Dag Eigil: Om folk som blir angrepet på jobb

Inspirert og provosert av Lady Emblas innlegg om folk som blir utsatt for vold under utførelsen av sin jobb, erindrere vi den der historien om 10-klassingen på en ungdomsskole på Sunnmøre, han som løp inn i klasserommet og angrep en lærer, sparket og slo, rett foran øynene på en hel klasse, og jaget ham ut av klasserommet, mens en annen elev filmet. Deretter den ydmykende flukten nedover korridoren, med den rabiate eleven etter seg.  Fy flate!  Og videoklippet ble deretter lagt ut på Youtube, og ellers publisert særdeles grundig av Dagbladet på nett. 

Vi gjør oss visse tanker om denne episoden.  Denne læreren må stille på jobb igjen, fullstendig ydmyket, foran de samme klassene, og kanskje til og med ha undervisning og “business as usual” med de to drittsekkene, når de returnerer etter å ha blitt belønnet med noen dagers utvisning.  Vi har ingen problemer med å forstå at dette må være vanskelig.  Dersom det ikke ender med langtidssykemelding, da.  Og episoden blir ganske sikkert dysset ned, når den ikke lenger har nyhetens interesse.  Men det er vel ikke utenkelig at det igjen blir fokusert på de stakkars, uskyldige elevene, som sikkert ikke har fått nok sjokolade da de var små, eller endog fått seg en klaps på rumpestumpen.  Man blir jo som kjent voldelig av slikt, må vite!

Tilbake til det ydmykende bildet av læreren, flyktende nedover gangen, tett forfulgt av en voldelig tenåring.  Hva burde læreren gjort?  Flyktet han fordi han ble overrumplet og banket opp, og var livende redd?  Eller kan det ha vært fordi han ikke kunne slå tilbake, med henvisning til sin yrkesrolle?  Hva ville skjedd i etterkant, dersom læreren i selvforsvar hadde slått knallhardt tilbake?  En kontant, neseknusende høyre, slått den j…., f…… søppelungdommen rett i gulvet, foran klassen, og deretter fortsatt undervisningen, eventuelt etter å ha fulgt opp med et velrettet nyrespark? 

Det er bare så altfor lett å tenke seg hvem som hadde befunnet seg i “deep shit” i etterkant.  Selv om han egentlig burde fått medalje for innsatsen. Ja, vi er provosert.

http://ritasverden.vgb.no/2009/10/24/om-a-leve-med-vold-og-trusler-pa-jobb/

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

14 comments


 1. Litt mer disiplin i skolen og ungdomstiden ville gjort underverker med samfunnet generelt sett ja 😉

  Man skal faktisk ikke se helt vekk ifra det, nei! :-)

 2. Jeg ble også provosert av denne “episoden” som jeg så i nyhetene her en kveld.

  Attpåtil kan andre drittsekker gå inn på YouTube og bli inspirert til å gjøre det samme! Ja, jeg blir direkte forbannet på sånne fordømte pøbler, og selvfølgelig blir lærerne maktesløse i en slik situasjon.

  Hvis pøblene i det hele tatt får noen straffereaksjoner etter dette, vil det helt sikkert ende opp med at disse blir ofrene, “stakkars ungdommene, de har det sikkert ikke greit hjemme…”

  Nei, lærerne bør få mer makt for å stoppe denne utviklingen, ingen tvil om det!Det må være lov til å bytte ut silkehanskene med boksehansker i sånne situasjoner, basta! 👿

  Ja, det virker helt vanvittig provoserende, for å si det pent. Akk ja. :-(

 3. Jeg er enig i at vi trenger mer disiplin i skolen, men hva med litt disiplin hjemme også. Når mine barnebarn kommer til meg må de sitte ved spisebordet for å spise selv om det bare er en iskrem. Merkelig nok syns ungene det er helt ok. Omtrent det første de gjør er å finne “sine” plasser rundt bordet og håper på “noe godt”. At jeg er strengere enn foreldrene ser de faktisk talt ut til å like. Her vet de hvor grensene går! :)

