Dag Eigil: Verbal narkose

Aftenblad

Eksempel på avis. Tilfeldig valgt illustrasjonsbilde.

Det er forskjell på tekster. Enkelte tekster ganske enkelt lite engasjerende. For å si det litt brutalt, hvilket ofte kan være greit, så er enkelte tekster kjedeligere enn andre. Kjedelige inntil det søvndyssende. Og det er i og for seg ikke så vanskelig å forstå at for eksempel Telefonkatalogens papirutgave sånn per se er noen hakk mindre spennende enn en krim av Henning Mankell eller Gunnar Staalesen. For ikke å snakke om lærebøker i fysikk eller matematikk, som ikke bare er kjedelige, men direkte kvalmende. En side eller to med tall, formler og forvirrende grafer er fortsatt mer enn nok til å gjøre overtegnede herremann fysisk uvel. Men selv erfarne journalister kan begå virkelig kjedelige tekster.

Som her forleden fredag, i en av Oljebyens større lokalaviser. Det har seg nemlig slik at en av våre kolleger, en stor kapasitet innen elektrofag og IKT, i en periode hadde en jobb utenfor skoleverket, visstnok innen oppdragsforsking. I den forbindelse presenterte avisen et intervju med mannen, med tilhørende, fyldig artikkel, og oppfølgende kronikk lenger bak i avisen, av alle ting om energisparing og isolasjon av hus. Klima og klimateknikk, Lyse, isolasjon klasse B, standard. Det var ikke måte på. Her var det, for å si det rett ut, tale om tekster med virkelig høy kjedsomhetsfaktor. Å skrive et i utgangspunktet kjedelig tema på en så komplett uengasjerende måte, må etter vårt syn anses som en bragd i seg selv. Men på den annen side må det her bemerkes at det i det tatt å skrive en koherent tekst om et slikt emne, framstår som en bortimot overmenneskelig prestasjon. Men vi gjorde flere iherdige forsøk på å komme oss igjennom disse tekstene, siden det her dreide seg om en for alle formål hyggelig og dyktig kollega. Det eneste oppløftende var kanskje at avisoppslaget ble akkompagnert av et særdeles lite flatterende bilde av omtalte kollega, der han nærmest så ut som om han har sovet dårlig i flere netter.

Det var så kjedelig at vi faktisk duppet av opptil flere ganger under lesingen, og i etterkant sitter vi i høyden igjen med rudimentære deler av innholdet. Teksten fungerte som seig og isolerende tjære, som effektivt blokkerte enhver forbindelse mellom hjernecellene. En skremmende, nesten farmasøytisk opplevelse. Vi har ikke lest noe kjedeligere siden vi før jul pliktskyldigst måtte pløye igjennom et hefte fra Utdanningsdirektoratet om elevvurdering. Ren svada fra ende til annen, som vanlig. Noe annet er da heller ikke å forvente fra den kanten. Nok om det. Men synet på avisartikkelen støttes for øvrig av diverse andre kolleger, som også leste avisen den dagen. En av dem gikk så langt som å si at det her ikke var snakk om et probat sovemiddel, men en form for verbal narkose. Han hadde brukt teksten som sengelektyre, og sovnet med lyset og brillene på.

Det hevdes tidvis at vi moderne og opplyste mennesker egentlig fortsatt er steinaldermennesker, sånn rent fysisk. Og kanskje burde vært utstyrt med en kroppslig belønningsfunksjon, en slags orgasme, som gjorde seg gjeldende etter å ha lest noen skikkelig kjedelige tekster? Hvem vet hva evolusjonen vil bringe! 😀

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , ,

11 comments


 1. Man kan jo selge artikkelen på resept? Må være sunnere enn sovetabletter…?

  Mye bedre, vet du. Og mye sunnere. Billigere, også.. 😆





 2. I skarp konkurranse med VGB skulle jeg mene. Ikke det at det postes kaskader av kjedsommeligheter her inne, men det faktum at vi nå er henvist til en kommunikasjonsform der alt vi sier innkapsles i isolerte snakkebobler som vi selv må lete frem og stikke hull på, en etter en 😛

