Dag Eigil: Jøss! Nå går det nok "ad Helvede til" med Danmark!

Ja, det er tydelig at det nå går mot verdens siste tider.  Det moralske forfall i kulturlandet Danmark er tydeligvis uten grenser.  For hva ER det vel vi leser på Dagbladets nettsider!  Ja, det er nærmest så vi holder på å dette ut av stolen, her vi sitter.  Vi sier bare huff og huff, for bare følg denne lenken:

http://www.dagbladet.no/2009/09/25/nyheter/utenriks/politikk/danmark/8290239/

Nei, vet De hva, slikt noe går jo bare ikke an!  Det er vel like før Herren griper inn, så alvorlig er det.  Enda godt at vi står utenfor det der forferdelige EU, og ha skikkelig selvråderett her i vårt stolte fedre- og mødreland!  Ja, det heter vel egentlig “sjølråderett”, men det får vi oss ikke til å skrive.  Ha det for øvrig aldeles strålende på fredda’n!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

29 comments


 1. Hva er det som er så forferdelig med litt hasj da? :)
  Tror kanskje du lever på endel fordommer ovenfor dette stoffet, anklager deg ikke, da veldig mange gjør akkurat det. Men kan uansett være greit å sette seg litt inn i det du kritiserer. Ha en fin dag:)

  Det er de som hevder at det er ulovligheten som er det mest gale her. Og vi er også klar over at dersom det var alkohol som ble introduseret i dag, så hadde det helt klart blitt forbudt, ikke bare i Norge. Takker ellers for fin kommentar, og ha en herlig helg på samtlige vis. :-)

 2. Jøss, nå står ikke verden til påske. 80% av amerikanerne mener det ikke er så farlig og salget av urten har forlengst passert tobakk. Noen mener det overgår salget av mais. Og når man i brodelandet har en lov som kriminaliserer folk over en lav sko så er det ikke folket det er noe galt med.

  PS: det som vises på bildet er ikke hasj, det er pot. Nærmere bestemt meget potente “buds” ser det ut til .. hehehe.

  Ja, vi la også merke til den der detaljen. For øvrig var det jo et godt bilde.

  Ellers MÅ det jo simpelthen være folket det er noe galt med. Noen annen forklaring kan det da umulig være? Det er de andre det er noe galt med. Klart det! 😆

 3. avatar Per

  Hasj er faktisk langt mindre skadelig enn alkohol. Myndighetene har med skremsler, overdrivelser og halve sannheter forsøkt å få det til å virke mer skadelig enn det det er i årevis. Det er vitenskaplig bevist at det er mye bedre å regulere og lovliggjøre rusmidlet. Du bør tenke over dine noe gammelmodige meninger om dette: de liberale Københavnerne forstår dette MYE bedre enn oss her på berget.

  Dessuten skaper forbudet mye mellommenneskelig splid og elendighet, stigmatisering, ingen alderskontroll, forurenset vare, sammenblanding mellom relativt harmløse rusmidler og ting som er mye farligere. I det hele tatt hadde det vært mye bedre på alle måte rom hasj og marihuana var lovlig.

  Vi takker for god og fyldig kommentar! 😀
  Det er tydelig at temaet vekker et visst engasjement. Og ad gammelmodige holdninger: Det er jo noe som heter ironi…. :-)

 4. avatar Snakysnake

  Jeg håper for din egen del at du tuller. Herren gripe inn? Om du tror på herren i det hele tatt, så er det vel strengt tatt være han som har skapt denne planten. Hvorfor legge bånd på guds skaperverk? Og hvor i bibelen står det at du ikke skal bruke denne planten?

  Hvis du ikke tuller, vil jeg mene det er slike som deg som fører til intoleranse, sneversynthet og lavmålsdebatter. Ha det strålende selv, din gudsbespotter.