  Det er å håpe at litt disiplin og regler for alminnelig folkeskikk også er på vei tilbake til skoleverket igjen. Ja, mange steder kan det se ut til at det har gått for langt i negativ retning, selv om det er mye som er bra i dagens skole, også. :-)

 4. Jeg mener han hadde full rett til å slå tilbake, så hvis han hadde gjort det burde læreren fortsatt gått fri med flagget til topps.
  Men vi vet alle at da ville han fått kritikk og muligens dom. Mistet jobben, osv. Noe som igjen viser hvor langt det har gått i Norge. Eleven har altså alt på sin side. Han kan både terrorisere og slå læreren, samt hevde sin rett hvis offeret slår tilbake..

  Dette gjelder alle. Hvis en rabiat mann slår seg vei inn i huset mitt for å skade meg, mener rettsvesnet at jeg må ringe politiet og vente på hjelp. Skyter jeg inntrengeren kan jeg ende i fengsel, og få helvete hett. Jeg kan selvsagt slå tilbake, men da blir det etterpå ord mot ord…hvis jeg i det hele tatt overlever.

  For denne eleven burde reaksjonen være fengsel, bot og tvungen flytting til annen skole. Hvor han burde overvåkes grundig og få seg en grundig straff hvis noe gjentar seg.

  Det er blitt litt for mye av det der “dikkedikke”, stakkars deg- opplegget, både i skoleverket og ellers i samfunnet. For mye rettighetstenkning. Det er å håpe at eleven i dette tilfellet vil få seg en alvorlig smekk, men det er vel å håpe for mye. :-(

 5. Det der blir på samma viset som når ei bikkje er bundet utafor en butikk og man kommer ut og får vite at bikkja har bitt en unge. Min første tanke vil da være: “Hva gjorde ungen først?” I en slik situasjon har jo ikke den stakkars læreren en sjanse! Tror nok likevel at mitt instinkt ville blitt forsterka nok til å forsvare meg og slå igjen.

  Vi har ofte tenkt på de der stakkars hundene, som blir plaget av stein- og pinnekastende unger, og eventuelt biter. Og så må selvsagt hunden avlives, for den har jo angrepet de stakkars, uskyldige børnene! Vi blir forarget over slike historier.

  Og ja, det ser ut til at lærerne, udugelige og utskjelte som de er i utgangspunktet, skal fratas all autoritet. Fritt vilt, med andre ord. Vi gremmes. :-(

 6. Faktisk så er det litt synd på de elevene (men ikke i nærheten så synd som på læreren!) For det er faktisk vi voksne som har skylda i at elever oppfører seg sånn.
  For det er vi som har funnet forklaringer og unnskyldninger for alt tøyset de har funnet på fra de var små. I stede for å sette ned foten og si klart fra at slik adferd ikke er akseptert.
  Hadde samfunnet vært slik at de voksne rundt barna – både foreldre, barnehagepersonell, lærere og naboer – sa klart og tydelig fra hver gang ungene gikk over streken tror jeg slike episoder hadde vært langt sjeldnere enn i dag.

  Men vi skal jo bare forstå dem, ikke kjefte på dem. Lurer på hvor lang tid det tar før man skjønner at det finnes en mellomting mellom de “oppdragelses”metodene vi har i dag og kadaverdisiplinen fra de riktig gamle dager hvor man slo ungene.

  Det kan se ut til at det har gått for langt andre veien, ja. Skolen skal ribbes for autoritet, og elevene skal ha alle rettigheter..! :-(

 7. Det skal ikke være sånn, men dessverre er det det. Det er helt vilt at elever stort sett kan oppføre seg som de vil og nærmest komme ustraffet fra det, men dersom læreren hadde slått ville han mest sannsynlig blitt straffet.

