Dag Eigil: Kollegial humor ved lærdommens høyborg ute ved fjorden

“Ah”, tenkte vi, så høyt at det nesten hørtes.  “Endelig fredda’n igjen!”.  Rent ut oppløftet av tanken grep vi pc-vesken, og gikk med bestemte skritt og hevet blikk gjennom vrimleområdet, med bilnøklene i hånden.  Her skulle vi så menn ikke være et minutt lenger enn nødvendig, i alle fall ikke på en dag som denne.  Dagen kunne ikke blitt stort bedre, da måtte det i så fall vært lønningsdag i tillegg.  Det smalt i en dør bak oss, og brått ble vi revet ut av vår drømmeverden av en kjent stemme.  “Hei, Dag Eigil, vent!  Var det ikke så at jeg skyldte deg penger?”  Vår eiegode kollega O., også han filolog, stod plutselig der, fulll av pepp, med dagens hittil bredeste vegg-til-vegg-glis.   “Eh, joda, det kan nok stemme, det.  Det var den taxiregningen fra forrige helg.  Jeg har regnet det ut, det blir 160 kroner.”  “Hva, 160 kroner?  Hvordan kan du få det til?  Slå av for kjentfolk, det blir jo 140 kroner.  Vær så god!  Kan du ikke regne, Dag Eigil?”  Høyt og tydelig, med store geberder, så alle kunne høre.

Vi må her vedgå at vi egentlig aldri har likt tall.  De har liksom aldri helt greid å vekke vår begeistring.  Det måtte i så fall være i form av sidetall i en bok, eller som indikator på hyggelig beløp på vår bankkonto, “Saldo i Deres favør”.  Vi er filolog, altså en “venn av ord”.  Tall, derimot…vel, det er en helt annen historie.  Så vi priser kalkulatoren som en av verdenshistoriens største oppfinnelser.  Dette skjønte vi ikke. Vi hadde da vitterlig kalkulatorisert dette ut, og kvalitetssikret det opptil flere ganger?  Vi ble taus. 

Men kollega O. drev på med sitt.  Han hadde tydeligvis bestemt seg for å la sitt vidd spille denne dagen, tallhaterens bekostning.  “Kan du ikke regne, Dag Eigil?  Dette er da sååå enkelt!  Skikkelig elementær hoderegning.  Kan du ikke regne i hodet, Dag Eigil, du som er lærer og allslags?  Han viftet energisk med fingrene, som om han skrev på en usynlig tavle.  “Se nå her.  Du har lagt ut klamdundreogfjerten kroner, og vi var fire stykker i taxien.  Det blir jo fjertpilogbue og opptil flere i mente, og det blir jo selvsagt HUNDREOGFØRTI!  Jahh!  Var det noe mer du lurte på?”  “Vi brukte jo kalkulator…”, begynte vi, og… “Ja, det får så være, Dag Eigil. Du har regnet feil!  Ha det, cheerio, vi snakkes på mandag!” 

Vi ble en smule satt ut.  Plutselig følte vi oss igjen som den gutten som aldri taklet det der med tall, og som kastet opp over matematikkbøkene sine.  Det var da som bare F…!  Fikset vi fortsatt ikke de enkleste regnestykker, selv med kalkulator?  Eller hadde vi rett og slett blingset da vi så på taxikvitteringen?  Vel, det fikk så være.  Men kvitteringen lå fortsatt der hjemme.  Dette skulle vi sjekke, og det sporenstreks! 

Endelig hjemme. Rett inn til kvitteringen og kalkulatoren, uten å ta av jakken først.  Tastetastetaste…og voila, hvilket tall åpenbarte seg på displayet?  Mine damer og herrer: 160!  Jepp. Vi prøvde til og med en annen kalkulator i tillegg.  Og oppgjørets time opprant. 

Vi trakk mobiltelefonen som om den var en revolver.  Tommelen trommet på tastaturet.  “Beklager å måtte meddele det, O., men kr. 640.- : 4 = kr. 160.-, samme pokker hvor mye du har i mente.  Men du er kanskje så gammel at du ikke har lært deg å bruke kalkulator? Du skylder oss 20 kroner fortsatt, men dem kan du jo spare til alderdommen.  Og når du legger deg i kveld, bør du telle over så vel ørene som ballene dine, sånn for ordens skyld.  Det kan jo hende at du får en halv ball i mente.” 

Fyren var temmelig flat mandag morgen, da han kom med 20 kroner.  “Eg har visst hørrt feil tal…”  “Ja, gamle folk hører gjerne dårlig!”

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , ,

13 comments


 1. hahaha, noen er bare så påståelig og skal ha rett samme hva det … men denne hørtes jo i tillgg ut som en mobber:/… tilpass for han å måtte komme med halen mellom beina og betale resten:)

  Ikke mobber, akkurat. Egentlig en likandes kar. Men av og til kan selv den beste dumme seg ut. Littegrann i alle fall.. 😆

 2. 😆 Til pass for’n! tjue kroner er nå en ting, men det der var usporslig opptreden. Fra den selvutnevnte matematikklæreren altså.

