Dag Eigil: Julebord

Det nærmer seg som kjent den søte juletid, og som seg hør og bør, har også vi vært på julebord.  Hvilket selvsagt forløp på en forbilledlig måte, med god mat og ditto drikke, i moderate mengder, samt åndfulle og intellektuelle samtaler med dannede mennesker med høy moral og personlig integritet.  Det hele ble selvsagt avviklet i klarerte omgivelser, og ikke så mye som en stol ble kastet ut gjennom et eneste vindu.  Alle de tilstedeværende hadde ellers gleden av å høre vår hustrus- velsigne henne – særdeles velformulerte “takk for maten”-tale, et talekunstens mesterverk, og i sin sjanger på et nivå ikke så veldig langt under president Obamas Nobelpristale.  Og det uten hjelp av taleskrivere. 

Og mens vi satt der og mesket oss med det som var av kulinariske gleder, kom vi så smått i snakk med sidedamen.  Visstnok en av sjefene, en for alle formål smilende og sjarmerende dame.  Og her kommer vi til poenget.  Hun kunne nemlig fortelle at hun dette året kun skulle på to-tre julebord.  Hvilket var lite, sett i forhold til det hun var vant med fra tidligere år.  Da kunne det nemlig hende at hun var nødsaget til å gå i opptil 8 julebord.  Dersom det ikke var enda flere, da.  Det var liksom ikke måte på.

Hvordan i all verden er det mulig å være gjenstand for invitasjon til såpass mange julebord?  For vårt eget vedkommende blir det høyden to, og i år bare ett.  Ikke det at vi på noe vis misunner verken sjefedamen eller andre der ute en eneste medisterkake.  Tvertimot, vi unner dem alt, og mere til, til siste ribbefettdråpe og glass med akevitt.  Vi er vel snarere bare glad til at vi slipper unna et slikt avsindig julebordsrønn, og er egentlig såre fornøyd med tingenes tilstand slik den er.  Men hvordan får de det til?  Hvilke finmaskede julebordsnettverk er det slike mennesker har?  Har de en drøss med verv og bistillinger, som også fungerer som egnede julebordsarenaer?  Har de egne sjefenettverk, med sterk han til ribbe, pinnekjøtt og juleøl? Eller kanskje de har et usedvanlig festlig vennenettverk, som har organisert julebord og andre festligheter sammen siden studentdagene? 

Vi bare lurer.  Vi ønsker dem for øvrig god appetitt!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , , , , ,

15 comments


 1. Går på julebord hele jula jeg;)

  Vi diskuterte vel kanskje noe slikt sammen med vår hustru – velsigne henne – for litt siden. Er vanlig julemiddag, juledagsfrokost, romjulparty og nyttårsmiddag å regne som egentlige julebord? Eller…? Vanskelig, det der. Men kaloriene må man passe seg for, uansett! 😀

 2. Jeg tror svært mange skryter på seg julebord i hytt og vær. Egentlig er det høyst ordinære gutta på byen-kvelder, syforeningen Skravle-Skravles månedelige og slike trivialiteter som er forkledd som julebord. Her i huset har vi julebord forkledd i en slags teakimitasjon. (Huff da)

  Det kan nok meget vel være noe i det du nevner der. De egentlige julebordene er kanskje ikke flere enn det vi selv går på. Og så kommer de der andre kvasi-julebordene i tillegg. I tillegg til romjulsparty, juledagsmiddag…you name it. Dessuten var vi på dagskurs på hotell i forrige uke, og fikk servert god mat. Kanskje vi skal regne det med som et julebord..? 😆

 3. Ja det er pussig det der altså… men noen kaller jo alt mulig for julebord, bare det skjer i desember.. hehe
  du skriver knakandes godt altså:) ha en fin kveld:)))

  Ja, det er vel mulig at du er inne på noe vesentlig der, med å kalle alt matinntak i desember for julebord. Men det er vel ikke godt å vite hva som skjer i diverse sjefekretser.

  Ellers er det veldig hyggelig og ispirerende at folk der ute liker det vi skriver. Ha en fortsatt fin førjulstid… 😀

 4. Heia Dag Eigil :)

  Du verden, det maa jeg si! Det maa da bli et antiklimaks paa julaften etter alle julematen som er fortaert paa forhaand!! Akk, ja..:)

  Ha en fortreffelig uke :)

  Ja, nettopp! Alt er spist, og alt er smakt. Julen er tatt på forskudd. Heldigvis er det ikke slik for oss vanlige mennesker, som bare har ett eller to julebord å forholde oss til… :-)

  Og nyt førjultiden i fulle drag. :-)

 5. Det må være slitsomt å ha så mange venner å bespise. Vi hadde sprukket skulle vi gått på åtte julebord. Vi får holde oss i skinnet og ete med måte. Synes det er nok med ett ordentlig jeg.

