Dag Eigil: Toppidrett og doping – trenger det å være et problem?

Ja, så er det atter en gang klart for vinter-OL, denne gangen i Vancouver.  Og det er nok ganske mange der ute som nå virkelig gleder seg til det som ikke kan beskrives som annet enn en fantastisk oppvisning av fysiske prestasjoner, langt hinsides det vanlige hverdagsmennesker noen kan kunne drømme om.  Det er rent ut utrolig.  Og samtidig er det skremmende.  For slik vi ser det, har toppidrett, det være seg av vinterlig eller sommerlig karakter, forlengst krysset de naturlige grensene som naturen nå en gang setter for hva som er mulig av menneskelige prestasjoner.  Og da kan man faktisk ikke forvente annet enn at kampen om hundredelene og millimetrene blir preget av stadig mer tvilsomme og utspekulerte metoder. Metodene som blir brukt for å avsløre doping er nok blitt rimelig avanserte etter hvert, men metodene blir stadig mer finurlige, og doperne vil alltid forsøke å være et hestehode eller to foran dopingjegerne.  Så vi får vel bare ønske utøverne lykke til.  Og, kan man vel si: Måtte den beste dopingmetoden vinne!

Eller hva med å ta den helt ut, eller innføre virkelig revolusjonerende regler i forhold til dopingproblemet?  For å si det rett ut: Hvorfor ikke kutte ut dopingkontrollene, og heller tillate bruk av doping?  Det er jo dit vi har kommet uansett.  La oss like godt innse det først som sist: Å tro på stadig mer imponerende toppidrettsprestasjoner uten bruk av doping, blir litt som å tro på julenissen.  Eller for den del, et narkotikafritt samfunn. Så hvorfor ikke slippe dopingbruken løs, først som sist?  Vi kan se mange fordeler med det. Ikke noe behov for dopingkontroll, ingen flaue episoder der de som er idrettshelter og gullmedaljevinnere det ene øyeblikket, framstår som flaue juksemakere i det neste.  Og tenk på de økte mulighetene for å hanke inn sponsormidler.  Den farmasøytiske industrien kommer til kommer til å kaste seg over kjemikaliene sine med stor iver, og utvikle midler og metoder med fantastisk prestasjonsøkende effekt.  De vil ta toppidrettsutøverne under sine sterke, økonomiske vinger og fungere som fantastiske sponsorer.  Mulighetene er legio, men først må regelverket endres og tilpasses vår moderne virkelighet….eller?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

13 comments


 1. Du vil slippe løs dopingbruken?

  Ja, la oss forfølge tanken da? For det første vil det være mange idrettsutøvere som definitivt ikke vil tilføre sin kropp kunstig stimulans i form av kreative sop-preparater.
  Og siden de vet at årevis med hardtrening ikke vil kunne gi dem en førsteplass i konkurranse med utøvere som bruker kunstige stimuli, så vil de sannsynligvis velge å legge opp?!

  Når “fyrtårnene” innenfor idretten forsvinner, vil også breddeidretten tape. Det vil slutte å gro bak slike ledere.

  I neste omgang forsvinner publikum (som ikke er særlig interessert i å se hvem som er flinkest til å dope seg) og med dem sponsor-inntekter.
  Seriøse bedrifter vil ikke bli assosiert med doping!

  Det neste som ryker, er sannsynligvis den generelle folkehelsen. Folk vil slutte med idrett og finne andre fritidssysler. Det er ikke lenger noen “helter” å se opp til.

  Det har vært drevet idrett i hundrevis av år. Dop er en foholdsvis ny “sport” drevet frem av nasjoner som ikke har klart å hevde seg på annen måte.
  Trenger vi dop? Eller nasjoner som jukser i fredelig kappestrid bare for å nyte en falsk og høyst ufortjent glorie?

  Så nei,- jeg faller nok ned på ditt “eller” !!!

