Dag Eigil: Vår håndskrift er ikke det den egentlig aldri har vært.

Vi sjokkerer vel ikke så fryktelig mange når vi avslører at vår håndskrift ikke akkurat er noen estetisk nytelse.  Dersom det å ha stygg håndskrift hadde vært en god egenskap, kunne vi kanskje blitt lege.  I alle fall i den tiden legene leverte ut håndskrevne resepter.  Vår håndskrift ble nok ødelagt av gymnastidens, og ikke minst studentårenes, slurvete notatskriving, i en tid der det ordet vi i dag benytter for å beskrive en selvfølgelighet som pc, kun betydde “å puste tungt”.  Vi snakker 70- og 80-tallet her, en tid da skrivemaskin med kulehode og rettetast var et teknologisk vidunder.  Men problemet med stygg håndskrift og skrivekrampe var like fullt en plage, ikke minst til eksamen.  Sensorene må ha hatt en tøff oppgave n\da de skulle sensurere våre besvarelser.  Det gikk faktisk så langt at vi skrev hete og følelsesladde kjærlighetsbrev til vår tilkommende – velsigne henne – på skrivemaskin. 

I vår pedagogiske gjerning priser vi i dag både pc, Office-pakken og videoprosjektøren som de moderne velsignelser de er, skriver minimalt på tavlen, og er fornøyd med det.  Vi er nok heller ikke alene om å være pedagog med stygg håndskrift, uten at det gjør saken bedre. 

I den forbindelse erindrer vi historien om en pedagog udi norskfaget, som visstnok skal være sann.  Han hadde rettet en bunke med sidemålsstiler, på god, gammeldags måte, med rød penn og håndskrevet, rød kommentar til slutt.  Og det gikk jo som det måtte gå.  Noen av elevene skjønte faktisk ikke hva læreren hadde skrevet, og måtte få ham til å tyde “kråketærne” sine. Til slutt ble det rent for mye for den stakkars pedagogen, og høyt, så alle i klasserommet kunne høre ham, utbrøt han i all sin frustrasjon: “Hva, skjønner du ikke det? Det står jo helt tydelig: “Du skriv som ein gris!”

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

11 comments


 1. Ja, du verden, da har vi virkelig noe til felles, min gode mann! Min norsklærer på ungdomsskolen, hun var en engel, hun sa at jeg hadde personlig håndskrift. Selv syns jeg den ser ut som om noen har dyppet føttene til en kylling i blekk og latt den vandre fritt og formålsløst over papiret.
  Jeg skriver minst mulig for hånd! 😀

  Nydelig beskrivelse av kyllingskrift. 😆
  Og den norsklæreren viste absolutt forståelse for situasjonen, og brukte de rette ordene. Det blir lite håndskrift her i gården, også… 😀

 2. Og jeg får aldri bestemt meg for skrifttypen jeg skal bruke. På skolen, den gang tidlig 60-tall lærte vi god gammeldags løkkeskrift. Vi hadde vel akkurat lært oss den, så kom formskrifta. Vi måtte jo lære den også, men siden ble det valgfritt. Og dermed var virvaret et faktum, en (u)skjønn blanding som aldri har stabilisert seg…

  Nei, hurra for pc’n og officepakka sier jeg også! 😀

  Vi lærte faktisk konsekvent løkkeskrift, mens klassen ved siden av hadde formskrift. Merkelige greier på den tiden. Men stygt blir det, uansett. Tastatur er laaangt bedre. :-)

 3. Eg kladde rett som de e, men så e det bare eg som ska forstå det då :)
  Etter gymnaset lærte jeg stenografi som jeg brukte flittig den gangen. Det dumme er at jeg idag ikke forstår et kvekk av hva jeg skrev (oversatte kjærlighetsbrev slik at ingen andre i familien skulle forstå dem) Lurt av meg den gangen?

  Du verden, stenografi. Imponerende. Nu for tiden er det vel knapt noen som lærer denne kunsten. Er det virkelig så at du har glemt ut hele greia, og nå ikke lenger forstår din egen stenografi fra den gang da? Vel, slikt skjer. Leve tastaturet. :-)

 4. Pc’er en meget fin ting, ja. Og jeg hadde vært lykkelig om jeg hadde hatt mulighet til å levere eksamensbesvarelser på det. Jeg skrev 2 x 8 timers eksamner på universitetet med blokkbokstaver siden det er det eneste jeg kan skrive som både blir leselig og får bokstavene sånn nogen lunde i rett rekkefølge.
  Skal love deg at jeg skrev så blekket sprutet for å rekke å få knotet ned alt i tide. Å kladde var bare å glemme!