  Det å møte på skolen igjen og nærmest late som ingen ting er en situasjon man burde få slippe. Elevene burde vært utvist til en annen skole.

  Det var ikke noe særlig for pappan til mine barn å møte den innsatte igjen dagen etter heller.

  Jeg tror at skal vi noen gang få noe orden på ting igjen så MÅ det starte hjemme. Det er vi som foreldre som har et ansvar ovenfor våre barn og lære dem normal folkeskikk.

  Når jeg har snakket med noen foreldre til de som sitter inne har jeg tenkt…….hmmmm kanskje ikke så rart barnet ditt er hos oss…..

  Amen! Og i skoleverket ser man jo at mer og mer av det ansvaret som tidligere var familens eget ansvar, skal overlates til skolen, og de utskjelte og udugelige lærerne! Vi gremmes. :-(

 8. Jeg ble så rasende da jeg hørte om dette at jeg trodde jeg skulle få et slagtilfelle!
  At det går an!
  Jeg håper foreldre og besteforeldre og det mest av slekten føle stor skam over å bære det genetiske ansvaret for å produsert ungsom som dette.

  Dikke-under-haken-pedagogikken har skylden for dette. Jævla forhandler-unger som har lært at et nei eller et forbud kan “justeres” etter ønske og behov.
  Hva er galt med litt disiplin og innsikt i hva som er skillet mellom voksne og barn?

  Det er så jeg kjenner at jeg ikke får puste skikkelig.
  At noen skal oppleve vold mot kropp og sjel på arbeidsplassen er uakseptabelt og det at en lærer blir ydmyket slik uten at det skjer stor-opprensning, sier det meste om pedagoger i ledende roller i fylkes og statsinstanser.

  Uvisning er for jo ferie!
  Hva med 2 tvungne uker på akuttmottaket som portør så kan man se hva vold faktisk innebærer?!

  Hadde jeg fått bestemme straffen… !!! 👿
  K!!

  Ja, det er til å bli skikkelig forbanna over! Men samfunnet legger jo opp til det, og man høster som kjent hva man får. :-(

 9. Du har fått mange folkelige reaksjoner her Dag Eigil og jeg mener vel det samme som de fleste over her.

  Jeg tror nå Red er lærer jeg og ikke en mekaniker :-)

  Dette er et av resultatene til den faens “sy puter under armene” og forstå-seg-på-og-finne-meg-sjæl politikken som er ført siden syttitallet.

  Så kan man i ettertid stille seg spørsmålet om mann skulle gått for gratis syke- og aldershjemsplasser enn gratis barnehage til alle?

  Hvem sitt ansvar er det å oppdra ungene igjen?

  Jeg har et eksempel fra domkirkeplassen i minne. Heldigvis ble jeg ikke anmeldt. Men jeg hadde tatt de få dagene med stolthet og gjort en stor publisitetssak ut av det.
  Det var en ungdom som ble tvunget til å plukke opp søppelet sitt på en litt brutal måte forårsaket av en “eldre herremann” :-)

  Hehehe…ja, gutten må nok ha følt det som relativt spesielt plutselig å få en slik realitetsorientering… :-)

 10. Breiflabben, Lady Embla og Dag Eigil: Jeg er HELT enig med dere i at det er foreldrenes jobb å oppdra ungene. Men det er nok ikke bare det fakta at mange unger tilbringer det aller meste av sin våken tid i barnehagen, på skole/SFO eller på fritidsaktiviteter i stede for med sine foreldre som har skylda i at skolen har fått et for stort ansvar på det området.

  Skolen må faktisk ta litt av skylda selv. På foreldremøtet vår skole holdt før oppstart i førsteklasse ga undervisningsinspektøren klar beskjed til oss foreldre om at fra nå av var det ikke lenger vi som var de viktige personene i barnas liv, fra nå av var det lærerne. Det måtte vi bare ta inn over oss med en gang..
  Glad jeg ikke var på det møtet, bare fikk det gjennfortalt av B og andre foreldre. For jeg skulle nok sagt ganske så klart i fra at dersom skolen mener at jeg ikke lenger får være en viktig person i min femårings liv, så kan de finne seg noe annet å gjøre. Lærerne er viktige, selvfølgelig! Men det er også vi foreldre!

