Dag Eigil: En moden og miljøbevisst herre tar bussen, og liker det lite.

På tross av at vi regner oss som en rimelig oppegående og miljøbevisst person, vedgår vi gjerne at vi har et lett anstrengt forhold til urban kollektivtransport.  Hvilket for vårt vedkommende er ensbetydende med buss.  Vi kan i grunnen styre vår begeistring for å kjøre til og fra jobben i rushidiotiden, også, sånn egentlig.  Egentlig en latterlig og patetisk tid på dagen, der alt skal skje samtidig, og helst vel så det.  En tid der lite fungerer.  Og vi kommer i tanker om at ting egentlig var bedre før, i det minste med bussen, og i alle fall før jul. 

 

Før jul kunne vi glede oss over en gunstig ordning, i alle fall sånn rent bussmessig sett.  Dersom vi satte oss på buss nr. 26 fra holdeplassen ved residensen, var det greit.  I Jernbaneveien ble bussen som ved magi omdannet til buss nr. 8, som så fortsatte ut til Lærdommens høyborg ute ved fjorden, som om intet var skjedd.  Dog kun på denne avgangen. Og hva gjorde det vel da at bussen ble fylt til bristepunktet av skoleungdom og gufne morgenpassasjerer ved Bredevannet? Vi satt så allikevel på vår plass, og tok det hele med knusende ro.  Ingen irriterende bussbytting, eller fåfengt venting på neste buss.  Om det kom noen neste buss, da.  Denne velbehagelige ordningen er det nå, av for oss ukjente grunner, blitt slutt på.  Så forleden ble vi intetanende sittende i buss nr. 26, for så å oppleve at den ble transformert til for oss ubrukelige nr. 11 i Jernbaneveien.  Man lærer stadig noe nytt, på tross av bratt læringskurve.  En undertrykt ed unnslapp nesten våre lepper, men vi beholdt roen.  En rask exit fra bussen, og særdeles rask gange bort til Bredevannet, brakte oss til en særdeles overfylt nr. 8-buss, som lot oss stå igjen.  Etter diverse minutter i kulden, og avgjort i seneste laget, kom det da en ekstrabuss.  Som også raskt ble fylt opp, nærmest til randen, slik at vi nesten forventet at folk skulle begynne å ta plass på taket.  En ubehagelig og uverdig transportetappe med høyt kroppskontaktfaktor ut til Lærdommens høyborg.  Men slik blir det vel gjerne når hele fylket, samt sikkert Fanden og hans oldemor og tantene deres, skal på skole og jobb samtidig.  Nei, vi kan ikke si at i liker det.  Men vi holder ut.  Vi er tross alt en miljøbevisst herre.   Godt det er fredag. :-)

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , ,

5 comments


 1. Godt du holder ut, Dag Egil.

  Men på den annen side: hvis du ikke holdt ut og ble hjemme ville det vel være mange studenter som også kunne bli værende hjemme. Og da ville ikke bussen vært like full. Så det er nok din skyld! 😉

  Hmmmm…ja, ut fra et slikt synskpunkt stiller det seg absolutt annerledes. 😉
  Det ville jo vært fryktelig, og fått voldsomme konsekvenser, dersom vi skulle utebli bare på grunn av en kjipt kuldeperiodemorgen! Så vi får nok stå å litt til… :-)

 2. BB kommer i hu da hun selv kjørte buss. Og jeg må innrømme at jeg liker bedre å kjøre den selv enn å sitte som passasjer. I rushtidene (en om morgenen og en om ettermiddagen) er det alltid flest busser ute. For de som jobber med det, kaltes det i alle fall den tiden for delskift. Da sto man opp før hanen feis, hentet alle som skulle til jobb og skole, og dro hjem for å sove noen stakkars timer på sofaen før man måtte ut i rushen og hente alle som skulle hjem fra jobb og skole. Men Dag Eigil må også huske at bussene kun er motoriserte kjøretøy og hvis det er like kaldt i Stavanger som ellers over det ganske land – med andre ord kaldere enn bussene i Stavanger vant til å ha det, så kan det rett og slett hende at det i dag var så overfylt fordi noen av bussene ikke ønsket å starte? Og da får busselskapet et problem…

  Vi takker for vektig ekspertargument.. Og eksperter vet jo en del om sine emner. 😀

  Ellers er det nok her tale om en kjip kombinasjon av sterk kulde, mørke og rushtid. Nå har vi aldri hatt sans for den der rushtiden, men som et samfunnsdeltakende menneske, kan man jo knapt unngå den. men når det er sagt, så er ikke akkurat Kolumbus her i Rogaland kjent for sin punktlighet, for å si det pent. Så busser som konstant er forsinket, bussavganger som ikke går, dårlig korrespondanse, etc. er ikke noe ukjent fenomen her på sommertid, heller. Men da kan vi jo i det minste spasere, hele eller deler av veien… :-)

 3. Godt du holder ut ja, jeg har ikke stort annet valg selv for tiden! Personlig liker jeg å ta buss, problemet er hvordan folk oppfører seg, max egoistisk! Presser seg sv bussen og presser seg på før man har fått gått av og nekter å flytte på seg med mindre man dytter dem innover med makt! Gleder meg til det bli litt varmere da skal jeg faen i meg gå istedet!

  Man er jo en samvittighetsfull person, og holder ut! 😀
  Men vi kan ikke akkurat si at vi liker det. Det er ellers helt utrolig hvordan folk kan oppføre seg i busskøen, eller på bussen. Vi skal nok også spasere en del til og fra jobben til våren, og ser fram til det. Bra for vekten og formen er det, også. A propos vekt, egen sådan: Joda, det kommer flere innlegg. Spooky! :-)

 4. Buss tar vi kun i utlandet , samt til og fra flyplassen. Jaja…..og på vei til Puben…;-) Men aldri til og fra jobb……huff nei 😉

  Vi skjønner at du ikke akkurat liker å ta bussen sånn rent lokalt. Men dersom kjøring i rushtiden er alternativet, så liker vi ikke så godt det, heller. Dessuten er det guffent og kaldt for tiden. :-)

 5. Fortsett med det. Hvis du å ti passasjerer gikk ut av bussen og fortsatte med privatbil, ble CO2-utslippet ti ganger større, hvis ikke bilen kjører på vann eller elektrisitet, da. Nå er norske bussselskap iferd med å bli svært miljøbevisste,- enda en god grunn til å ta bussen.

  Helt klart. Og Oljebyens Kolumbus-busser kjører på naturgass. Det er jo bra. Har i grunnen sansen for det der med å reise kollektivt, med rushtiden har vi liten sans for. Kanskje spesielt om vinteren. :-)
  Ellers blir det nok til å spasere en del “når vårsol i bakkane blenkjer…” :lo:

Leave a Reply