Dag Eigil: Gomedamen

Vi er en miljøbevisst person.  I alle fall liker vi å tenke at vi er det, og ikke minst i disse klimatider.  Vi der dertil såpass gammel at vi godt kan huske den tiden det var en smule vinter om vinteren, også på Sørvestlandet.  Så her forleden mannet vi oss opp, og tok i bruk vårt Flexipass.  Miljøbevisste mennesker reiser som kjent kollektivt, ikke minst til og fra jobben.  Men det må innrømmes at det å være henvist til bussruter og faste avgangstider kan være en smule irriterende. I alle fall en gang i blant.

 

Her forleden spaserte vi, vår vane tro, ned fra Lærdommens høyborg ute ved fjorden og ned til sentrum, og kom på at det var noen småtterier som måtte kjøpes på Prix, et par minutters gange fra bussholdeplassen.  Kom vi til å rekke dette?  Var det mulig å gjennomføre et raskt nødtørftighetsinnkjøp, og likevel rekke bussen?  Vi kastet alle hemninger.  Inn på Prix bar det.  Der inne var det behagelig lite folk, og kassadamen så ikke akkurat overarbeidet ut.  Så vi rasket med oss våre småtterier, og satte kursen mot kassen.

 

En langhåret og mørkhudet skjønnhet satt i kassen.  De andre kassene var ubemannet.  Det hadde selvsagt akkurat kommet inn en del ungdommer, og tiden gikk.  Kunden foran oss var en eldre dame, med en slags kombinert rullator og handlevogn.  Vi kikket på klokken.  Det ble nok å vente en halvtime på neste buss.  Eller?  Ungdommene ble ferdige.  Rullatordamens tur.  Varene ble lagt fram på disken.  Laaangsomt, og akkompagnert av en ustanselig talestrøm.  Alt skulle kommenteres, og det trakk ut.  Den eksotiske kassaskjønnheten svarte gebrokkent.  Endelig lot det til at hun var ferdig.  Vi skulle nok rekke bussen likevel.  Kanskje.  Vi begynte å legge fram våre egne varer, da rullatordamen igjen brekte:  ”He de gome?  Ja, eg he sitt itte gome der oppe i diskjen, men eg fant ingen gome!  Veid de om de he gome inne på lagere, elle må eg gå ein aen plass?  Eg he sånn lyst på gome i dag!” 

 

Kassadamen så rimelig rådvill ut.  Hun hadde nok ikke den helt store peilingen på dette med gome, og dette ellers tradisjonelle produktets positive og helsebringende egenskaper.  ”Ja, do sporra ho der dama bortved diske…”, prøvde hun.  Men gomedamen hadde ikke tenkt å gi seg så lett.  ”Ke de du seie?  He de gome, eller he de ikje? Kan du ble med bårt å visa meg gomen?”  Vi er som kjent en meget veloppdragen og forsiktig herre, og dertil gentleman, men her var det like før vi opplot vår munn i protest.  Men vi holdt oss selv i nakkeskinnet, og holdt vår munn lukket, dog med en viss anstrengelse. 

 

Gomedamen gav omsider opp, og forlot butikken med en frustrert mine.  Det ble tydeligvis ikke noe gomekos på henne, og  hun hadde sikkert gledet seg til dagens dette dagens høydepunkt.  Hva vi gjorde?  Betalte varene, kjøpte VG, og satte oss til å vente.  En halvtimes tid. 

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , ,

18 comments


 1. Gome ja….det har jeg ikke smakt på 25 år….finnes ikke i butikk-hyllene her borte 😉

  Mener altså bestemt at det fortsatt skal være å få tak i. I noen butikker, da. Men det så jo litt rart ut, da… 😀

 2. Hva i huleste er gome???

  Et slags melkeprodukt. Veldig søtt og godt, en tradisjonell norsk dessert… :-)

 3. Tale, sjekk her så ser du hva Gomme er. Knallgodt!!
  http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel134.asp

  Ja, det skal visstnok være ganske godt. Og søtt. Skikkelig søtt. Mener at vi spiste det en gang for lenge siden. Vi tror også at det forsatt skal være å oppdrive i en del velassorterte butikker. :-)

 4. Hadde du fortsatt en halv time på deg? Jaja, det gjelder å være tidlig ute… 😉

  Det er i slike situasjoner man husker på den afrikanske tankegangen, om at tiden ikke går, men kommer! :-)

 5. Jøss, her på sørlandet har vi Gome i alle butikker. Kjempegodt er det! Det avr lurt å kjøpe VG da, “dagen er ikke helt det samme uten”………

  Joda, vi erindrer også at gome faktisk kan være godt. Søtt og godt. I små mengder. :-)

  VG kan være nyttig på så mange vis, også som tidsfordriv…

 6. PS: Først trodde jeg det stod Gnomedamen. hi hi

  Hehehehe… 😆

 7. Gome var bedre en HaPå og Sjokolade…..men Nøtte overgikk alt 😉

  Men en annen påleggs-sak som vi ikke finner her på Østlandet er ” Kalvesuss”…..DET er godt det!!!

  Nøtte var slett ikke helt ueffent. Det går vel faktisk an den dag i dag. En sjelden gang, i alle fall. :-)

  Kalvsuss har vi avgjort ikke hørt om før, nei… :-)

 8. avatar Tonje

  Gome er ikke et pålegg Bohemen! Gome er en masse som ikke er kjent for sitt spesielt appetittvekkende utseende. Den spises med teskje sammen med småkaker eller lefse i juletider. Søtt, og med en litt brunostaktig smak. Ikke blant mine favoritter, men jeg smaker alltid på den dersom den er på et julebord.

