, som vi synes fungerer så bra at samtlige bilder er av denne typen.  Et bevisst valg.

Gatebilde Venezia 1

Her, for eksempel. Et lite gatebilde fra området i nærheten av det berømte Doge-palasset,  der Venezias fyrster i sin tid holdt til.  Den gamle venetianske staten var mektig i sin tid, og i århundrer det rikeste området i verden.

St. Markus basilika bakside

Her ser vi en del av St. Markus-basilikaens bakside, den siden som vender inn mot plassen foran Dogepalasset. I sin glanstid gjennom flere hundre år var samtlige kupler og figurer dekket av gull, og må ha vært et fantastisk syn.

St. Markus basilika1

Vi  var selvsagt også inne i St. Markus-basilikaen. Et storslått syn.  Vi kan ellers avsløre at vi også var på katolsk messe der om søndagen, med sakral korsang, diverse prester og heftig bruk av røkelse.  Men hvor storslagent det enn var, greide vi faktisk å duppe av et dusin ganger underveis.  Det kan jo tenkes at dette hadde noe å gjøre med lørdagens inntak og utskeielser, men vi velger selvsagt å tro at det var relatert til at det guddommelige nærvær under messen, samt røkelsen, rett og slett ble for mye for oss på en gang.

St. Markus basilika2

Siden ingen har vondt av litt sakral stemning, legger vi like gjerne ut et bilde til fra St. Markus-basilikaen, om ikke annet, så på pure hekkan. :-)

Gondoler

Som besøkende i Venezia må vi selvsagt ikke forglemme å nevne de berømte gondolene.  Dem var det nok av, og siden det for tiden er både lavsesong og finanskrise, blir det nok litt landligge og boning av de skinnende farkostene for de brave gondolierer.  Om vi var ute på gondoltur?  For å si det på ekta stavangersk: Ka tar dokker oss for?

Gondol

Nok et eksempel på gondol, ved en av dem.  Vi erindrer for øvrig en vri på den i sin  tid kjente kampanjen mot gonorrè, fra tiden før aidsen og fargene var oppfunnet: “I natt får ti tusen venetianere diarè.  Bruk gondol!”  Og siden vannet i kanalene ikke alltid lukter like bra, kan det jo være noe i det der.

Gondoler på Grand Canal

Gondoler på Grand Canal, selve hovedkanalen, tatt fra Rialtobroen.

Grand Canal

Nok et bilde fra Grand Canal, denne gangen fra landsiden.

Husets vin

Hmmm…vel, det skjedde.  Og den lokale “Husets vin” smakte utmerket, og gjorde sikkert godt for både det ene og det andre.  Tror vi.

Gatebilde i bydelen Rialto

Gatebilde fra bydelen Rialto, med tilfeldig venetianer i forgrunnen.

Brit og andre kjøper skjerf hos Rossanos nevø i bydelen Rialto

Damer, og noen herrer, lar seg lokke til å kjøpe silkeskjerf og ditto slips i gatebod i Rialto, “special price for you”.  Det hjalp nok på kjøpelysten at innehaveren var nevø av vår kor-kollega.  Om vi kjøpte noe selv?  Vel, nei.  Silkeskjerf er som kjent femi, og slips bruker vi aldri. Noen prinsipper har vi da.

Lone og Brit kjøper silkeskjerf hos Rossanos nevø i bydelen Rialto

Jada, det ble litt handel den kvelden.

Trappen opp til Rialto-broen

En av trappene opp til Rialto-broen, som går over Grand Canal.

Murano kai

Et stykke utenfor de mer sentrale bydelene ligger det en del øyer, som egentlig også er en del av Venezia.  Flotte steder, der de også driver med en del glasskunst og broderikunst av høy kvalitet.  Virkelig imponerende.  Her har vi kommet til kaien.

Murano kanal og bro

Nydelige omgivelser også her, med kanaler, båter, broer og kirker.

Murano kirke

Nydelig kirkebygning på Murano.

Murano gondoler

Og selvfølgelig, gondoler.

Hustru på Murano

Det ble litt venting, og her sitter sannelig vår hustru – velsigne henne – utenfor glassblåserverkstedet og tar seg en liten timeout.

Murano glassblåser 1

Glassblåsermesteren var meget dyktig, og kunne trylle fram elegante vaser og figurer på forbausende kort tid. Virkelig imponerende.

Murano glassblåser 2

Dyktig fyr, han der.

Torcello figur

En annen øy het Torcello.  Der besøkte i blant annet en flott, gammel basilika.  Ved kaien kunne vi ikke dy oss for å avfotografere denne nydelige figuren.

Torcello blomster

Vi vil her gjøre oppmerksom på at fenomenet “vår” faktisk var i ferd med å gjøre seg gjeldende i Venezia med tilliggende herligheter.  Det ble observert spirende gress, og et sted var det endog kommet fram noen forsiktige blomster.  Utrolig, men sant.

Ukjent øy gate- og kanalbilde 1

Til slutt tar vi med noen bilder fra øya Burano .  Her var det kunstbroderier som var det store.  Ellers var husene preget av flotte og særdeles varierende farger, som slett ikke ser så verst ut i aftenssolen.