  😆

 2. Argus: Innlegget var nok ment som en aldri så liten provokasjon. Men faktum er at spørsmålet faktisk har blitt reist i seriøse kretser. Eller hva med konkurranser for “rene” utøvere, atskilt fra konkurranser for doperne? Med en viss fare for at det ville blitt både kranglig og slåssing blant doperne, da. Pluss en del andre undeholdnings- og spenningsmomenter, som faren for slag, etc. :-)

 3. 😆 Javisst! At vi får en bunch med gale og aggresive ungutter med kvisete rygg og jenter som blir menn får heller være. Tenk på alle pengene vi kunne sspare på å droppe dopingkontrollene!

  Javisst! Det kan lett bli mange fordeler med dette. Man må jo følge med i utviklingen! :-)

 4. ..Etter ideen om “Best i doping..?” Ja.. Det passer vel i alle idrettsgrener har jeg forstått! 😉

  Samtidig kan det bli en fin konkurranse legemiddelfirmaene imellom om den beste dopingpillen! 😀

 5. avatar kungfuz

  Jeg mener man bør slutte med doping å gå over til sprit.
  Feks en halv flaske Vodka før fotball kampen begynner.
  Slalom med 2.5 i promille og ditto sleggekast.

  Sport skal jo være morro sier noen, men det er det ikke blitt. Det er avgudsdyrkelse.

  Så jeg oppfordrer herved til alkosport…i hvertfall til filmindustrien.
  Det hadde vært morro det gitt.

  Hehehe…det blir vel helst doping den gale veien!! Men doping er det jo uansett, så sett i gang! Hva med billøp med promille? 😆

 6. Jeg følger ikke med på idrettens verden, så for meg må de dope seg så mye de vil. Derimot er jeg mer enn normalt interessert i musikk, det skulle tatt seg ut om musikerne hadde begynt å dope seg!! Heldigvis er ikke den yrkesgruppen kjent for å bruke kunstig stimuli av noe slag. DA hadde jeg steilet 😀

  Hehehe…vet nå ikke helt om det er sant. Mange musikere og band har da saktens utmerket seg i negativ retning med relativt heftig dopbruk? :-)

 7. avatar Abi

  Mokkaen……duuhh vi nevner Rollig Stones f.eks. ikke vært særlig dopa lizzom….Kizz….neida, ikke dopa de heller. Robbie williams….dop finnes overalt.

  Nei, nå skal vi arrangere OL for de dopingfrie og de som er dopa. Og på tribunene skal folk i det OL som er for dopere være så drita de vil. De kan være så fulle at de ramler f.eks ut i skiløypene, ut på skøytebanen sånn atte de kan få laga litt show…….. kan bli fint det?

  Og så kan det være salgsboder hvor de selger dop av ymse slag. Svære telt med dop……jøss det kunne vært gøy altså…. og der det er dopingfrie finnes ikke en jævla tilskuer……

  Hæhæhæhæ..kan lett komme til å ta helt av, det der! 😆

 8. Dopa eller ikke, liker ikke idrett på tv!

  Og egentlig er det ikke helt vår favoritt, heller. Selv om det kan være bra med en heftig utforkonkurranse eller skiflyging… :-)

 9. Vi flirer som vanlig, og tillater oss å gi Dem en liten utmerkelse, og en utfordring på kjøpet hvis De skulle ha lyst:)

  http://villbaastingen.vgb.no/2010/02/07/utmerkelse-og-utfordringer/

  Vi takker og bukker i ærbødighet, og skal sjekke saken… :-)

 10. Fullstendig enig med deg. Mye mer rettferdig og praktisk. Med tanke på at mange av stoffene på eksisterende lister neppe er særlig prestasjonsfremmende (at røyking av hasj før snow-board konkurranse skal regnes som et urettferdig fortrinn, går litt over hodet på meg, koordinasjon og reflekser er kanskje en ulempe i denne idretten)og at toppidrett gjør lite godt for den enkelte utøvers helse, er det jo ikke sikkert at det blir noen særlig forskjell.

 11. avatar Abi

  Du har fått en utfordring hos meg :)

  Hmmmm…skal sjekke dette.. :-)

 12. Sorry….: http://31182.vgb.no/2010/02/08/er-jeg/

  Vel…hmmm…vi skal se hva vi kan få til.. :-)

Leave a Reply