  Huff, ja… Noe av spontaniteten uteblir liksom…på en måte.. :-(





 3. Et gullegodt innlegg,Dag Eigil! 😆 Tvangslesing av tekster som er så tørre,flate og kjedelige at hjernen forsøker å flykte, er en del av hvilket som helst skoleløp.. “Metodediffrensiering,prosedyrer og hygieneteknikk i hjemmemiljø” Det må da være,bent ut sagt,genialt? Følelsen av den totale meningsløshet i denne spesielle leseopplevelsen kan knapt beskrives med vanlige norske ord… 😉
  Det må nevnes at teksten ikke hadde illustrasjoner..En absolutt god ting!! :)

  Vi deler så absolutt de samme symptomer når det gjelder bøker som omhandler fysikk og matematikk.. kvalmende,helt sant.. jeg kan også kjenne litt frykt jeg,og det er skremmende det,forstår du!

  Ha en flott dag,-med lesestoff med sprett i,Dag Eigil! :)





 4. Heia Dag Eigil :)

  Akk o Ve..Det har hendt at jeg ogsaa har lest tekster hvorpaa jeg rett og slett har sovnet..eller- maattet lese en setning 100 ganger! Man blir jo aldri ferdig! 😀

  Ha en fornoeyelig onsdag :)

  Ja, det er en langsommelig og lite lystbetont opplevelse…akk ja.

  Og ute er det solskinn og vinter. Men det blir da lysere. Nyt dagen! :-)





 5. Maa le av sjalles kommentar! Den er genial! HAHA!

  Meget bra, ja. Veldig bra..! 😆





 6. avatar MT

  Ikkje kjedeleg å lese dette iallefall:)

  Nei, så hyggelig, da…! 😀





 7. Også forventer dagens lærere at ungdommen skal vise en uutslukkelig interesse for dagens lærebøker? Selv når de i utgangspunktet ikke er filla interessert i kjemi eller fysikk?

  En lærer kan nok bestå en eksamen – rent faglig. Retten til å undervise. Kvalifisert! Men hva hjelper vel det dersom han/hun totalt mangler engasjementet, evnen til å gjøre stoffet levende, trekke praktisk paralleller til elementer/hendelser i elevens hverdag?
  “Undervisningsteknikk” burde være eget fag!

  Ja, det er unektelig kjedelige lærebøker i bruk der ute, og like sikkert er det at det er kjedelige lærere. Og det er vel ikke til å komme forbi at enkelte fag har liten appell til en del elever. Kanskje rett og slett fordi de sliter. Slik har det nok egentlig alltid vært, og selv har vi alltid slitt med tall geometriske figurer. Grafer og formler i fysikk og kjemi var heller aldri helt vår greie. Men vi slet oss da igjennom det på et vis. Dog ikke uten sår i sjelen. Det var nok ikke alle lærerne som var like dyktige den gangen heller.

  Man kan nok lære en del teknikker i undervisningssammenheng, og i vår moderne teknologitid blir dette stadig viktigere. Men i bunn og grunn tror vi at det er viktig å like folk, å like ungdom, og føle at man har noe å komme med, noe som når fram. En del slikt kommer nok med erfaring. Men det er også mulig at det er noe man har. :-)





 8. Men det er jo utmerket at avisa har greid å finne opp et nytt sovemiddel, sånne artikler er sannsynligvis ikke vanedannende heller:)

  Må nok ta vare på den der… :-)





 9. Verbal narkose ja… Bare vent til Ari får tak i den frasen der… 😆

  Skulle ikke forundre oss om hans bøker kan ha samme virkning…! :-)





 10. Lovsamlinger fungerer også som sovemiddel. Been there, done that 😆

  Ja, vi tviler ikke! :-)
  Sånn sett er mulighetene for å finne verbale sovemidler bortimot legio! :-)





 11. …hans første hadde iallfall det, jeg ga meg der….

  Vi erindrer at også vi forsøkte oss på den første Ari-boken. Uten å komme igjennom den. Sovnet, ja.. :-)





Leave a Reply