Ukjent øy gatebilde1

Virkelig nydelig.  Og dersom man skulle føle behov for det, var det flust med hyggelige kneiper man kunne frekventere.

Ukjent øy gate- og kanalbilde 2

Slett ikke verst, om vi skal si det selv.

Ukjent øy gatebilde 5

Og med dette stemningsfulle bildet, avslutter vi vår lille fotografiske rundtur.  Hyggelig å ha dere med.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

22 comments


 1. Ser ut som dere har hatt en fin tur:) ja deres fravær har vært lagt merke til

  Vi har hatt en overordentlig flott og inntrykksrik tur, ingen tvil om det. Det at vårt fravær har blitt merket, tar vi jo som en kompliment! :-)

 2. Å så fin tur! Bildene var helt ok, de. Fikk blitt litt med dere på tur :) Venezia har jeg aldri vært, men frister å prøve det :)

  Vi har fått kritikk for bruk av det kameraet før, men her følte vi at dette formatet og den duse kvaliteten faktisk hadde en positiv effekt. Nesten som små malerier. Og klare nok til at de fungerer.

  Venezia bør anbefales, ja. Kanskje ikke i den varmeste og mest turistbefengte tiden… :-)

 3. Grei Venezia reklame. Tror egentlig at den byen er mye finere enn hva du fikk med deg på bildene. kanskje ferieturen iår går til Venezia ….

  Vi hadde heller ikke vært der før. Og vi ble meget positivt overrasket. Byen er vel verdt et besøk, ikke utenkelig at vi tar turen dit en annen gang, også.. :-)

 4. Hahaha Fantastico! 😀

  Hyggelig kommentar! :-)

 5. Hustruen iler til med å bifalle hyllesten til denne vakre byen. Den er en arie verdig.

  Så absolutt! Og et par arier ble det da, også! :-)

 6. Det er ike bestandig kvaliteten på bildene som betyr mest , men innsynet av en tur som tydeligvis har vært av den “utagerende” art 😉

  Og det utagerende i en positiv forstand, vet du! Slik seg hør og bør… 😀

 7. Så gøy 😀 så ut til å være en fin tur som vi kan unne både deg og deres hustru – velsigne henne. Aner jeg en smule vidvinkel på mobilkameraet?

  En veldig bra tur, som kan anbefales. Og når vi er så heldige at vi har en vaskeekte venetianer som korsanger-kollega, hjelper det jo også på. Den gamle kameramobilen har en viss vidvinkeleffekt, ja. Og av og til kan bildene faktisk ha en spesiell stemning over seg. En litt sånn dus effekt, på en måte… :-)

 8. Bildene fra Grand Canal og Murano- for ikke å glemme St Marcus var Canaletto verdig.
  Det må ha vært en flott tur.
  Var i Venezia selv for ca 15 år siden. For lite orientert da-
  Skulle tatt en reprise.
  Flott innlegg og fine bilder og kommentarer.
  K :)

  Hyggelig at vår smule Venezia-reportasje faller i smak selv hos dannede bloggere. Flott by. Ikke utenkelig at i tar turen dit igjen om forhåpentligvis kortere tid enn 15 år… :-)

 9. Fint å ha dere tilbake her på VGB!

  Er fryktelig misunnelig på den turen. jeg har også lyst til å prøve gondol!

  Joda, her er vi igjen etter en smule reisevirksomhet.

  En tur til Venezia er absolutt å anbefale. En stemning og et historisk sus man ikke opplever til daglig. :-)

 10. avatar kungfuz

  Kjempefine bilder.
  Må man ha sjøstøvler med?

  Den gamle kameramobilen tar bilder med lav oppløsning, som kombinert med en viss vidvinkeleffekt gir de små bildene en slags malerisk effekt. Noe annet enn “vanlige”, og tydelige bilder.

  Vi opplevde verken oversvømmelser eller regnvær, ei heller springflo. Dessuten var det sol, og brukbare temperaturer. Men vi var kanskje heldige. :-)

 11. avatar Artemisia

  Ciao! Jeg synes bildene var maleriske i all sin uskarphet, de fanget inn en stemning fra en svunnen tid..Og snart er det vel takk og farvel til denne vannbyen, når havet stiger mener jeg..sukk.. Kunne jeg se en vidvinkel på de siste bilder også?

  Venezia frister—og takk for turen.

  Ta deg et lite besøk på min blog, så ser du at jeg sikkert kunne trivdes med deg på tur.::)

  Hyggelig at folk der ute setter pris på vår smule fotografiske rundtur. Venezia kommer nok ikke til å takke for seg helt riktig ennå, men ting skjer, ja. Det har det i så måte gjort lenge.

  Det hender av og til at vi henter fram den gamle mobilen, og tar noen bilder for å få akkurat den effekten. Og ja, den har en viss vidvinkeleffekt, også. Iler til din blogg… :-)

 12. tihi.. det kan hende at det hjelper å pusse kameralinsa på mobilen.. men det ble en morsom effekt, ja!