  Ja, det holder i lange baner. Og så blir man ikke så lei av julemat, heller. Dessuten er det fetende. Ikke bra. 😀

 6. Jeg har ikke vært på julebord på noen år, og er i grunnen såre fornøyd med det.
  Julemat er godt, men det er synd hvis man har rukket å bli matlei til julaften.

  Hva, ikke et eneste lite julebord? Du verden! Men på den annen side, så blir det nok mulighet for å spise julemat i selve julen. Kanskje like greit… 😀

 7. Hm. Ett julebord på meg i år, siden jobben ikke ville gi beskjed om når det skulle være (kanskje fordi jeg bare jobber i ferier…:P). Men røde kors-julebordet vil man ikke gå glipp av! (selv om vi stakk på en annen fest etter at maten var spist… .:P

  Hei og hopp, der var du. Lenge siden sist du stakk innom, håper det meste er i orden. :-)
  Hva, er røde kors-julebordet så kjedelig at dere heller stikker på en annen fest etter at maten er fortært? Nei og nei, er julebordet så kjedelig? Vel, hver sin smak.

  Kos deg i førjulstiden…. 😀

 8. Tja, de som har mange foretningskontakter og som enten sitter på en pengesekk eller makt til å beslutte innkjøp eller tegne kontrakter blir jo ofte invitert på det ene levrandørjulebordet etter det andre. Og dersom man også regner julelunsjer og lignendefor julebord, så kan det nok bli mange for noen.

  Jeg stiller gjerne opp på et julebord eller tre jeg, dersom jeg blir invitert. Men åtte? Da tror jeg at jeg hadde blitt både lei av julemat og gretten over å måtte bruke så mye dyrbar fritid.

  Men klart, hadde alle vært i arbeidstiden så… 😉

  Ja, som nevnt, det er nok annerledes for folk som jobber i slike stillinger, enn for eksempelvis offentlig ansatte. Men på den annen side, så fikk vi jo servert hotellmessig julelunsj i forbindelse med et kurs vi var på her i forrige uke. Og det smakte jo riktig så bra. Så vi får regne med det, også.
  Men ikke for mye, nei… :-)

 9. Godt å høre at julebordet gikk pent og pyntelig for seg. Verre var det med de ungdomsskolelærerne som gikk amok her om dagen og knuste ruter til den store gullmedalje!
  Har bare vært på ett julebord, som jeg pent måtte betale for selv. Man er da kommunalt ansatt. Men uansett gratis eller ei, 8 julebord hadde jeg ikke maktet. Mange av disse julebordene er mer plikt enn kos, synes jeg. Foretrekker å bruke fritiden på venner og familie 😀

  Det var et stort sjokk for overtegnede pedagogherremann å lese om disse pøbel-pedagogene, som oppførte seg som om de nettopp var klatret ned fra trærne. Helt forferdelig.

  Vi takket nei til eget jobbjulebord, som før øvrig av alle steder ble avviklet i Frimurerlosjens lokaler, da vi hadde andre planer for den helgen. Men fruens julebord fikk vi da med oss. Kun ett julebord i år, hvilket er helt greit. Men så blir det nok både julemiddag og romjulsparty når den tid kommer. Det ser vi fram til. :-)

 10. …jeg greier meg lenge med ett jeg….:)

  Ja, ikke sant…? Så får man smaken og julebordsopplevelsen, samtidig som man fortsatt kan glede seg til selve julen! :-)

 11. Som Tale er inne på her, så er det nok noen som får en del flere invitasjoner enn andre. Er du i innkjøpsavdelingen i et større foretak så vanker det nok noen julebord ja.
  Og er du da en vakker dame i en slik stilling, ja da er det bare å vrake og velge.

  En dame som ofte var å se i mitt selskap her i Stavanger under NCs velmaktsdager jobbet som innkjøper.

  Husker et år hun hadde atten invitasjoner og vraket vel 10 – 12 stykker tenker jeg :-)

  Jeg var med på ett 😉

  Joda, vi har forståelse for at det er forskjell på folk, også sånn rent julebordsmessig. Og det er nok stor forskjell på en person som er i en slik stilling du beskriver, og oss offentlig ansatte. Dessuten takker vi nei til å delta på vårt eget julebord i år.