  Kloke ord der! Og nesten litt skremmende, den der talen fra undervisningsinspektøren. Tankevekkende.

 11. En stygg historie om denne læreren. Slik som jeg svarte deg på en kommentar inne hos meg; for mange tiår siden var det mange stygge historier om elevmobbing, men nå har det poppet opp mange historier som beskriver den andre ytterligheten; læreren blir totalt fratatt all makt og respekt fra utagerende elever, – ofte med foreldre som tror mest på barnet sitt og konkluderer med at det er læreren som har all feil. En forferdelig situasjon! :-(

  Ja, historien her er rimelig tragisk, ingen tvil om det. Det må være litt av en situasjon for læreren å vende tilbake til undervisningshverdagen igjen etter en slik hendelse. Akk ja. Vi gremmes. :-(

 12. Scenariet du beskriver med rambo-læreren har jeg sett i virkeligheten, flere ganger, men det var i hine hårde dager på Eiganes folkeskole. Rettere sagt i gangen utenfor obsklassen. På den skolen hadde man løst problemet med å sette en uredd knuckleslinger til å “undervise” rabbagastene. For de som havnet i den klassen var festen definitivt over. Effektivt.

  Vi så også noen slike scener, fra de harde tidene på 60-tallet, da vi gikk på Storhaug skole. Vikarer som ga blaffen, og delte ut ørefiker til rampeguttene så det holdt. “Eg går rett te rektor”, sa den ene en en gang. “Ja”, sa vikaren, “kom, så går vi ned sammen!” De gikk ikke. Hadde nok aldri gått nå. Men effektivt var det så absolutt! :-)

 13. Huff, denne episoden er så vond at jeg ikke finner ord. Får håpe dette er noe vi slipper å se flere ganger…

  Personlig skulle jeg ønske at det samarbeidet mellom skole og foreldre, som det snakkes så mye om ved skoleårets start, virkelig ble et reelt samarbeid 😉

  En meget alvorlig og skremmende episode. Slikt går bare rett og slett ikke an! Dersom mer samarbeid hjelper, bør det absolutt bli mer av det, ja. :-(

 14. Jeg ville ha valgt den metoden du antyder på slutten av ditt innlegg. Og har faktisk gjort det foran øynene på samtlige elever i klassen. Et skikkelig hodefall og klemte til så slyngelen ble blodrød i fjeset! Episoden ble aldri referert utenfor klassen som resten av året stort sett gjorde det de var på skolen for, nemlig å lære.
  Men jeg gikk av da jeg fyllte 62. Orket ikke mer av alt fjaset! (Men jeg ville ha gjort det opp igjen hvis det ble nødvendig, for jeg er så heldig å inneha den nødvendige fysiske styrke til å gjøre det). De juridiske konsekvenser både var og er jeg villig til å ta! Min erfaring er at det kan lønne seg å sette standarden på denne måten tidlig i skoleåret. Til gjengjeld kan ikke læreren bry seg om å rapportere alle små tullepisoder til høyere hold. Noe får bli i ulveflokken.

  Interessant at det finnes lærere som har mannsmot og styrke til å ta affære mot bøllene om nødvendig, selv i nyere historisk tid. Vi går ut fra at det ikke er så forferdelig lenge siden du gikk av med AFP. Også interessant at episoden ikke ble rapportert videre, med de konsekvenser det lett kunne fått. Det er altså fortsatt en viss moralsk standard ute og går, også blant elevene. Men ved en annen skole kunne det kanskje endt annerledes? Ha en fortsatt herlig dag… :-)

Leave a Reply