  Jeg har ennå ikke vært i Italia, jeg, ennå mindre sunget i kor der… det er drømmen, da!!

  Det var virkelig en perle av en tur, ingen tvil om det. Absolutt verdt både reisetiden og pengene. Mobilen er gammel, og linsen er pusset. Men vi har ikke hjerte til å kaste den, ikke minst siden bildene blir bra på en spesiell måte. Vi ønsker det en en herlig aften og uke fortsatt… :-)

 13. Venezia er fantastisk vakker!Kunsthåndtverk,glasskunst,skultpturer i alle varianter,og karnevalet..! :) Takk for turen,Dag Eigil!

  Absolutt et sjakktrekk å bli med på den turen, selv om det kostet litt, og vi måtte ta et par dagers jobb-permisjon. Meget interessant, anbefales! Eh, hvorfor får vi en feilmelding når vi prøver å klikke oss inn på din blogg i dag?….? En slem bug som er ute og går..? :-)

 14. avatar Abi

  Hei og tusen takk for minner :) Var der selv i 1989. Kjørte motorsykkel Europa rundt og måtte en tur innom. Var det like dyrt der nå som da? Jeg husker vi spiste lunsj på en liten kafe ved St. Markus. Men fy f…. for en pris!!! Og det var sykt varmt den dagen og en haug med duer som dreit over alt :) Men du verden så spesielt det er der.

  Du verden, motorsykkel og greier! Abi avslører stadig talenter. :-)

  Det var heldigvis ikke så dyrt nå, siden det var utenfor sesongen. Dessuten hjalp det nok at vi hadde med oss en innfødt venetianer i koret, normalt bosatt i Norge, som kjenner folk, og vet hvem han skal snakke med, og hvor vi bør gå. :-)

 15. avatar MT

  Takk for fint og kjekt innblikk i turen,fristar veldig.
  Bilda dine var kunstneriske dei og orda som alltid satt saman lett,ledig og med snert :)

  Ha ein finfin dag.

  Hei og hopp, MT, hyggelig at du stikker innom. Joda, det var en særdeles flott tur, og vel verdt pengene. Vi takker elles for rosende og varmende ord, og ønsker deg en herlig aften videre… :-)

 16. Trivelig med stemningsrapport og bilder fra Venezia!
  Italia er et flott land som har mye å by på, og bildene dine gir gode minner. :)
  Five stars!

  Du verden, det var hyggelig. Vi takker og bukker. En flott by, og en tur vi nok også kommer til å huske lenge… :-)

 17. #13.. Har hatt litt innloggingstrøbbel av og til,men jeg håper at bug`en har forlatt bloggen min nå..!

  Takk for opplysningen. Vi prøver igjen… :-)

 18. hei dere…..

  takk for turen :)

  har ikke vært der enda… men står på min liste

  Og takk for følget. :-)

  En tur til denne helt spesielle byen kan anbefales! :-)

 19. Hadde jeg ikke visst bedre ville jeg trodd du var på terskelen til å ta steget over til NIB’erne. Når det er sagt satte jeg stor pris på både bilder og fortellingen, var der selv i 2001. Ble litt skuffet, egentlig. Enn du?

  Vel, ikke akkurat NIB sånn helt ennå. Men det er greit å legge ut noen bilder sånn en gang i blant. Det sjarmerende med disse mobilbildene er formatet og den dårlige oppløsningen, som gir en helt spesiell effekt.

  Skuffet over Venezia? Ikke egentlig. Det var en fin tur til et for oss eksotisk og spesielt sted, utenfor høysesongen. Kanskje akkurat det bidro til å gjøre susen. :-)

 20. Si meg har du vært borte ..kniis.. 😀

  Artige bilder og det så nesten ut så dere koset dere masse 😀

  Hehehe..vi har nok utfoldet en smule reiseaktivitet i den siste ukene, ja. Amsterdam og Venezia, i løpet av kort tid. Kjekke og opplevelsesrike turer på alle vis, vel verdt pengene.. :-)

 21. Det er en av de steder man har som mål å besøke, om ikke før så siden. Det er så lekkert med de pastellhusene. Mener å ha sett på google earth bilder av en annen liten øy i nærheten med de vidunderligste pastellhus :-)

  Vi hadde heller ikke vært i Venezia før denne turen, så for oss var det en flott opplevelse. Pastellhusene befinner seg visstnok på øya Burano, etter det vi nå har latt oss fortelle. Skal endre litt på innlegget… :-)

 22. Så bra, da! :-) Jeg burde selv lagt ut flere bilder, men…. Min skuffelse over Venezia gikk vel mest på at det var overraskende forfallent. Noe jeg ikke hadde trodd om et sted som hadde til de grader turisme. Allikevel var det proppfullt av sjel der, det var det.

  Det må nevnes at det var til dels store restaureringsarbeider på gang mange steder i Venezia. Det er tydelig at myndighetene har innsett behovet for dette. Og heldigvis var vi der utenfor høysesongen, og slapp å gå i kjempeturistkø allevegne. :-)

Leave a Reply