  Harde ord, Snaky! Men du er i alle fall engasjert, og det var kanskje det som var meningen med innlegget, å skape litt engasjement. Nei, hvorhvor legge bånd på Skaperverket? Hmmm…! :-) ha en fin dag fortsatt! :-)

 5. Per, du lyver ei ! :) Og selv om Morlille skulle bli stein så har hun jo Erasmus der til å klare opp i misforståelsen 😆

  Og husk nå endelig på at Erasmus er en velstudert herremann! 😉

 6. avatar Snakysnake

  Må bare beklage, leste litt innenfor bloggen din nå, og jeg skjønner nå at det bare var tull. Takk gud, for jeg orker bare ikke flere bestemødre som har snakket med politi og prest og har kommet fram til at djevelen selv har skapt marihuana for å liste fram demoner i homofile. Det er nok av dem.

  Ah, hyggelig med besøk fra utenverdenen. Velkommen til vår smule bloggside. Du vil forhåpentligvis finne en salig blanding av skjemt og alvor. Velkommen tilbake på senere besøk. 😀

 7. Når loven en gang ble innført, var det vel fordi man anså hasj å være skadelig for såvel dansk ungdom som samfunnet?

  Hvis man slipper hasjsalget løs, så er vel neppe det fordi man plutselig har fiunnet ut at det kan ha en positiv påvirkning på dansk ungdom? Det er vel heller et signal om at man gir opp å kontrollere et samfunnsproblem som narkotika?

  Ved å avkriminalisere salget så forsvinner jo ikke omsetningen? Den vil heller øke fra 1 til kanskje 2 milliarder pr år. Og med legalt salg over disk så vil vel det danske samfunnet kunne hente inn moms på omsetningen? Litt mere penger å bruke på hjertesaker?

  Og så venter jeg spent på hvilket narkotisk stoff som nå rykker opp på kamplisten? Blir det GHB eller LSD som frigis som “partydop” neste gang?

  Det kan ligge an til at forslaget om legalisering av cannabis ikke får flertall i Folketinget likevel. Men det er ingen tvil om a de har et argument hva gjelder å fjerne det økonomiske incentivet for de kriminelle bandene her. Ellers synes vi jo at Sjalles kommentar litt lenger nede her, er interessant. 😀

 8. Til Per der oppe: Nå er det faktisk slik at nesten 100 % av narkomane startet med hasj. Da tenker jeg at man ikke kan si at hasj ikke er farlig. For voksne mennesker som har funnet sin palss i livet, så er kanskje hasj totalt harmløst (jeg aner ikke), men ved legalisering vil man få flere unge narkomane. Det tror ihvertfall jeg.

  PS: Påstanden min oppe er det ikke jeg som har funnet ut, men politiet.

  Ja, det er kanskje ikke så stor grunn til å betvile politiets påstand der. Men de fleste startet vel før det, med øl og tobakk. Nei, dette er ingen lett problemstilling. Det er, som du påpeker, et tveegget sverd.

 9. avatar Jens

  “Ja, det er tydelig at det nå går mot verdens siste tider. Det moralske forfall i kulturlandet Danmark er tydeligvis uten grenser.”

  Er ikke dette litt overdrevent? Danskene vil jo bare prøve å endre en feilet ruspolitikk der mange velfungerende borgere blir kriminalisert. I tilleg er markedet på 1 mrd DKK og er uregulert og uskattet. Dette fører til at bander sloss om en større del av denne milliarden.

  For å få slutt på at 1 mrd går til bander, at velfungerende og produktive mennesker blir kriminalisert fordi de vil ruse seg på et mindre skadelig rusmiddel enn alkohol og at rusmidler verdt 1 mrd blir solgt uskattet og uten noen retningslinjer vil sosialdemokratene at cannabis skal selges lovlig.

  I neste stund vil dette redusere inntektene til bander, og siden politiet ikke trenger å forfølge cannabisbrukere får de frigjort midler. Jeg synes tvert i mot at det ikke er så dumt å legalisere cannabis, om man er litt vågal kan man snu det du sier på hodet å si at det er moralsk forkastelig å ikke legalisere cannabis fordi det skaper så mye problemer for samfunnet å la det fortsette å være ulovlig.