  Hva, er ikke vi sjarmerende og velmodnede herrer fristende nok invitasjonsobjekter, da…..? 😆

 12. Eeeøøæææh, jeg er ikke den rette til å kommentere som enten må dra til Praha på julebord eller sitte mutters alene med gubben og kos meg, akk for et styr. Så jeg holder kjeft og tusler ut 😀
  Det var forresten faen så kjapt det gikk å skrive inne hos deg nå da, vanligvis er det jo skikkelig forstoppelse her, men det må være akevitten i julebordet som har fått fart på bloggfordøyelsen :mrgreen:

  Julebord i Praha hadde slett ikke vært ueffent. Og mat og drikke smakte sikkert aldeles upåklagelig. Vi går også ut fra at det ble servert litt andre typer retter enn det som vanligvis dukker opp på heilnorske julebord. :-)
  Vi har fra tid til annen hørt at det skal være så fryktelig treigt for andre å skrive her inne hos oss, hvilket jo er beklagelig. Vi vet hva det betyr, for vi opplever dette stadig vekk hos andre bloggere. Frustrerende. Får håpe at tregheten har forduftet for godt, da. Nyt førjulstiden og akevitten med måte! :-)

 13. avatar Tonje

  Julebord kan være knallkoselig. Dersom man da ikke skulle være så uheldig å sitte med mennesker som ikke bidrar med noe, men helst bare sitter der og venter på å bli “intervjuet”. Jeg var på julebord i helgen, og storkoste meg med hyggelige mennesker.

  Men du Dag Eigil, den derre talen til din mange ganger velsignede hustru….. Dersom den overgår Obamas…. Hvor kan vi som ikke jobber der hun jobber få høre/lese den….

  Ellers god førjulsttid til deg og dine.

  Joda, selfølgelig kan julebord være riktig så hyggelige evemenenter, der man koser seg med god mat og drikke, kanskje underholdning, og ikke minst sosialt samvær. Og dersom det er julebord med følge, så er jo dette en av de få anledninger følget har for å møte disse merkelige kollegene som ens bedre halvpart stadig snakker om. Og vi kom da også riktig så fornøyde hjem igjen etter endt dyst. Men det kan jo bli for mye av det gode med opptil 8 slike fester. Kan ikke være helt sunt, heller.

  Hustruens tale var eminent, i henhold til sin sjanger. Vi skal spørre henne om hun kanskje kan gjøre den tilgjengelig på et vis… :-)

  Og ha en fortsatt fornydelig førjulstid, både du og dine! 😀

 14. avatar Trollapekatt

  Jeg klarte en gang å gå på to julebord på en kveld…..men det var fordi det første julebordet jeg gikk til, var feil julebord. Men det oppdaget ingen, ikke jeg en gang, før de kom til takk for maten talen på vegne av en bedrift jeg aldri hadde hørt om en gang…jeg snek meg ut i forlegenhet og kom til riktig julebord kort etter, som var på en restaurant rett rundt hjørnet.

  Fort gjort å gå på feil julebord….

  Hehehehe…strålende! Meget bra. Og dersom man tror man er på rett sted, og oppfører seg helt naturlig, så går det meste. 😆
  Vi erindrer en gang for lenge siden en fyr som fortalte at han en gang hadde havnet på feil seminar. Det var først langt utpå ettermiddagen at han merket at det var så påfallende mye snakk om melk. han hadde havnet på et seminar for meierister. Selv var han psykolog. Akk ja. 😀

 15. Sorry, “Tonje” (hehe – vet jo hvem du egentlig er dah… :-) Det med å overgå Obama var nok en smule sarkastisk ment.
  Aftenens epistel var tiltenkt målgruppen mine kolleger, og omtalte i tillegg til mat, diverse interne ting som man har arbeidet med i det siste. De medbragte ektefeller har sikkert også hørt “tingene” omtalt derhjemme. Utenforstående, derimot, har ikke noen referanseramme til emnene, og dermed er det både kjedelig uinteressant lesning for andre.

  Men – gå inn på bloggen min, der er det flust med tekster som er vel så kjekke å lese for hvem som helst. Også for Tonje. http://32387.vgb.no
  Ha en strålende jul! Hilsen hustruen.

Leave a Reply