  Jeg trodde forresten at det var nettopp pedagoger, ikke leger som var kjent for vanskelig håndskrift. Kanskje ikke barneskolelærerne, de må vel pent ta seg sammen. Men alle jeg hra hatt fra ungdomskolen og oppover har skrevet komplett uleselig.

  Vi formelig kjenner skrivekrampen bare vi tenker oss tilbake til de der eksamenssituasjonene. Virkelig noen prøvelser. Og vi skrev og skrev og skrev…og stygt ble det. For ikke å snakke om all den tiden vi kastet bort ved å skrive innleveringsoppgaver, seminaroppgaver og hovedfagsoppgave på skrivemaskin. Skrive om igjen, klippe og lime. Kopiere. Hadde vi da hatt tilgang på tekstbehandling…akk ja. Men slik var det den gangen. :-)

 5. Hæhæhæh, ja pc’n har tatt knekken på håndskrifta mi også. Det er ofte det stokker seg selv når jeg skal underskrive med fullt navn! Og hver gang blir jeg nervøs for å få høre fra fungsjonæren: dette er jo ikke din underskrift? 😀

  Pc’en har absolutt gjort mye for å ødelegge håndskriften til atskillige mennesker. Og tenk hvor romantisk det må ha vært før i tiden, med håndskrevne og endog parfymerte brev, i foret konvolutt…du verden…! :-)

 6. “Vår” håndskrift?! Vennligst snakk for Dem selv (hvilket De da også gjør) 😉

  Ønsker Demses en fortsatt fabelaktig aften!

  Vi takker så mye for det. Hyggelig at du stikker innom. Flott at du er tilbake igjen. Ha en fornydelig uke fortsatt… :-)

 7. Jeg prøver å unngå håndskrift, og er misunnelige på dem som klarer å krote ned noe forståelig og vakkert på samme tid. Blir like sjokkert hver gang jeg skal skrive julekort, f.eks. Trenger ganske lang tid før det blir sånn noenlunde leselig… :roll:

  Samme her. Men av og til må man jo skrive et og annet julekort eller prospektkort, og tar tiden til hjelp. Ikke at det hjelper så mye, men….akk ja. Skrivekrampa tar oss! 😀

 8. …Huff..jeg kan faktisk huske at min håndskrift var noenlunde pen og ikke minst jevn.. for snart 100 år siden! Det var språk-fagene og selvfølgelig “Verdenshistorien fra 1800-1990” som tok knekken på utseende til alle bokstavene jeg formet på arket.. Det ble altfor mange piler,forkortelser og symboler (!) som ga mening i øyeblikket,men som ga meg mange funderingsstunder når såkalt renskriving skulle foretas!

  Hadde en norsklærer som anså vurderingen “brukbart” som noe av det beste som kunne gis.. (han sløste ikke med godordene…) På grunn av hans skrivestil,undret ganske mange av oss på hvorfor han ville vi skulle “bruke bart”…! 😆

  Noen ganger er jeg ikke helt venn med tastaturet heller..det blir mange “bil” (bli) “osm” (som)… men så lenge menigen er klar er alt gullegodt!

  Vi er nok ikke alene om å ha et noe anstrengt forhold til håndskrift. Og problemet gjelder nok ikke bare pedagoger, heller. Selv skriver vi lite for hånd, det blir helst de der prospektkortene fra sommerferien, og kanskje noen julekort. Mindre og mindre av det, også, i vår elektroniske tid. Bedre med tastatur, selv om det kan gå litt over styr med tastene, også… :-)

 9. Ikke alltid like lett å være lærer!

  Nei, du kan ha rett i det. De kan prøve, hvem som vil…! :-)

 10. avatar Kitty Pia

  Den var bra! *ler*
  Selvinnsikten hans var på topp den også, ikke bare håndskriften… 😉
  Bra å lese på bloggen din igjen, Dag Eigil.
  Ha en fin høst .. og blogg masse så har jeg noe kjekt å lese.
  K :)

  Hei og hopp, og takk for besøk! :-)

  Joda, her holder vi koken, om enn i varierende intensitet! Ha en fortsatt herlig dag.. :-)

 11. He he. Ja du kan få sagt det.. Min håndskrift ligner vel mere på Reseptnotat enn vanlig håndskrift.
  Noen ganger Sklir penna til høyresiden og så for å Skli til venstre siden, en meget vinglete skrift-type her. :))
  Nei da er ett tastatur å foretrekke, med rett og greie forståelige skrifter.
  Men Julekort vil jeg skrive for hånd, det blir liksom ikke det samme med data-jule-kort.
  Ønsker deg og dine en fin dag og en God Helg. :)

Leave a Reply