  Til slutt vil jeg bare påpeke ett veldig viktig poeng:
  Legalisering av cannabis betyr IKKE at staten mener at folk burde drive med det. Det betyr bare at man får det som allerede skjer i det skjulte opp i lyset slik at man kan prøve å få bukt med problemene som blir skapt av svartemarkeder og undergrunnsaktivitet samt lettere å nå ut til cannabisbrukere med informasjon og tilbud til de som sliter.

  PS
  “Enda godt at vi står utenfor det der forferdelige EU, og ha skikkelig selvråderett her i vårt stolte fedre- og mødreland!”

  Bare for å rette opp. Om EU er forferdelig eller ikke er en annen debatt, men forslaget om å legalisere cannabis i Danmark har ingenting med EU å gjøre. Dette er noe danskene velger å gjøre selv og viser at de har en del selvråderett allikevel, selv om de er medlem av EU.

  Vet du, her vil vi bare få takke for en glimrende og fyldig kommentar. Temaet engasjerer, ingen tvil om det. Og det er da også et vanskelig spørsmål. Og det er da flott at vårt ironiske innlegg vekker diskusjon og engasjement. Ha en fortsatt herlig helg…! :-)

 10. avatar Flemming Hansen

  Nej træerne vokser ikke ind i himmelen. Der er desværre ikke flertal for forslaget, men debatten er åbnetog det er jo i sig selv godt.
  Ved at frigive hash tager man grundlaget fra nogle af banderne.

  Vel, så blir forslaget ikke vedtatt i første omgang. Men som du skriver, diskusjonen er startet. 😀

 11. Argus: Nei, når man innførte loven så var det _ikke_ fordi man anså cannabis for å være skadelig. Det var en arme med agenter i USA som hadde hatt jobben med å forfølge spritsmuglere som plutselig ble arbeidsledige da forbudet ble opphevet, og de skulle ha noe å henge fingrene i. For ikke å snakke om plast og stål industrien som følte seg truet av cannabiskompositter.
  Dritfulle mennesker er ikke å foretrekke, hverken sosialt, trafikkmessig eller kriminelt i forhold til folk som er stein. Så kan man spørre helseministeren hva det ville bety av helsegevinst hvis folk slakket ned på alkoholkonsumet til fordel for slike adspredelser. Det stimulerer potens, apetitt, gir søvn og stimulerer fordøyelsen. Selvfølgelig har dette også sine drawbacks, men disse er mikroskopiske i forhold til Johnny Walker og hans ballett.

  LSD er ikke et narkotikum i vanlig betydning, det er ikke et avslappende rusmiddel. Det er et psykofarmaka, – ikke noe man slenger i seg for å slappe av og glemme problemer med, så LANGT derifra. Mekanismene du antyder eksistensen av når du spør hva neste skritt skal bli, er ikke påvist.

  Og ellers er vel det juridiske og medisinske establishment klare på at dersom det var alkohol som ble introdusert nå, i våre dager, så ville det aldri blitt tillatt! :-)

 12. Lenesim:

  Jeg ser du kommer med “the Gateway Drug” teorien her. Inngangsporten, the gateway, _er_ forbudet. Det finnes ikke noen medisinsk forskning som støtter teorien om at hasj gir et sug etter hardere stoffer. Forbudet har henvist dette stoffet til samme “disk” som heroin, speed og annen dritt. Tenk litt på det.

  Vi takker for fin og informativ kommentar her… 😀

 13. avatar Peter

  Hvordan kan du snakke om moralsk forfall? Hvis det er noe som er umoralsk, så er det å straffe mennesker for å røyke hasj eller praktisere rusmiddelavhengighet. Hjelp de som får problemer og faller utenfor, ikke skyv de unna med straff og fordømmelse.