  Ja, det var ikke akkurat det med de 20 kronene. De skulle vi nok stått i. Men situasjonen, derimot…akk ja. Dessuten er fyren filolog! :-)

 3. Det gikk i box tilslutt ;))

  Til slutt, ja…! Vi hadde ikke regnet feil, allikevel, til en forandring.. 😀

 4. He-he, det herr lærer O i første omgang burde visst er at 140 kroner er det samme som 150 i dette tilfellet.

  Og når du tilfeldigvis nevnte at det var 160 så var det jo det :-)

  Han forsøkte i alle fall å vise at matematikk er en eksakt vitenskap. Trodde han… 😀

 5. hæhæ – enig med Flabben her – 140 kroner er 150 i sånne sammenhenger, ikke minst hvis det dobbelsjekkes på TO kalkulatorer 😀

  (og ja – når du tilfeldigvis nevner 160 så er det nesten 200, i HVERT fall når det dobbelsjekkes 😀 )

  hepp!

  Vi har sans for kvalitetssikring i slike tilfeller. Så de to kalkulatorene er viktig. Det kunne jo vært dårlig batteri i den ene, for eksempel. Ikke godt vite om det kan ha betydning… 😀

 6. avatar amavel

  Enig med Pisto her, 160 blir fort avrundet til 200
  😀

  Og hadde han virkelig vært flink i matte hadde han tatt på ett sekund at førti ganger fire aldri slutter på noe med førti. Så hundreogførti ganger fire, tohundreogførti ganger fire eller trehundreogførti ganger fire kan ALDRI bli noenhudreogførti. Uansett 😉

  Wow! Nå ble vi virkelig imponert her. VIRKELIG! 😀

 7. En fornøyelig historie med lykkelig slutt :-) Han “matteeksperten” dumma seg skikkelig ut, – det må du ikke glemme å hinte om i plenum en gang… 😉

  Hehehe…vi skal nok ikke glemme det helt sånn med en gang, i alle fall. Og hvem vet, kanskje vi har noen lesere blant kollegiet ved Lærdommens høyborg der ute ved fjorden, også…! :-)

 8. Det er greit nok å være påståelig når man VET 110% at man har rett, og har sitt på det tørre. Men du verden hvor flaut det er når man tar feil, og allikevel har en slik brautende skråsikker holdning. Da blir fallet temmelig stort når de tilslutt blir satt på plass.

  Bra jobba Dag Eigil.

  P.S: Sjekker du eposten din noengang, eller kanskje jeg har blitt spist av spamfilteret.

  Ja, man bør absolutt være sikker i sin sak før man setter noen på plass. Ellers kan man lett få saken i retur, rett i fleisen! :-)

  Har sjekket det der med e-posten. :-)

 9. Hehe… fillern. Du kan rolig regne med at han regner rett neste gang :-)

  Ja, det får vi håpe. Kanskje han til og med bruker kalkulator! :-)

 10. Plutifikasjon er ikke noen eksakt vitenskap, nei! For HVIS 1 er lik 2, SÅ er 1 pluss 1 lik 4! Det påsto ihvertfall min matematikklærer på høyere skipsføreravdeling oppe i Ekebergåsen! Vi jobbet med forskjellige tallsystemer…..

  Huff, forskjellige tallsystemer? Som om ikke ett slikt avskyelig system skulle være forvirrende nok? Nei og nei, dette blir verre og verre. Enda godt al lektorenes rekkefølge i alle fall er rimelig likegyldig… :-)

 11. Hihi, den satt rett i sikringsboksen, – fryder meg uhemmet over at den selvutnevnte tallknuser’n tabba seg ut. “Give me five”, Dag Eigil 😀

  Yesss! Av og til skal man bare ikke gi seg fordi om man føler seg dum der og da. Spesielt når man vet at man har rett… 😆

 12. Puh!! Det var enda godt å høre at det er andre enn undertegnede som sliter med matematikkens logikk. Hadde det ikke vært for at jeg redder meg inn med suveren språkbegavelse med dertilhørende feilfri skriftlig norsk, ville jeg måtte gå hen og befri verden for meg selv. For makan til dårlige matteevner skal du lete lenge etter! Og med det er det lett å konkludere med at alt utover enkel +/- og multiplisering/dividering er unødig vissvas. 😉

  Aahh, ja! Vi har selvsagt alltid forstått at Neugierig er en ekte venn av ordet, og altså følgelig er en filolog i ordets rette forstand! Det burde ellers arrangeres bokbål med brenning av både matte- og fysikkbøker! 😆

 13. Men altså, du har jo mobil med kalkulator, så neste gang er det bare å trekke fra hoften og fyre løs :)

  Du har avgjort et poeng der. Men vi hadde jo, i alle fall der og da, manglende tilgang til kildematerialet. Heldigvis hadde vi tatt vare på det hjemme, og hevnens time var opprunnet! 😆

Leave a Reply