  Jeg må si Dag Eigil at jeg beundrer tålmodigheten og selvbeherskelsen din. Kun en VIRKELIG gentleman klarer det du presterte i den køen.

  Du tar det helt på kornet med smaken og konsistensen, Tonje. Og vi har heller aldri sett på gomen som pålegg. Det ser rart ut, men er faktisk ikke ueffent.

  Ellers tusen takk for hyggelig kompliment. Vi gentlemen setter pris på slikt. Ha en fortsatt vidunderlig adventshelg… :-)

 9. Gome er altså noe spisendes? Jeg tenkte umiddelbart gebiss jeg :) Men det er jo i samme gate. Det skal jaffal i munnen begge deler 😉 Tålmodighet , bare en frihetsgudinne kan fremvise! :)

  Gome er absolutt spiselig, og faktisk ganske så velsmakende. Tradisjonell, norsk dessert.

  Vi frihetsgudinner er tålmodige og stillfarende av natur! 😆

 10. Her inne har det blitt vinter ser jeg:)… lever enda i sommeren som aldri helt kom…

  Sto bak ei dame i kassakø i går som la varene veldig nøye midt på båndet og rettet ut flere brødposer og lignende, da kjente jeg det knøt seg i magen…

  Ja, vi har endelig fått oss til å fjerne det vårlige motivet, et bilde tatt i Rosendal eller deromkring, og heller funnet fram et gammelt vinterbilde. Andre er veldlig flinke, og får til de mest stemningsfulle julebakgrunner, men det har vi ikke turt helt ennå… :-)

  Vi synes ellers vi ser deg i den der kassakøen.. 😆

 11. Gome, ja. Jeg lurer på hvor lenge det går før det produktet bare er noe en kan lese om i mathistoriske bøker? Forøvrig har jeg selv blogget flere ganger om i hvilken grad jeg haaaaater somlere og sosekopper i det offentlige rom, fysj og æsj! :devil:

  Somlere er forferdelig, og egnet til å framkalle den frykteligste, indre kløe! Dette var jo et eldre menneske, som kanske følte at handleturen var dagens høydepunkt. Men det finnes mange andre der ute, som ikke har en antydning til det som hete sosiale antenner. En variant av disse er jo møteplagerne, da… :-)

 12. Huff, stakkars jenta i disken. Det var nok ikke så lett for henne å forstå hva det var hun kjerringa mente. Attpåtil er det ett hundretalls ulike oppskrifter på med dette navnet. Noe er laget av det hvite og andre er laget av det brune i melka. Her hjemme lager vi det av det hvite som blir igjen når du “tar sund” melka, mens atter andre lager “brunostgomme”, altså av mysen. Hvordan i helvete de lager dette aner jeg ikke, men den hvite som jeg er vant med er i alle fall veldig god :).

  Nei, det skal nok noe til for at våre nye landsmenn og -kvinner kan forventes å vite om den slik kulturell-kulinarisk spesialitet. Men vi kjenner til stoffet. Ganske godt, forresten. Det er nok den varianten som er basert på det hvite ostestoffet du nevner, som vi er mest kjent med her. :-)

 13. Jeg er jo helt på jordet!! Hva er gome egentlig? Aldri hørt om det jeg, kunne jo googlet det da men….dere vet i disse juletider så….

  Gome er en tradisjonell, norsk matrett, søtmat, dessert. Basis er visstnok ostestoffet i melken, og det skal kokes og sukres grundig. Sikkert fullt av kalorier, men godt. I passende mengder. Absolutt verdt et forsøk. Jul eller ikke jul. :-)

 14. Gamlemor kunne jo bare gått bort til den andre damen som sikkert hadde kunnet hjelpe henne. Jeg tror jeg ville sagt fra, og nevnt noe om kø i kassa og tomt andre steder.
  Har forøvrig aldri spist Gome, det høres ikke apetittvekkende ut.

  Gome er ganske godt, vel verdt et forsøk. :-)

  Den dagen var det ellers kun en bekvinnet kasse, og der var det begynt å bli kø. Og vi må vedgå at det nok stod om sekunder der, før vi hadde kastet noen hemninger og sagt fra… :-)

 15. ler og ler, og du forteller så bra… det er ikke lett med dialekter nei.. hehe. ha en flotters kveld vennen:)

  Hei og hopp, Ann Helen! :-)
  Det er ikke alltid like greit å forstå hva folk sier, nei. Spesielt ikke på dialekt. Vi takker ellers for veldig hyggelig kommentar. Ha en herlig mandagskveld…! -)

 16. Åsså gome da 😆 Mista bussen på grunn av gome…

  Selv om gome er godt, i alle fall i små mengder, så får det dog være måte på. Men nå er vi jo heldigvis et tålsomt sinn! Og du har hatt det fint i Praha og deromkring? 😀

 17. Gome/gomme bruker svigers på lefsene. Jeg har ikke turt å smake enne 😕

  Går det ikke an å spørre fint om å få komme foran i køen, fordi du skal rekke en buss?? Jeg hadde sagt ja i alle fall 😉

  Gome er jo godt, så det anbefalses sterkt å prøve litt ved neste lefsekorsvei. :-)

  En annen gang bør vi kanskje våge oss frampå og si noe slikt, ja… :-)

 18. Føler meg helt ute jeg nå. Alle vet hva Gome er og ikke jeg? Ja, jeg vet nå da men….må få smakt det skjønner jeg..

Leave a Reply