  Sant nok. Men det kan selvsagt ikke stikkes under stol at det er en del folk der ute, som får problemer med så vel hasj som med andre rusmidler. Det er et vanskelig problemråde, ingen tvil om det. :-)

 14. avatar Per nr. 2

  Det er ikke snakk om å tilføre et nytt rusmiddel. Cannabisplanten har da alltid eksistert, og har blitt brukt av dansker i årevis på tross av forbudet.

  Fakta om cannabis:

  Har aldri tatt livet av mennesker.
  Er mildere enn alkohol.
  Beste medisinen en MS pasient kan få.
  Man kan lage miljøvennlig diesel av frøene.
  Man kan lage klær, mat, plast og mye annet av cannabis.

  Forbudet virker mot sin hensikt. Et barn kan lett få hasj hvis han vil. Men ikke øl eller sigaretter. Hvorfor? Du har en hjerne, du kan godt bruke den..

  Vi takker for fin og engasjert kommentar, både fra deg og andre. Det er bra. For øvrig har vi gjort en smule bruk av det språklige virkemiddelet “ironi” i dette innlegget! :-)

 15. Sjalle: Jeg mener ikke at alle som bruker hasj blir narkomane, men faktum er at “alle” som er narkomane startet med hasj. Er en viss forskjell der, og det vet jeg. By the way – jeg har brukt tobakk siden jeg var 13 år, øl siden jeg var 18 – og ikke no mer på meg.

  Hva, ikke noe mer? Ikke et lite glass vin, en gang? Eller hetvin? Eller det som enda hetere er…? :-)

 16. PS: Jeg er 47 år nå 😀

  Rene ungsauen fortsatt! 😆

 17. Jeg er 57 :) Har røyka siden jeg var 17.

  Og han lever, han lever ennuuuuuh! 😆

 18. JØsses..så det er det som skal til for at det skal ta i kommentarfeltet, bare nevne litt hasj 😛

  Ja, det ser rart ut. Det er ikke rare jointen som skal til! :-)

 19. .. HASJ !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=UhjvIQDVNp0

  Ja, den der, ja…den er helt fantastisk! 😆

 20. avatar Per Ulv

  Ja, vi får da håpe at maktmenneskene begynner å ta til fornuft en eller annen gang. Det finnes da alternativer til å kaste alle og hvermann i fengsel for hver minste detalj. Å røyke seg en liten joint på en fredagskveld skader da ingen :) Ha en fin kveld!

  Nei, det kan tenkes at du har et poeng der! 😀
  Og ha en fortsatt herlig aften og helg! 😀

 21. Moro med hamp!

  Ja, og så er det jo en veldig anvendelig vekst! Kan brukes til så mangt! :-)

 22. avatar Økologisk agronom

  litt av problemet er at de kriminelle selgerne av hasj ofte også selger andre ting og der kan den kjekke skoleflinke gutten/jenta som har voknet og ikke ville lulle seg inn i en dyr og destruktiv alkohol rus hver helg bli utsatt for uheldige fristelser.

  Absolutt et poeng. Og i godtfolks flest sine øyne, er det like ille, alt i hop, det er jo narkotika, må vite! Huff og huff! Alkoholrus er gjerne destruktivt, ja. Men lovlig. Og da er jo alt i orden med det, liksom… :-(

 23. Danmark er det nabolandet jeg liker best, men EU liker jeg ikke.

  Vel, vi liker oss også godt i Danmark. Og dertil mener vi at det nærmest er en skam for Norge å stå utenfor EU, på den måten vi gjør. :-)

 24. # Sjalle,

  Min erfaring er vel at rushungig ungdom kjører i seg det de kan få der og da. Hva som helst bare det kan øke stemningen i øyeblikket. Derfor går det i lighter-gass, lynol, lim, GHB osv.

  Jeg tror dessverre ikke på hypotesen om at man vil redusere på andre rusmidler dersom man får tilgang på hasj. Derimot tror jeg mer på Ole-Brum-syndromer: Ja takk, begge deler!

  Jo, jeg tror det vil bli fremsatt krav om frigivelse av andre narkotika, som f.eks. khat. Men det er dere yngre som skal leve i det samfunnet dere er i ferd med å skape rundt dere. Og det er dere som skal slite med nyfikne barn og barnebarn som bare skulle prøve litt fest-dop…

  Jo, vi ser poenget. Selv om det er de som hevder at også khat er rimelig milde greier.

 25. Den hasj debatten synes jeg er vanskelig. Ser jo poengene og faresignalene fra begge sider. Men hva er riktig, og hva er feil????
  Blir litt sånn; still confused, but on a higher level :roll:

  Det er selvfølgelig ingen lett debatt, der svarene er enkle og greie. Men danskene er ikke dumme. Det kan faktisk være noe i det der med å legalisere et etter måten svakt stoff, og på den måten ta mye av inntektsgrunnlaget fra de kriminelle. 😀

 26. Ehhh, stilig video fra Sjalle, men jeg ser ikke helt sammenhengen. Kan muligens ha noe med den still confused greia å gjøre 😉

  Den dere videosnutten med “Bare Egil” er jo helt utrolig festlig! Og den har et godt poeng. :-)

 27. avatar Gutt 18

  Kan se på hva du har skrevet at du ikke er en altfor oppegående fyr. Hva er du mener er den store faren med og røyke seg en joint i helga isteden for og dra på fylla? Jeg tror Norge har mye å lære av Nederland og Danmark.

  Det er veldig flott at vår smule bloggerier vekker engasjement. Hvilket også er meningen. Hvorvidt vi er oppegående, er nok sikkert diskutabelt. Men la oss si det slik: I dette innlegget har vi gjort bruk av det språklige virkemiddelet ironi. Noe du antakeligvis ikke har den fjerneste peiling på. Ha en ellers fin uke fortsatt. 😀

 28. avatar Jimmy

  Når vi ser på det ødeleggende cannabis misbruket i Norge fram til 1965, så må jo alle skjønne at vi må skjermes fra denne planten.

  @ ARGUS37: Ser man på statistikken fra f.eks Nederland, så viser det seg at Ole-brum teorien din ikke stemmer. I nederland er det en betydelig nedgang i bruk av både cannabis og tyngre stoffer. Og ARGUS, er du like gammel som bildet ditt tilsier, så var det vel lovlig når du var ung?

  Interessant tilnærming du presenterer her. Hvis cannabis var lovlig i Norge så sent som i 1960-årene, så må det vel ha vært som medisin for diverse sykdommer, så som astma? Og på den tiden var det vel ikke spesielt godt “markedsført”, heller…?

 29. avatar Erik

  Jeg ser at du ikke ser hva jeg ser! :)

  Hva er verst, bandekriger om en milliard danske kroner i året; eller, hasjsalg i ordnede former? Vi trenger ikke gå lenger tilbake enn til 30-tallet og Al Capone i USA for å se parallellene (Alkoholforbudet).

  Og når jeg skriver ordnede former, så mener jeg en regulering på samme måte som med alkohol. Dette er de mer liberale på i Danmark men jeg ser for meg en ordning med kafèer med 18-års aldersgrense, en mengdekontroll, opplysningsmuligheter, hjelp til de som får problemer (ja kvalifisert helsehjelp, ikke bøter, noe som er dokumentert unyttig her i Norge), forbud mot etablissementer i nærheten av skoler o.l. og generelle reklameforbud.

  Og for å ikke levne noen tvil: Jeg er imot rusmisbruk, det være av alkohol eller hasj. All form for rusing kan være skadelig men jeg mener at det kan være gjøre vondt mye verre om man skal skremme rusmisbrukere under jorden med fengsel og bøter.

  Det kan nok hende at salg i ordnede former, slik du skisserer, hadde vært en aktuell vei å gå også i Danmark. Det hadde nok også fjernet mye av markedet ford de kriminelle. Men det går nok ikke igjennom i denne omgang, i alle fall.

  Klart at rusmisbruk i seg selv ikke er noe å stå etter, uansett. Ellers takk for fyldig og god kommentar. :-)

Leave a Reply